Натисніть "подобається", щоб слідкувати за KHARKIV Today на Facebook

Роботодавці в Харкові шукають водіїв, продавальників і навіть перукарів. Хто виживе після карантину?

До Центру зайнятості щодня приходить 500 чоловік.

Кількість офіційних безробітних за час карантину зросла в півтора рази. Справжні наслідки локдауна буде видно ближче до осені, вважають експерти з працевлаштування.

Щодня до Харківського обласного центру зайнятості звертаються 500 осіб. До карантину таких було не більше 300 на день. Фахівці Центру кажуть, що, в порівнянні з серединою березня — серединою квітня минулого року безробітних стало більше на 55%. Офіційна статистика не показує приховане безробіття, з яким зіткнулися ті харків'яни, які працювали неофіційно або за договором, як приватні підприємці: офіціанти, перукарі, маркетологи і представники інших спеціальностей на облік зазвичай не стають. Зараз вони живуть за рахунок накопичень і чекають кращих часів.

Кальянщик змінює професію

Першими, зазвичай, потрапили під удар дорослі співробітники. За даними Харківського обласного центру зайнятості, люди старше 45 — їх основні "клієнти" під час карантину. Що стосується професій, то тут традиційно незатребуваними виявилися юристи, економісти, менеджери.

"У Харкові 65% безробітних — люди з вищою освітою. Це економісти, юристи, менеджери, їх і раніше було більше всіх, тому що найбільше вакансій — робітничих спеціальностей. Раніше ми їх перенавчали, але зараз всі резерви спрямовані на виплату компенсації по безробіттю", — розповів директор Харківського обласного центру зайнятості Володимир Міненко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Підприємцям виплатять під час карантину допомогу на дитину

Оскільки для людини з вищою освітою шукати роботу через Центр зайнятості майже марно, ці люди йдуть на сайти пошуку роботи. Але і там шанси невеликі. На порталі work.ua за останній місяць в Харкові з'явилося більше 13 тисяч нових резюме, вакансій же — в сім разів менше. Експерти сайту відзначають, що останніми тижнями резюме стали частіше надсилати менеджери ресторанів і готельних комплексів, фахівці з підбору персоналу та маркетологи. Багато резюме від кухарів і офіціантів. Це не зовсім те, що шукають роботодавці. За останній місяць найбільше було вакансій для водіїв зі своїм авто та менеджерів з продажу в інтернет-магазині, а також менеджерів кол-центрів.

курьеры
Продавці стають водіями, а офіціанти кур'єрами. Фото: Сергій Козлов/KHARKIV Today

Схожа ситуація і на інших сайтах для пошуку роботи. Наприклад, на rabota.ua за останні 30 днів для харків'ян з'явилося лише 1600 нових вакансій, а резюме додали в 12 разів більше. При цьому багато безробітних вже усвідомили, що ринок праці змінився, і змінюють професію.

"Я працював продавцем-консультантом в будівельному магазині на "Героїв Праці". Зараз наш об'єкт закрився, все тільки під замовлення через дзвінки господареві, але це мізер, самі розумієте. Я в безстроковій відпустці невідомо, до якого часу, тому згадав, що є права і шукаю роботу водієм. Шкода, машини своєї немає", — розповів KHARKIV Today Ігор Удовиченко.

Таких, як він, на сайтах з працевлаштування чимало. Судячи з резюме, роботу водія в Харкові також шукає плиточник Максим, а кальянщик і офіціант Данило готовий влаштуватися кур'єром.

Справжнє безробіття поки що не встигло позначитися на статистиці, вважає експерт з працевлаштування, засновник компанії Wow HR Юлія Гречко. На її думку, криза в сфері не закінчиться і після карантину.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Харкові через коронавірус почали звільняти співробітників підприємств

"Всі бізнеси економлять ресурси, всі розуміють, що буде криза. Деякі бізнеси після карантину не зможуть відновитися, тому що зараз проїдають свої кошти. Ми очікуємо скорочення, економити будуть на відділах реклами, маркетингу, PR і HR. Залишаться продаж і виробництво — те , що приносить прибуток", — розповіла Юлія Гречко KHARKIV Today.

