Натисніть "подобається", щоб слідкувати за KHARKIV Today на Facebook

Депутати Кернеса проголосували за Жукова, порушивши закони України

Геннадій Кернес і депутати порушили Закон про декомунізацію.

Депутати Харківської міськради повернули ім'я Жукова проспекту Петра Григоренка. "За" проголосували 52 із 62 присутніх.

26 лютого на сесії міськради більшість депутатського корпусу знову проголосувала за Жукова. За словами секретаря топонімічної комісії міськради Олексія Хорошковатого, проект рішення був підтриманий.

"У Харківську міськраду звернулися ветеранські організації, оскільки з його ім'ям пов'язані події. Згідно з міжнародними актами, Україна взяла на себе зобов'язання увічнювати героїв. У Харкові проводилося громадське обговорення про присвоєння імен фізичних осіб. За результатами обговорення 11 193 особи схвалили. Міська комісія погодила це питання. Прошу підтримати рішення. Хочу нагадати, в цьому році виповнюється 75 років з дня визволення. 2 травня — річниця підписання капітуляції нацистської Німеччини. Думаю, це рішення буде дуже доречне ", — сказав Хорошковатий.

Слово взяв депутат Іван Ракич (фракція "Самопоміч").

"Свій виступ хочу присвятити своєму дідові Івану Ричику, який пройшов по дорогах війни від Фінської до капітуляції Японії. Він звільняв Чехословаччину від фашизму. Він мав право називати Жукова м'ясником, тому що він після війни пройшов Тоцькі болота. Знову у нас в залі піднімається тема Жукова, хоча це місце поза політикою. Там вже давно стоїть законодавча крапка. Міськрада знову хоче порушити закон України. Перейменування порушує норму закону, якою забороняється присвоювати імена людей, які займали керівні посади у виконавчій владі СРСР. Такою була посада міністра Жукова. Кожен з нас давав присягу не порушувати закони України. Другий раз ви намагаєтеся це зробити. Колеги, давайте вдруге не порушувати закон. Прислухайтеся до свого внутрішнього голосу ", — сказав Ракич.

Просив депутатів не порушувати закон і депутат Ігор Черняк, оскільки рішення навіть з процесуальної точки зору сумнівне.

"У мене відчуття дежавю. Голосували, прийняли, суд сказав — незаконно, знову вирішили голосувати. Я б хотів звернути увагу на процедурні маніпуляції, які були допущені. Було проведено громадське обговорення. У ньому взяли участь 5573 людини, а не 11 193 особи. Якщо було електронне опитування, то ми повинні враховувати його, але ні. Якщо рішення буде прийняте, ми знову виграємо в суді. У нас вже є письмові свідчення співробітників КП, які говорять, що їх змушували ставити підписи. Нами в суді буде показана фальсифікація голосування . Мій дід, якого у мене немає, міг проголосувати за Жукова. Ніякої верифікації не було ", — сказав Черняк.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В Харькове учителя просили родителей голосовать "за" Жукова

На перейменування з бюджету хочуть витратити 110 000 гривень — зокрема, на зміну табличок.

Слово взяв голова Нацкорпусу в Харкові Костянтин Немічев. Він закликав депутатів не робити з українського Харкова радянське місто.

"Я хочу звернутися до кожного. Якщо так буде тривати, в Харкові буде анархія і республіка. Жуков посилав мільйони наших людей на позиції ворога без зброї. Він займався масовими розстрілами. Петро Григоренко боровся зі сталінським режимом. Я не хочу так жити. Депутати, вам всім тут жити. Перед вами вибір — український Харків або ХНР. Ваш вибір ми побачимо після голосування. Слава Україні! ",— сказав Немічев.

"Проблема перейменування або виконання Закону про декомунізацію. Його треба виконувати з думкою про те, чому тут написано по-одному, а там — по-іншому. Виступає Ракич, каже, що все незаконно. Але читаючи закон, Ракич не читає, що все те, що він читав, крім пам'ятників і пам'ятних знаків. Цього ви не читаєте. З правової точки зору це повноваження Ради. У Києві ми майже виграли суд. Там є приписи, які треба виконати. Суд вирішив таке: зобов'язати Кабмін створити національний реєстр. Згідно військової експертизи, маршал Жуков брав участь у вигнанні нацистів з території України в період з 1942 по 1944 роки. Також маршал Жуков до 1944 року безпосередньо брав участь у проведенні наступальних операцій на Дніпрі, на Курській дузі, внаслідок яких завершилося вигнання фашистів. Що стосується ХНР, це місто Харків, яке насправді має високі результати розвитку. Також хочу сказати, що це українське місто є невід'ємною частиною України і ніхто створювати нічого не буде. Наше право, право депутатів — ухвалювати рішення, які в нашій компетенції ", — сказав Кернес і запропонував поставити питання на голосування.

Але Геннадій Кернес, здавалося, був непробивним: він уже все вирішив, як і його депутати.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Кернес выиграл суд у Кабмина: как это повлияет на возвращение Жукова на карту Харькова

Пізніше Кернес вирішив не вступати в полеміку з Ігорем Черняком і вкрай спокійним голосом заявив, що дебатів не буде.

В результаті 52 депутати з 62 присутніх порушили закон України і проголосували "за". Фракція "Самопоміч" голосувала "проти".

В ході проведення сесії під Харківською міськрадою організували пікет представники партії "Демократична сокира". Вони принесли з собою плакати і наклейки, де зображена любов Кернеса і Жукова. Написи на плакатах і наклейках говорили: Love is — стежити за твоїм бюстом, порушити заради тебе закон, побачення крізь час, перейменувати заради тебе проспект.

Фото: KHARKIV Today
Фото: KHARKIV Today

Нагадаємо, перед сесією проект решения про зворотне перейменування проспекту Григоренка винесли з урахуванням пропозицій, що надійшли під час громадського обговорення. Топонімічна комісія рекомендувала його підтримати.

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.