Натисніть "подобається", щоб слідкувати за KHARKIV Today на Facebook

Понад 50 тисяч жителів Харківської області втратили роботу через карантин

Директор департаменту соцзахисту населення розповів про безробіття в регіоні.

Допомоги по безробіттю не вистачає, а центри пропонують отримати спеціальності, які не затребувані на ринку праці.

На сьогодні на обліку в центрах зайнятості Харківської області перебувають понад 50 тисяч жителів, які втратили роботу через карантин. Про це повідомив директор департаменту соціального захисту населення Харківської обласної державної адміністрації Юрій Шпарага в Харківському прес-клубі.

"Сьогодні ми фіксуємо зростання кількості людей, які шукають роботу, тобто які в умовах карантину позбавлені можливості працювати. І це зростання досить значне. У нас сьогодні більше 50 тисяч громадян на обліку в Центрі зайнятості, які звернулися туди для пошуку роботи", — заявив Шпарага.

Він зазначив: допомога безробітним в Україні маленька в порівнянні з іншими країнами, а знайти затребувану роботу не так просто, оскільки Центри працюють за старою системою.

"Ми досі живемо в системі таких понять, до яких ми звикли ще за радянських часів. Нам би всім дуже хотілося, щоб ми прийшли до Центру зайнятості,а  нам надали роботу або матеріальну допомогу, яка, якщо брати за принципом західних країн, нас би влаштувала. Наприклад, в тій же Німеччині допомога — майже 1000 євро. Ми виплачуємо сьогодні громадянам, які в умовах карантину втратили роботу, 1000 гривень, то, звичайно, це сьогодні не задовольняє", — пояснив Шпарага.

За його словами, приклад треба брати з Китаю, де навчають людей робітничих професій, з огляду на запит роботодавців. У нас же отримують незатребувані спеціальності.

"Колишня радянська система професійно-технічної освіти передана на фінансування саме в місцеві органи влади. Але місцеві органи влади, фінансуючи професійно-технічну освіту, не мають права впливати саме на підготовку кадрів, які готуються. Навчальні заклади самі формують собі навчальний план і завдання — кого вони будуть випускати. Випускають перукарів, кухарів. Нібито ці професії затребувані сьогодні на ринку. Але це ж не так. Коли ми спілкуємося з роботодавцями, вони кажуть: нам потрібні сталевари, токарі. У Китаї, щоб створити навчальний план і у відповідності з ним випускати фахівців, які потрібні в регіоні, це питання вирішують три людини на рівні області. Це — роботодавці, які знають, хто потрібен на ринку; якщо говорити по-нашому — департамент соціального захисту та Центр зайнятості", — підсумував Шпарага.

Як писав KHARKIV Today,  14 тисяч підприємців Харківської області звернулися за допомогою через карантин

Харківській області дали майже 400 мільйонів гривень на допомогу фізичним особам-підприємцям, які втратили бізнес через карантин. За словами директора Центру зайнятості Володимира Міненка, заяви написали близько 14 000 підприємців, вже готові пакети документів на виплати загальної суми 47 мільйонів гривень.

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.