Натисніть "подобається", щоб слідкувати за KHARKIV Today на Facebook

Тиждень зі смаком: вибори ректора, конфлікт між "слугами народу" та повернення Ярославського

Колаж: Микита Лисенко

На цьому тижні в найбільшому університеті Харкова обрали ректора, фракция "Слуги народу" в обласній раді залишилась без голови, а  футбольним уболівальникам пообіцяли тріумфальне повернення "Металіста".

Каразінський із новим ректором

У Харківському національному університеті ім. В.Н. Каразіна нарешті завершилася епопея з виборами ректора. За результатами  другого туру, що відбувся в середу, перемогу здобула Тетяна Кагановська. Декан юридичного факультету випередила свого суперника Ігоря Гірку, декана фізико-технічного факультету, на 226 голосів. Тепер результати виборів має затвердити Міністерство освіти і науки, уклавши з Кагановською п’ятирічний контракт.  Сумнівів, що формальні процедури будуть виконані найближчим часом, немає.

Напередодні дня голосування для підтримки Кагановської в Харкові висадився десант депутатів від "Слуги народу", котрі пообіцяли допомогу в пошуку коштів на ремонти гуртожитків, облаштування університетської лікарні і реконструкцію спорткомплексу. Запропоновані Гіркою дебати між кандидатами так і не відбулися: Кагановська на них погодилася, але обмежилася двома відеозверненнями до опонента, які той вирішив залишити без відповіді. Відмова оргкомітету давати добро на дебати дала декану юрфаку підстави уникнути зустрічі із декану фізтеху в прямому ефірі. Хоча один з телеканалів був готовий надати їм студію без якихось додаткових погоджень.

вибори
На виборчій дільниці в університеті. Фото: Сергій Козлов/KHARKIV Today

Явка у другому турі була трохи вищою, ніж у першому. Цього разу на виборчі дільниці прийшли 2205 з 2490 зареєстрованих виборців. 1166 з них віддали голоси за Кагановську, 940 — підтримали Гірку. 84 проголосували проти обох кандидатів, 15 зіпсували бюлетені.

Нескладна математика: Кагановська у другому турі отримала на 175 голосів більше, ніж у першому, Гірка — здобув 230 додаткових голосів. Більша частина виборців, які у першому турі підтримали кандидатів-фізиків Сергія Шульгу і Руслана Вовка, у другому голосували за Гірку, але прямого перетоку голосів не відбулося. Суттєву роль зіграли й "противсіхи". Перемогу Кагановської значною мірою забезпечили голоси Північного корпусу, де розташовуються, зокрема, медичний, соціологічний і юридичний факультети — на них підтримка кандидатки була майже стовідсотковою. Значну перевагу вона отримала й на економічному факультеті. У Головному корпусі, де голосували старі університетські факультети, із серйозним відривом лідирував Гірка.

Ще до офіційного оголошення результатів голосування Ігор Гірка привітав переможницю і закликав свої прихильників "прийняти результати виборів" і "згуртуватися навколо Університету".

Кагановська публічно запропонувала уже колишньому супернику співпрацю, відзначивши, що "простягає йому руку". Щоправда, не забувши згадати негативні емоції на "особистісні колізії", якими супроводжувалися ці вибори.

Віль Бакіров, який понад 20 років керував університетом, продовжить грати суттєву роль у його житті, залишаючись головою вченої ради ХНУ.

Вибори в Харкові: погляд з Києва

Зоною відповідальності заступник голови Офісу президента Кирила Тимошенка є, зокрема, регіональна політика. Саме тому в його інтерв’ю інформагенції "Інтерфакс-Україна", оприлюдненому цього тижня, не обійшлося без згадок про політичну ситуацію в місті напередодні виборів.

Президентська партія, як відомо, ще не визначилася із кандидатом на прийдешніх виборах. Але, за словами Тимошенка, розуміння того, яким має бути мер прикордонного міста-мільйонника, на Банковій є.

