Натисніть "подобається", щоб слідкувати за KHARKIV Today на Facebook

Два "Металіста" в одному Харкові: навіщо Ярославський знову взявся за футбол?

Фото: Сергей Козлов/KHARKIV Today
Олександр Ярославський у кольорах "Металіста" дивиться на стадіон зі стіни будівлі навпроти.

Ярославський і Терехов заявили про швидке відродження футбольної команди "Металіст". На шляху у нового-старого клубу чимало перешкод: борги, юридичні труднощі і судові тяжби, але головне питання полягає в тому, у скільки обійдеться це свято спорту і за чий рахунок банкет.

Один з найбагатших харків'ян Олександр Ярославський повернувся на "Металіст". Разом з дітьми він вивів на стадіон Ігоря Терехова, показавши, кого підтримає на виборах. Вболівальники радіють відродженню старого доброго "Металіста".

"Мурал с царем за добу"

Олександр Ярославський з помпою повернувся у великий футбол. 29 травня він дивився гру команд Другої ліги "Метал" і "Кривбас" з VIP-ложі стадіону в компанії трьох дітей і дружини, а також секретаря міськради Ігоря Терехова з сином. Перед матчем мільйонер і чиновник вийшли на поле і дали зрозуміти, що матч другосортних клубів насправді  — відродження команди "Металіст", яка незабаром вийде з небуття прямо в Лігу чемпіонів.

"Це стало можливим тільки завдяки вам, завдяки Олександру Ярославському. Ми  — одна харківська сім'я, і ​​тепер "Металіст" буде переможцем, грати в єврокубках, Лізі чемпіонів, і ми разом будемо перемагати",  — урочисто проголосив Терехов.

"Метал", зрозуміло, виграв всуху під наглядом своїх патронів і перейшов з другої ліги до першої. Цю рядову для світового футболу подію мало б хто помітив, крім редакторів спеціалізованих футбольних сайтів, якби не велике політичне значення, яке їй надали самопроголошені батьки-відроджувачі харківської футбольної величі.

1
Фотографія, з якої писали мурал. Фото: "Сегодня".

Напередодні гри на багатоповерховому будинку поруч зі стадіоном з'явився величезний портрет Олександра Ярославського у формі "Металіста" і з "розою" в руках. Для людей, які давно дивляться футбол, очевидно: мурал малювали з фотографії Ярославського і, безсумнівно, за його бажанням.

"Шикарний мурал з царем виник буквально за добу — красиво аж до щему в серці (ініціатива клубу — це щире мистецтво). Міська рада "ласкаво запрошує" всіх бюджетників — школи, підприємства, заводи, апарат. Прийти поклонитися повинен кожен! І на стадіон , і на марш перед футболом. На матчі "Металу" і "Кривбасу" заплановано 35 тисяч осіб. Тому що будь-яка хвороба зникає, як весняний сніг, коли промені йдуть від німба царя ... Найбанальніше, що звучить в голові — це повернення можна було б зробити нормально, а не так вульгарно", — писав перед матчем київський спортивний журналіст Андрій Сеньків.

На харківських комунальних підприємствах та в університетах активно роздавали квитки на матч. У школах уболівальників з числа вчителів і батьків наганяли мало не в наказовому порядку. В результаті на трибунах виявилося більше 32 тисяч чоловік, що є грубим порушенням умов карантину "жовтої" зони. Це дуже обурило деяких підприємців, які терпіли мільйонні збитки через всілякі карантини.

трибуна
Тисячі людей на трибунах. Фото: Харківська міськрада

"Коли через карантин назавжди закриється ваше улюблені кафе / бар / магазин / спортивний клуб і т.д. — подякуйте за це міську владу і персонально Олександра Ярославського. Не ковід вбиває людей і малий бізнес, їх вбивають олігархи, чиновники і їх марнославство", — написав у Facebook Остап Молявко, який недавно змушений був закрити свій паб, що не пережив карантинні обмеження.

Втім, карантин Ігорю Терехову не перешкода, коли на кону стоїть виборча кампанія. Відродження "Металіста" стало однією з його передвиборчих обіцянок — поряд з ремонтом під'їздів і відкриттям зоопарку. Хоча виконання цієї обіцянки буде залежати не тільки від нього. Тут і знадобився тандем з Ярославським.

