Натисніть "подобається", щоб слідкувати за KHARKIV Today на Facebook

Працюють третю добу без перерви: Харківська виборча комісія прийняла більше половини протоколів

Фото: KHARKIV Today/Сергей Козлов
Місто і область продовжують приймати протоколи.

З 56 територіальних виборчих комісій в області надійшли два протоколи. Члени комісій усувають технічні помилки. До міської повинні привезти ще 255 протоколів.

Харківська міська виборча комісія працює третю добу. У ніч з 26 на 27 жовтня членам комісії вдалося піти поспати на кілька годин, в ДК Основ'янського району залишалися тільки чергові. З шостої ранку прийом документів тривав в повному обсязі.

Станом на ранок 27 жовтня до Харківської міської виборчої комісії надійшло більше половини протоколів — понад 350 з 605 (за кількістю виборчих комісій). Як повідомили KHARKIV Today у виборчій комісії, протоколів з помилками сьогодні менше, ніж було 26 жовтня. Як правило, це технічні помилки.

26 жовтня в міській комісії люди очікували своєї черги по кілька годин. Член однієї з дільничних виборчих комісій на Олексіївці розповів KHARKIV Today, що провів в міськвиборчкомі 12 годин.

"О 10 ранку приїхали і о 22:00 закінчили. Прийняли з першого разу, помилок не було", — розповів Олександр.

Члени комісії не "на камеру" кажуть, що процес прийому протоколів з дільничних виборчих комісій ускладнений через прийняття нового Виборчого кодексу, плюс іноді зависає! електронний кабінет", в який вносять усі дані.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чому харків'яни проігнорували вибори?

У Харківській обласній територіальній виборчій комісії черги немає. Тут вирішили приймати за розкладом і після телефонного дзвінка: хто готовий, погоджує час і привозить документи. Станом на ранок 27 жовтня тут прийняли два протоколи — від комісії з села Кіндрашівка (Куп'янський район) та села Петропавлівське (Первомайський район). Їх привезли ще вчора. Сьогодні повинні були приїхати чотири виборчі комісії, однак не приїхали.

"Два протоколи на сьогоднішній день прийнято — це Кіндрашівка і Петропавлівське. Сьогодні повинні були приїхати чотири комісії, але їх завернули їхні територіальні комісії для уточнення.Тому у нас сьогодні черга збилася, і вони не приїхали", — пояснила KHARKIV Today голова Харківської обласної територіальної виборчої комісії Валерія Копоруліна.

комиссия, протоколы, выборы
Харківська обласна територіальна виборча комісія. Фото: KHARKIV Today

За її словами, помилки в протоколах відбуваються технічні, оскільки члени комісій працюють вночі. На підрахунок голосів це ніяк не вплине.

"Так, такі бувають (прим. — протоколи з помилками, які доводиться повертати). Ви ж розумієте, що люди втомлюються, не спали всю ніч. Добу відпрацювали, вони ще все це рахують, заповнюють. Помилки не в цифрах, не в даних. Дані не змінюються. Помилки технічні — десь потрібно нуль ставити, десь потрібно прочерк ставити. Тому десь описка. Але протокол повинен бути чистий. Тому повертають. Це не впливає на реальний результат", — розповіла Копоруліна.

Як писав KHARKIV Today, 25 жовтня в Україні пройшли місцеві вибори. У Харківській області явка склала  32,33% (в 2010 році становила 46%, в 2015 — 45,59%).

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.