"Зацікавленість Офісу президента в тому, щоб мер, якого оберуть харків'яни, був проукраїнським, сповідував українську державну політику, щоб там навіть не було натяку в бік федералізації", — зазначив заступник голови ОП.

Начебто абсолютно нейтральна і твереза заява, схожа більше на окреслення "червоних ліній" для кандидатів, котрі заграють із місцевим "біло-блакитним" електоратом. Але в штабі одного з майбутніх кандидатів, очевидно, вирішили, що це закид на його адресу. Афілійовані з Михайлом Добкіним інтернет-ресурси і Telegram-канали синхронно почали нарікати не те, що "Кирило Тимошенко за харків’ян вирішив, який мер їм потрібний". Головне — провокаційний заголовок, що викликає обурення й емоційне бажання захистити вибір і не дати чогось нав’язати. А сутність сказаних Тимошенком слів – це вже другорядне.

Анонсував заступник голови ОП і заміну голів облдержадміністрацій у кількох областях. Але називати їх не став, тримаючи інтригу. Мабуть, комусь із керівників ОДА варто нервувати. Але не Айні Тимчук, призначити яку на її сьогоднішню посаду  Володимиру Зеленському рекомендував саме Тимошенко. Голову Харківської ОДА він охарактеризував як "потужну", додавши, що в області є розвиток.

Конфлікт у "Слузі народу" і Слюсарєв у "Миротворці"

У четвер фракція "Слуги народу" в обласній раді втратила голову. Більшістю голосів депутати підтримали зняття з цієї посади Тетяни Єгорової-Луценко. Нового очільника  не обрали, поки що керуватиме фракцією Ігор Захарченко у статусі в.о.

Напередодні кореспондент видання "Букви" сфотографував у Верховній Раді екран смартфона народного депутата Павла Сушка, який очолює харківську обласну організацію партії. У партійному чаті він скаржився на те, що голова ОДА Айна Тимчук нібито тисне на депутатів облради, змушуючи їх зняти Єгорову-Луценко.

До засідання обласної фракції долучилося партійне керівництво в особі Павла Сушка, голови партії Олександра Корнієнка і голови фракції у Верховній Раді Давида Арахамії. Вони наполягали на тому, щоб Єгорова-Луценко залишилися на посаді. Але не допомогло: 10 з 17 депутатів, включаючи голову облради Артура Товмасяна, проголосували за її зняття.

Формальною підставою для цього рішення стала незадовільна організація роботи фракції в обласній раді, непублічно  — говорять про "загравання" Вадима Слюсарєва із Михайлом Добкіним і місцевою організацією ОПЗЖ. У 2019 році колишній прикордонник Слюсарєв був тіньовим керівником виборчого штабу "слуг", погоджував списки кандидатів у депутати. Ставши радником заступника голови Офісу президента Сергія Трофімова, він не лише зберіг значний вплив обласну парторганізацію, а й отримав важелі в ОДА, коли її очолив Олексій Кучер. Від Слюсарєва багато в чому залежало й призначення заступників голови облдержадміністрації. Єгорову-Луценко вважають його креатурою.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Єгорова-Луценко назвала "шабашем" рішення фракції про відставку

Після звільнення Трофімова і передачі регіональної політики в ОП до сфери відповідальності Кирила Тимошенка, акції Слюсарєва впали в ціні. Наприкінці квітня Айна Тимчук звільнила Єгорову-Луценко — останню призначену Кучером заступницю голови ОДА.

А 1 червня Слюсарєва включили до бази сайту "Миротворець". Формально — на основі публікацій у ЗМІ про його візити до окупованого Криму и причетність до контрабанди. За даними джерел в РНБО, ім’я експрикордонника згадувалося під час підготовки санкції, але до фінальної версії списків королів контрабанди він не потрапив.

