Натисніть "подобається", щоб слідкувати за KHARKIV Today на Facebook

Тиждень зі смаком: гучне звільнення, передвиборчі змагання за День Перемоги і скасований концерт

Останній тиждень квітня відзначився передвиборчими змаганнями, кадровими перестановками та великодніми приготуваннями.

Цього тижня на Сумській, 64 сталося те, про що говорили вже давно: голова Харківської облдержадміністрації Айна Тимчук звільнила Тетяну Єгорову-Луценко з посади своє першої заступниці. 

Мінус один заступник голови ОДА

Розпорядження про звільнення на сайті ОДА станом на суботу не було, рівно як і розпорядження про перерозподіл обов’язків між заступниками. Однак інформацію про Єгорову-Луценко вже прибрали зі сторінки "Керівництво адміністрації".

Після місцевих виборів восени 2020 року Єгорова-Луценко й сама  планувала залишити роботу. Фракція "Слуги народу", яку очолює уже колишня заступниця голови, в обласній раді підтримала її висунення на посаду голови обласної ради, освячене керівництвом партійної організації. Як формальним (в особі народного депутата Павла Сушка) так і неформальним (в особі Вадима Слюсарєва, радника тоді ще заступника голови Офісу президента Сергія Трофімова). Але буквально в останній момент ситуація змінилася, і обласну раду очолив Артур Товмасян. 

єгорова
Остання з команди Кучера залишила адміністрацію. Фото: Тетяна Єгорова Луценко / Facebook

Після того, як президент Володимир Зеленський звільнив Трофімова, вплив Слюсарєва прогнозовано зменшився. За регіональну політику в ОП зараз відповідає  Кирило Тимошенко, самі він керував підбором кандидатури на голову Харківської ОДА після ухвалення рішення про звільнення Олексія Кучера.   

Тепер у голови ОДА залишилося п’ятеро заступників, четверо з яких призначені Тимчук. Протягом півроку свої посади втратили усі, кого призначав Олексій Кучер. Із старожилів залишилися лише Михайло Черняк і Олександр Скакун. Черняк прийшов в обладміністрацію ще тоді, коли її очолював Ігор Балута, встиг побути заступником Ігоря Райніна, Юлії Світличної й Олексія Кучера, але через вісім місяців останній його звільнив. Скакун, заступник "по лінії СБУ", працює в ОДА з часів Світличної без перерв. Рішення про призначення Черняка, а також Антона Деньгуба, Романа Семенухи і Михайла Харнама ухвалювала уже Тимчук.

Передвиборчі перегони: боротьба за свята і технологія "проти всіх" від Добкіна
 
Із наближенням великодніх і травневих свят в Україні традиційно активізуються політики, котрі намагаються зайвий раз нагадати про себе за допомогою подарунків, а також послати чіткі сигнали своєму електорату. 

Харківські пенсіонери вже почали отримувати паски від "Благодійного фонду Ігоря Терехова". Далеко не нова схема із іменними БФ дозволяє політикам уникнути питань від правоохоронців, які могли б розглядати подібні подарунки як підкуп виборців. 

Законодавчо закріплений День пам’яті та примирення не викликає великого ажіотажу серед потенційних кандидатів у мери Харкова. Звичайно ж, перші особи міста й області візьмуть участь у протокольних заходах 8 травня. Але ті, хто претендує на голоси і лояльність "синьо-білого" електорату, уже починають відпрацьовувати порядок денний радянського Дня Перемоги. Причому кожна політична сила намагається монополізувати право називатися справжніми нащадками переможців.

Найагресивніше на цьому полі грає "Опозиційна платформа – За життя". Голова міської організації Андрій Лесик уже влаштував театралізовану висадку дерев на висоті Конєва із залученням дітей і представників лояльних ветеранських організацій. Щоправда, справжніх учасників Другої світової війни (яку Лесик вперто називає Великою вітчизняною) на дійстві не було: їх залишилось не так багато, та й вік і здоров’я даються взнаки.

лесик
В ОПЗЖ вже почали святкувати День Перемоги. Фото: пресслужба ОПЗЖ

Розуміючи, що з кожним роком кількість ветеранів Другої світової зменшується, а їх середній вік поступово наближається до 100, секретар міськради Ігор Терехов почав відверто апелювати до іншої електоральної групи. Адже для дітей війни 9 травня залишається чи не найбільшим святом. Саме так можна розцінювати заяву в.о. мера про "140 тисяч свідків війни" у Харкові, яких він збирається вшановувати. 
Від акції "Безсмертний полк" харківська влада останніми роками дистанціюється. До цієї технології спецслужб РФ вдаються лише відверто проросійські сили. Але ігнорувати її мерія ані за Кернеса, ані за Терехова дозволити собі не може і намагається "продати" електорату щось подібне, трохи видозмінене й обов’язково під іншою назвою.