Дайте мільйони!

Взаємовідносини харківського олігарха і футбольного клубу "Металіст" мають довгу і заплутану історію. Він володів клубом з 2005 по 2012 рік. Ярославський продав команду олігархові з пулу Олександра Януковича Сергію Курченку. Він неодноразово заявляв згодом, що змушений був це зробити під тиском. Проте, Ярославський отримав за клуб, за різними даними, від 160 до 300 мільйонів доларів. Після Революції Гідності Сергій Курченко втік до Росії і кинув "Металіст" напризволяще. У клубу росли борги перед співробітниками і гравцями. У 2016 році клуб припинив існування, накопичивши майже мільярд гривень боргів.

Майно "Металіста" перейшло державі. На найближчій сесії Харківської обласної ради депутати голосуватимуть за те, щоб передати стадіон у власність міської ради. Олександр Ярославський в інтерв'ю Ігорю Циганику заявив, що найближчим часом чекає великих фінансових вливань у стадіон з бюджетів області та міста.

стадион
Терехов і Ярославський з дітьми перед грою "Метал" "Кривбас". Фото: Харківська міськрада

"Звертаюся до влади. Мені все одно, кому воно належить, але мені не все одно, що зараз все запущено. Поверніть інфраструктуру до того стану, в якому я залишив її в 2012-13 роках! Сьогодні на відновлення стадіону потрібно 7 млн ​​доларів, 2 млн на базу і 2 млн на академію. Це — 10-11 млн доларів. Як так вийшло, що з 2014-15 років, коли Курченко випарувався, інфраструктура належить державі, чому все опинилося у такому стані?", — обурився Ярославський.

Якщо стадіон передадуть у міську власність, необхідні Ярославському 11 мільйонів доларів потрібно буде взяти з податків містян. Борги "Металіста" він, до речі, теж платити не має наміру.

"Повинні взяти на себе відповідальність ті, хто ці борги наробив. Я їх не робив", — заявив він у тому ж інтерв'ю.

Що ж може дати "Металу" Ярославський? Формально — поки що нічого, незважаючи на всі його гучні обіцянки відродити колишню славу команди. За умовами угоди з Курченком, він до 2023 року не має права займатися футболом. Клуб "Метал" офіційно належить колишньому спортивному директору "Металіста" Євгену Краснікову. Ярославський може фінансувати витрати клубу поки що тільки в обхід закону. Втім, він заявив, що "юристи займаються" законодавчими колізіями і, до того ж, у наступному футбольному сезоні у Першій лізі команда буде грати вже під назвою "Металіст".

Два "Металіста" на один стадіон

І без того непроста ситуація ускладнюється тим, що у Харкові вже є один футбольний клуб зі схожою назвою. "Металіст 1925" був створений у 2016 році і почав із самих низів — з аматорської ліги. Зараз клуб перебуває в одному кроці від виходу з Першої до Прем'єр-ліги, футболістам залишилося провести один матч у сезоні.

Домашній стадіон і тренувальна база клубу — "Металіст", той самий, який Харків візьме на свій баланс на наступній сесії міськради. Із 3 березня команда змушена ділити стадіон з "Металом". Поки невідомо, чи дозволять командам таке сусідство.

"Про це рано ще говорити. Поки нас не просять (пересунути тренування, — ред.), але скоро попросять. Я позитивно ставлюся до створення "Металу", вітаю будь-яке створення", — так прокоментував KHARKIV Today виникнення конкурента один із співвласників "Металіста 1925" Сергій Стороженко.

За його словами, поки що також не йдуть ніякі переговори про перейменування "Металіста 1925", так що у наступному сезоні футбольні вболівальники ризикують заплутатися у двох "Металістах".

А тим часом на полях Академії біля стадіону, не дочекавшись рішення про передачу стадіону в міську власність з обласної, почали здирати штучне покриття. З минулого тижня тут працює техніка, яка зрізає зелений газон за розпорядженням людей Ярославського.

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.