Кур'єр — це тимчасово

Рівень безробіття в Харківській області виріс не набагато: з 1,3% в минулому році до 1,6% зараз. Але навіть в Центрі зайнятості кажуть, що картина неповна. Наприклад, статистика не включає тих же "заробітчан", які повернулися з країн ЄС і поки сидять без роботи.

"Зарплата у 12-15 тисяч гривень — це у нас в Центрі зайнятості максимальний рівень, і таких вакансій не дуже багато. Людина, яка повернулася з-за кордону, отримувала набагато більше. Працевлаштуватися на ту зарплату, яку він отримував за кордоном, дуже важко, це проблема", — говорить Володимир Міненко.

Є ще і часткове безробіття: деякі люди втратили роботу частково, тобто, пішли на неповний день. Наприклад, на "Турбоатомі" частину співробітників відправляли у відпустку за свій рахунок. Багатьом же просто зменшили зарплати, бо впали доходи компаній.

"Роботодавці знижують заробітні плати навіть в IT-сфері, те ж стосується і маркетингу, і HR. У середньому на 20% скоротили", — говорить Юлія Гречко.

За її даними, зараз найбільше затребувані кур'єри і складські працівники. Сайти з працевлаштування підтверджують це. Інтернет-магазини також шукають операторів телефонних продажів, торгових представників зі своїм автомобілем. У Центрі зайнятості кажуть, що зараз, як ніколи, потрібні провізори, потрібні медпрацівники, зокрема і в міські лікарні, де вакансії не з'являлися роками.

цетр занятости
Центр зайнятості закритий, здобувачі пишуть заяви біля входу. Фото: Сергій Козлов/KHARKIV Today

Фахівці з працевлаштування вважають, що висока затребуваність кур'єрів і складських працівників скоро піде на спад, ринок уже наситився цими фахівцями, і подібних вакансій стає менше. Але зате "несподівано" прокинулися перукарні. Власник салонів краси, який представився Ігорем, розповів, що відкриває три нових об'єкти — на селищі Жуковського, Південному вокзалі і в Центрі.

"Планую на Пушкінській відкрити новий салон, з нуля, там місце прохідне, тому потрібно по три майстри на дві зміни. У мене, чесно кажучи, вже є по кілька кандидатур на місце. Але відкриваємося суворо після карантину", — розповів Ігор.

Що він буде робити із салонами, якщо карантин в травні не закінчиться, Ігор поки не вирішив.

Як отримати допомогу по безробіттю?

Стати на облік до Центру зайнятості тепер можна онлайн. На сайті Державного центру зайнятості потрібно скачати дві заяви: про постановку на облік і про призначення допомоги по безробіттю. Їх потрібно заповнити, відсканувати (або сфотографувати) і надіслати електронною поштою разом з фотографією на адресу Харківського обласного центру зайнятості: [email protected]. Туди ж потрібно надати і наступний список копій документів:

— паспорт громадянина України;
— облікова картка платника податків (ідентифікаційний код);
—трудова книжка або цивільно-правовий договір;
— документ про освіту (диплом, свідоцтво, сертифікат);
— військовий квиток із зазначенням дати взяття на облік (в разі необхідності);
— довідка з останнього місця роботи про розмір заробітної плати (потрібно, якщо страховий стаж за останні 12 місяців становить не менше півроку).

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На час карантину мінімальну допомогу по безробіттю збільшили до 1000 гривень

Претендентові зателефонує консультант і підкаже, чи потрібно виправити помилки в документах і коли нести оригінали.

Заяву можна написати і біля міського Центру зайнятості по вулиці Шевченка і кинути її до поштової скриньки.

Наразі допомогу нараховують з першого дня постановки на облік, навіть тим, хто звільнився за власним бажанням (раніше їм потрібно було почекати 90 днів).

Середній розмір допомоги по безробіттю в Харківській області — 3 800 гривень, мінімальний — 1000 гривень.

Автор Олена Павленко

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.