Натисніть "подобається", щоб слідкувати за KHARKIV Today на Facebook

Маски надягти, в туалет не пускати. У Харкові відкриваються салони краси, магазини та кафе

З літніх майданчиків кафе скоро знімуть стрічки.

Салони краси та заклади громадського харчування готові працювати з 11 травня. Відкритися можуть не всі: багато кафе не мають літніх майданчиків, а перукарі скаржаться на дефіцит клієнтів.

Рестораторам дозволили годувати людей, перукарям — стригти, а магазинам непродовольчих товарів — продавати взуття, одяг та інші товари. Проте, повернення до звичного життя вже не буде: правила Кабміну не зовсім зрозумілі підприємцям. Власники кафе чекають додаткових роз'яснень.

Клієнти пішли

У Харкові багато перукарів, косметологів, майстрів манікюру продовжували підпільно працювати під час карантину, але були і ті, хто вирішив не ризикувати. Перукар Оксана Федорова, з перших карантинних днів не з'являлася в салоні на вулиці Героїв Праці, де вона орендує робоче місце — клієнтки просили вийти на роботу, але ризикувати вона не наважилася. Три дні тому Оксана відкрила запис і 13 травня готова прийняти перших відвідувачок на стрижку і фарбування.

"Нові правила зрозумілі, ми і раніше їх майже всіх дотримувалися. Я думала, все буде набагато складніше. Дезінфекцію робочого місця після кожного клієнта тільки не проводили раніше, все інше ми дотримуємося: салон великий, дистанція є, клієнтів небагато", — розповіла перукар KHARKIV Today.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Нові правила життя: як будуть працювати кафе, парки, салони краси і магазини в Харкові з 11 травня

Єдине, з чим спочатку буде проблема, так це ті самі клієнти. Оксана Федорова скаржиться, що на весь травень у неї поки тільки 12 записів. Раніше вона брала по 80-90 чоловік на місяць. А зараз багато постійних відвідувачок салону не витримали восьми тижнів з відрослим корінням і знайшли інших, не таких делікатних щодо закону перукарів.

Власниця салону краси на Пушкінській Ольга Каленіченко також постраждала від того, що не стала працювати підпільно. На карантин наклалася і приватна неприємність: за словами Ольги, одна зі співробітниць її обікрала.

"Розбіглися клієнти. Багато салонів працювали підпільно або вдома, туди клієнти і пішли. У мене залишився один майстер манікюру, інша, прихопивши касу і документи, зникла. Є ще косметолог, яка орендує місце. Зараз я буду здавати ще одне місце в оренду майстру манікюру. Я просто не виживу сама. Два місяці оплати податків і 50% оренди в нікуди — це все коштує великих грошей", — розповіла господиня салону краси KHARKIV Today.

салон
Салон краси на Пушкінській переживає непрості часи. Фото: Ольга Каленіченко

Ольга Каленіченко збирається знову відкрити салон 12 травня. Каже, якби не фінансова подушка, накопичена до карантину, вже не відкрилася б — кредит в такий нестабільний час не ризикнула б брати.

Готуються офіційно прийняти перших післякарантинних покупців і в магазині взуття на вулиці Академіка Павлова. Офіційних — тому що нишком магазин відкривався і під час карантину, по дзвінку від клієнтів.

"Розумієте, взуття — це не той товар, який можна продати через Інтернет, люди хочуть приміряти. Буває таке, що людина носить один розмір, але саме певна модель в цьому розмірі йому маленька, тому що повнота, підйом і так далі, багато є нюансів. Тому ми пускали в магазин на примірку, якщо клієнти дзвонили", — розповіла продавець магазину Надія, яка вважала за краще не називати прізвище, щоб не мати проблем із законом.

За словами продавця магазину, вони з нетерпінням чекають відкриття: на карантині вдалося продати всього кілька пар взуття.

Протримаємося до липня

Кафе, паби і ресторани теж готуються до нового формату роботи. Для них Кабмін придумав більше правил, ніж для салонів краси: працювати можуть тільки літні майданчики, персонал повинен бути в масках і рукавичках, розсаджувати клієнтів можна тільки по дві людини за столик.

Винному бару Port Wine пощастило: у закладу є літній майданчик. Раніше на ньому стояли столи для великих компаній, але зараз співробітники готуються їх заносити і виносити з бару маленькі столики на двох.

"Є правила, які легко буде виконати. Ми зацікавлені, щоб карантин швидше закінчився, тому будемо стежити за гігієною, вимірювати температуру співробітникам, видавати всім маски і рукавички. Але є і дивні формулювання. Наприклад, ми не можемо пускати відвідувачів до туалетної кімнати. Це дуже дивно, ми могли б забезпечити прохід в масках і рукавичках до туалету по одній людині. Крім того, персонал відповідає за те, щоб не було черги біля закладу. А що робити, якщо люди вже прийшли? Ми ж не можемо їх розігнати. Ми також не розуміємо, що буде вважатися чергою: двоє людей або п'ять. Ці формулювання вимагають роз'яснень, і ми чекаємо їх від Кабміну", — говорить співвласниця бару Анастасія Чистякова.

стена
У пабі на Римарській готують літній майданчик. Фото: паб "Стіна"

У пабі "Стіна" на Римарській готові дотримуватися всіх правил, які тільки придумає уряд, тому що сидіти далі в режимі очікування немає можливості. Налагодити продаж обідів на винос не вийшло, перший тиждень показав, що попиту на цю послугу немає, тому два місяці власники закладу прожили без прибутку, а персонал — без зарплати.

"Будемо дотримуватися нових правил, виходу у нас немає, податки ж ніхто не відміняв. Ми два місяці не працювали, а 11 тисяч гривень податку, будь ласка, віддай щомісяця. У нас залишився великий запас одноразового посуду, з цим проблем не буде. Маски, рукавички, антисептики організуємо. Майданчик дозволяє розсаджувати клієнтів по дві людини, військового нічого в цьому немає, а штрафи платити не хочеться", — розповів KHARKIV Today арт-директор закладу Михайло Кабанов.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Харкові магазини, перукарні і ресторани пішли в підпілля

Літній майданчик "Стіни" відкриється, як тільки партнер закладу привезе меблі, в пабі сподіваються, що це буде вже 12 травня.

Для більшості кафе і ресторанів важкі часи не закінчаться наступного тижня, тому що літніх майданчиків у них немає. Одне з таких — кав'ярня "Куля".

"Питання про те, як ми виживаємо, не надто коректне, тому що ми не виживаємо. Доля підприємців в секторі громадського харчування зараз залежить від двох речей: по-перше, від того, є у них доставка чи ні, по-друге, наскільки добрий їх орендодавець. Нам орендодавець пішов назустріч частково, зробив знижку від 20 до 50% в різні місяці, а так рятує поки фінансова подушка", — говорить співвласник кав'ярні Сава Чуйков.

Просидіти на фінансової подушці він може собі дозволити ще максимум два місяці, вважає Сава. Якщо кафе і ресторанам не дозволять повноцінно відкритися в липні, більшість з них з карантину вже не вийде.

Автор Олена Павленко

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.