Натисніть "подобається", щоб слідкувати за KHARKIV Today на Facebook

Фірма кумів цивільної дружини Терехова отримала мільярд гривень з бюджету Харкова за паливо

Фото: Сергій Козлов/KHARKIV Today.
Компанія почала масово отримувати підряди від підрозділів Харківської міськради одразу після того, як Терехов став мером.

Як тільки Ігор Терехов обрався Харківським міським головою, мережа АЗС "НПЗ" почала отримувати підряди на постачання палива комунальним підприємствам. За 2,5 роки повномасштабної війни близька до оточення Терехова компанія стала головним постачальником для комунальних підприємств міста і отримує майже половину від загальної кількості підрядів.

АЗС з'явилися у харківського бізнесмена Костянтина Батвінова у 2015-2016 роках. Власну АЗС він назвав "Наша правильна заправка" (або "НПЗ"). З 2016 року його компанії, зокрема ТОВ "Золотий стандарт К", почали брати участь у тендерах на постачання пального комунальним підприємствам Харкова. Проте до 2020 року майже не отримували підрядів. Саме до того часу, поки Ігор Терехов не став в. о . Харківського міського голови через смерть Геннадія Кернеса.

"За даними "Прозорро", у 2015-2020 роках на державних тендерах "Золотий стандарт К" отримав підрядів загалом на 56,6 млн грн, а у 2021 році, коли мерію очолив Терехов, – на 103 млн грн. Після вимушеної піврічної тендерної паузи, яка наступила з початку великої війни, у кінці 2022 року на компанію полився дощ із грошей. Він не вщухає досі. З того часу до кінця травня 2024 року "Золотий стандарт К" підписав контракти з харківськими комунальниками на суму близько 1 млрд грн", — йдеться у розслідуванні "Економічної правди" "Золотий стандарт" Терехова: як близька до родини мера Харкова фірма заробляє на ринку пального.

Коли почалась повномасштабна війна, компанії Батвінова почали отримувати майже половину "паливних" підрядів від підрозділів Харківської міськради, і вже без тендерів, бо місто перебувало у зоні бойових дій. Як тільки цей статус Харків утратив, у міській раді придумали, як залишити компанії Батвінова: з'явилася схема з прописаними в тендерних умовах великими періодами оплати за поставлений товар.

"Зазвичай замовники зобов'язуються розрахуватися за пальне впродовж 5-20 днів після поставки і пред'явлення видаткової накладної. Це нормально для ринку, де за тиждень ціни можуть суттєво змінитися. Але в Харкові все по-іншому. На найбільших закупівлях, де контракти дісталися "Золотому стандарту К", цей показник встановили на рівні 60, 120, 180 або навіть 365 днів. Переказ коштів протягом 365 днів з дня поставки товару є чи не найсерйознішою перешкодою, яка відбиває бажання приходити на тендери в інших постачальників. Ці слова підтверджує проведений "ЕП" аналіз майже 20 тис паливних тендерів у "Прозорро" за 2023-2024 роки. В одному такому тендері КП "Харківводоканал" в останні дні 2023 року з очікуваною вартістю 85,15 млн грн та умовою оплати до 180 днів єдиним учасником та автоматичним переможцем, з яким швидко підписали контракт, став "Золотий стандарт К". В іншому тендері від лютого 2024 року на 5,8 млн грн від КП "Ритуал" Харківської міської ради кількість днів оплати встановили на позначці 90. Перемогу здобув "Золотий стандарт К", — з'ясували розслідувачі.

Попри умови в документах про відтерміновані виплати,  компанії Батвінова швидко отримували гроші з бюджету Харкова, у середньому за вісім днів. Більше того, у договорах з ТОВ "Золотий стандарт К" ціни на пальне для харківських комунальних підприємств були вище середніх ринкових.

1
Ганна Кузнецова (друга справа) та Яна Батвінова в Іспанії. Фото: "ЕП".

Журналісти з'ясували, що сім'я Батвінових близька до цивільної дружини Терехова, колишньої депутатки Харківської обласної ради Ганни Кузнецової, яка на початку повномасштабної війни виїхала в Іспанію і залишається там. Живе поруч в Іспанії і родина Батвінових, причому журналісти дізналися, що Батвінов є хрещеним батьком сина Кузнецової від першого шлюбу. Розслідувачам вдалося зробити світлини Кузнецової та Батвінової в Іспанії у квітні. Також з'ясувалося, що Костянтин Батвінов виїхав за кордон восени 2023 року за системою "Шлях" і не повернувся. 

Нагадаємо, 11 листопада 2021 року Ігоря Терехова оголсили переможцем виборів Харківського міського голови. За нього проголосували 146 240 харків'ян, і він став шостим мером Харкова часів Незалежності. Все, що потрібно знати про Ігоря Терехова.

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.