Минулого року Кернес анонсував домашньо-карантинний варіант "Полку безсмертної Перемоги": харків’янам пропонували виставляти портрети своїх родичів-ветеранів на балконах багатоповерхівок. Щоб посилити у мешканців міста відчуття причетності до важливої справи і єдності з міською владою, їм пропонували надсилати фото в мерію, де їх могли збільшити й роздрукувати  для демонстрації на тому ж балконі.

Терехов же просить тепер надсилати в мерію не фото, а лише імена рідних, котрі брали участь у Другій світовій. З 8 по 10 травня список публікуватимуть на сайті міськради, пускатимуть біжучим рядком і зачитуватимуть в ефірі місцевих телеканалів. Назвали цю акцію піарники Терехова "Стрічкою пам’яті". Якщо вони продали йому цю ідею як щось нове, то, очевидно, ввели в оману: у 2020 році акція з такою ж назвою з 8 по 10 травня проводилася у Санкт-Петербурзі. Щоправда, в іншому форматі.

В ефірі ток-шоу "Право на владу" на "1+1" Терехов не лише анонсував "Стрічку пам’яті", а ще вкотре пообіцяв не допустити демонтаж погруддя маршала Георгія Жукова і дотиснути перейменування на його честь проспекту Петра Григоренка, теж учасника Другої світової, але зі значно чистішою репутацією.

За це секретар міськради нарвався на жорстку критику Дмитра Гордона. Той назвав Терехова "упоротим і нетолерантним". Очевидно, на думку Дмитра Ілліча, Михайло Добкін, про якого він нещодавно компліментарно відгукувався в ефірі іншого загальнонаціонального каналу, як раз є взірцем толерантності й "неупоротості".

Заяви Терехова про День Перемоги і Жукова уже почали розганяти блогери і Telegram-канали, транслюючи простий меседж: "Для проєвропейського  виборця кандидат у мери Терехов перестав існувати". Задача дуже проста: деморалізувати "помаранчевий" електорат щоб він просто не прийшов на вибори у другому, а то й у першому турі. Адже за Добкіна ці виборці точно не голосуватимуть. Такий собі варіант технології "проти всіх", що спрацювала на перемогу Віктора Януковича на президентських виборах 2010 року. 

Крім Дмитра Гордона, звернули увагу цього тижня на Харків і журналісти проекту "Слідство.Інфо", випустивши невеликий сюжет про Терехова і Добкіна. Автори намагалися познайомити глядачів із обома претендентами на мерське крісло, знайти найочевидніші "скелети" у їхніх "шафах". Згадали про досвід роботи обох із Кернесом (а Терехова — ще й з Аваковим), участь Добкіна у "кооперативній схемі", земельні питання, бізнес Добкіна, Терехова і членів їхніх сімей, а також пройшлися по деклараціях. Не обійшлося без деяких ляпів, але якщо враховувати, що програма орієнтована не лише (і не в першу чергу) на харків’ян, то їх можна і пробачити. До речі, повноцінно поспілкуватися із жодним із героїв сюжету журналістам так і не вдалося.

Харків у "червоній" зоні і скасовані концерти російського репера

Говорити по послаблення карантинних обмежень у Харкові поки ще зарано. Уся область, яка уже три тижні  живе в режимі "червоної" зони, поки що в ній залишатиметься. Таке рішення було ухвалено Державною й обласною інспекціями з техногенно-екологічно безпеки і надзвичайних ситуацій 30 квітня.  

Харківська область на понад 10% перевищує допустимий епідпоріг, кількість госпіталізацій на 100 тисяч населення також вища за встановлену урядом норму.
Очевидно, що послаблення карантину перед Великоднем було б не дуже відповідальним кроком з боку влади. Але чи вистачить відповідальності церквам і вірянам? Предстоятелі Православної церкви України й Української греко-католицької церкви митрополит Єпіфаній і блаженніший Святослав закликали людей відзначати Свято вдома й утриматися від відвідування богослужінь. Принаймні тим, хто перебуває в зоні ризику. 

Окрім карантину єдиним дієвим засобом запобігання розповсюдженню хвороби є вакцинація. У Харківській області першу дозу вакцини від коронавірусу отримали уже майже 40 тисяч людей. Більшість з них — 83%  — вакцинувалися індійським варіантом AstraZeneca. 11,5% отримали дозу китайської вакцини від SinoVac,  решту прищепили препаратом від Pfizer. 28 квітня в Харкові й області стартувала планова вакцинація вікової групи 65+. Саме для них призначається корейська AstraZeneca, що прибула до Харкова цього тижня.

До речі, запланований на 4 червня концерт російського репера Моргенштерна не відбудеться. І завдячувати за це треба не карантину, а Службі безпеки України. За її поданням Міністерство культури та інформаційної політики включило громадянина РФ Алішера Валєєва до "чорного списку" осіб, що загрожують національній безпеці України. Очевидно, в СБУ звернули увагу на слова репера про "Путіна-красунчика" й образливі заяви на адресу жертв пожежі в Одеському коледжі економіки 2019 року.

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.