Натисніть "подобається", щоб слідкувати за KHARKIV Today на Facebook

Як харківські нардепи голосували за президентський законопроєкт про олігархів

Фото: УП
Ініційований Зеленським законопроєкт передбачає створення реєстру олігархів і введення для них деяких заборон.

Більшість парламентаріїв були "за".

23 вересня на засіданні Верховної Ради депутати прийняли у другому читанні і в цілому законопроєкт №5599 "Про запобігання загроз національній безпеці, пов'язаних з надмірним впливом осіб, які мають значну економічну або політичну вагу в суспільному житті (олігархів)". "За" були 279 парламентаріїв.

Зокрема, серед тих, хто підтримав законопроєкт були харківські нардепи: Олександр Бакумов, Олег Бондаренко, Федір Веніславський, Юрій Здебський, Вікторія Кінзбурська, Микола Кириченко, Анна Колісник, Олексій Красов, Олександр Куницький, Олександр Литвинов, Дмитро Любота, Марія Мезенцева, Дмитро Микиша, Андрій Одарченко, Євген Пивоваров, Павло Сушко (фракція "Слуга Народу") і Юлія Світлична (позафракційна).

Утримався від голосування Віталій Данилов (фракція "Батьківщина"). Були відсутні Олександр Фельдман (фракція "Опозиційна платформа — За життя") і Дмитро Шенцев.

Законопроєкт визначає ознаки олігарха:

  • участь у політичному житті;
  • значний вплив на засоби масової інформації;
  • кінцевий бенефіціарний власник суб'єкта господарювання, суб'єкт природних монополій або людина, що займає монопольне становище на загальнодержавному товарному ринку і протягом року поспіль підтримує або посилює це становище;
  • вартість активів перевищує мільйон прожиткових мінімумів, встановлених для працездатних на 1 січня відповідного року.

Визнати людину олігархом може Рада нацбезпеки і оборони. Рішення вступає в силу з дня офіційного опублікування указу президента про введення його в дію і є обов'язковим до виконання. Передбачається створення на сайті РНБО реєстру олігархів.

Тим, кого внесуть до реєстру олігархів, не можна: робити внески (прямо або опосередковано через інших людей) на підтримку політичних партій, бути покупцем (бенефіціаром покупця) у процесі приватизації об'єктів великої приватизації. Також потрібно буде подавати декларацію особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування. Виключити особу з реєстру олігархів може РНБО на підставі заяви людини, включеної до реєстру, якщо вона буде потрапляти менше ніж під три критерії, визначених цим законопроєктом.

Після зустрічі з олігархом або його представником, не пізніше наступного дня "Декларацію про контакт", повинні подати: президент, члени Кабміну, народні депутати, генеральний прокурор і його заступники, голова Служби безпеки України та його заступники, керівництво Нацбанку, Центрвиборчкому, РНБО, голови місцевих держадміністрацій, судді Конституційного суду, керівники правоохоронних органів, чиновники категорії "А", керівництво Антимонопольного комітету, військовослужбовці з вищими званнями і так далі.

Контактом буде вважатися будь-яка зустріч або розмова, зокрема в режимі онлайн. У декларації про контакт треба буде повідомити дату і місце зустрічі або розмови, їх короткий зміст. Декларації будуть публічними.

Декларацію можна буде не подавати, якщо зустріч відбудеться на судових засіданнях або офіційних заходах, які транслюються у прямому ефірі або ініційовані держорганами.

Закон починає діяти через півроку з дня набрання чинності і втрачає силу через десять років з дня введення його в дію. Але для початку його повинен підписати президент.

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.