Обласні депутати стали не першими, хто посмів ослухатися партійного керівництва. Не менші пристрасті нещодавно охоплювали фракцію "слуг" у міській раді. Після того, як повноваження голови склала Вікторія Алексєйчук,  фракцію очолила Анжеліка Крутова. Її обрали попри рекомендації політради й особисто Сушка, який наполягав на кандидатурі Максима Бондаренка.  

Повернення "Металіста": спорт і політика

Тиждень тому ФК "Метал" зіграв останній матч під цією назвою і, здобувши перемогу над Кривбасом, забезпечив собі путівку до Першої ліги. У ній харківський клуб гратиме уже під назвою "Металіст".

Це стало можливим завдяки низці домовленостей Олександра Ярославського із владою на різних рівнях. Останній матч "Метала" перетворили на помпезне шоу. Напередодні на стіні одного з будинків біля стадіону з’явився мурал із Ярославським у формі "Металіста", а для наповнення трибун навіть задіяли адмінресурс.

ярославский
Мурал з Ярославським біля стадіону. Фото: Сергій Козлов/KHARKIV Today

На футбольне поле Ярославський вийшов не один. У компанії дітей та Ігоря Терехова  бізнесмен анонсував відродження легендарного клубу  і пообіцяв, що невдовзі той знову гратиме в Лізі чемпіонів. Секретаря міськради Ігоря Терехова Ярославський назвав людиною, якій довіряє. Цю заяву можна сприймати як перший потужний публічний прояв підтримки Терехова напередодні міських виборів. Ярославському не треба закликати голосувати за когось із кандидатів. Достатньо подібних компліментів, спільних походів на футбол і прямого натяку на те, що саме від Терехова залежить доля "Металіста".

Не забув Ярославський згадати й депутатів обласної ради, які на сесії 10 червня розглядатимуть питання передачі до комунальної власності міста КП "ОСК Металіст". Цьому підприємству належить, зокрема,  футбольне поле однойменного стадіону. Проект рішення передбачає, що майно КП використовуватиметься  за призначенням і не підлягатиме приватизації.

Очевидно, що карта "Металіста" стане одним з козирів, якими Терехов скористається у свої виборчій кампанії. Ярославський уже багато років демонстративно дистанціюється від політики, але його позиція може суттєво вплинути на результат виборів мера міста.   

Вибухи у Балаклії: справу скеровано до суду

Цього тижня прокуратура скерувала до суду обвинувальний акт щодо відставного майора Збройних сил України у справі про вибухи на території в/ч А1352 у Балаклії восени 2019 року. Тоді поранення отримали семеро саперів: двоє з них загинули на місці, один пізніше помер в лікарні.

Колишнього командира закону розмінування судитимуть за "недбале ставлення до військової служби в умовах особливого періоду". Якщо провину доведуть в суді, йому загрожує від 5 до 7 років позбавлення волі.

За даними слідства, коли сапери займалися завантаженням вибухонебезпечних елементів зенітно-ракетного комплексу ЗМ9 "Куб", командира з ними не було: він перебував в адміністративній будівлі на території частини. До тож ж майор "не забезпечив особовий склад транспортними засобами, обладнаними для перевезення вибухонебезпечних вантажів, не вжив заходів щодо захисту військовослужбовців і майна, не організував правильну експлуатацію і зберігання озброєння та техніки, не забезпечив підлеглих дистанційними засобами транспортування елементів ЗРК". Державне бюро розслідувань і прокуратура наполягають, що сам дії командира призвели до загибелі трьох і поранення чотирьох військовослужбовців.

Вибухи на арсеналі в Балаклії трапляються не вперше. У травні 2019 року під час планового розмінування на полігоні спалахнула пожежа. У Міноборони тоді нарікали на загоряння сухої трави. Масштабних втрат місто зазнало в березні 2017-го: тоді постраждали майже чотири сотні будинків, а мешканців довелося евакуювати. Не обійшлося без загиблих і поранених.  

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.