Натисніть "подобається", щоб слідкувати за KHARKIV Today на Facebook

Підозрюваного в смертельній аварії на Окружній не відпустили під домашній арешт

Фото: Евгений Мельниченко
Дмитро Габишев просив відпустити його під домашній арешт.

В кінці жовтня позашляховик, за кермом якого був нетверезий 19-річний Дмитро Габишев, в'їхав в автомобіль, де знаходилися рятувальник і його дочка, вони загинули на місці. Підозрюваний в ДТП залишиться в СІЗО до 14 березня.

Досудове розслідування стосовно ДТП на Окружній продовжили до 18 квітня. Про це просив слідчий. Через продовження досудового розслідування в суді просили і про продовження запобіжного заходу для підозрюваного Дмитра Габишева. Саме він був за кермом автомобіля, який виїхав на зустрічну смугу і допустив зіткнення з машиною Дмитра Азаренкова. Рятувальник і його дочка, 15-річна Анастасія, загинули на місці. Пізніше стало відомо, що Габишев був п'яним, керував чужим автомобілем і не вперше сів за кермо нетверезим. Третьокурсник ХНУ ім. Каразіна визнав свою провину.

Прокурор Ярослав Зюзь попросив у судді Світлани Колесніченко продовжити Габишеву запобіжний захід у вигляді тримання під вартою, був згоден з цим адвокат вдови Любові Азаренкової Євген Мельниченко. Але сторона захисту говорила, що Габишева можна відпустити під домашній арешт, оскільки ризиків нібито немає.

"Заперечуємо проти клопотання. На даний момент слідчим і прокурором були аргументовані ризики і немає підстав тримати мого підзахисного під вартою. Мій підзахисний кається. Те, що Габишев впливатиме на свідків — необґрунтовано. Це не може бути основним при вирішенні питання про запобіжний захід . Габишев ніяким чином не зможе впливати на цих експертів. Сторона захисту вважає, що цілодобовий домашній арешт із засобом електронного контролю обґрунтовано", — сказав адвокат Габишева Андрій Поліканов.

Прокурор наполягав, що відпускати Габишева додому до закінчення слідства не можна через тяжкість злочину. "Прошу врахувати, що дві смерті, злочин скоєно в стані алкогольного сп'яніння, без прав, поведінка особи на місці злочину, злочин скоєно на автомобілі (це джерело підвищеної безпеки)", — сказав представник Харківської прокуратури. Під час засідання стало відомо, що сім'я Габишева намагалася переказати гроші Любові Азаренковій. 30 000 гривень вдова загиблого рятувальника брати відмовилася. Адвокат вдови пояснив причину. "Не можна нав'язувати компенсацію. Гроші не свідчать ні про що. Особа намагалося уникнути покарання. Є відеозапис події, де видно, що Габишев намагався і тоді уникнути відповідальності. Особа вже здійснювала адміністративні правопорушення. Це вже свідчить про ризики", — сказав Євген Мельниченко. Мати Габишева сказала, що ця сума — не компенсація, а спроба допомогти покрити матеріальні витрати. Вона сподівалася, що Любов Азаренкова прийме гроші. Кошти були перераховані в листопаді через "Укрпошту", але повернулися назад.

"30 тисяч гривень — це початкова сума. Постраждалі їх не отримали, ми поштою відправили. Я намагалася вийти на зв'язок, мені сказали, що це неможливо. Сьогодні спробуємо це зробити ... Суми, яка компенсує цю втрату, немає взагалі в світі . Вона не обчислюється ні в чому. Навіть в мільйонах, які компенсують цей біль. Потерпіла зі мною спілкуватися не хоче і, я так розумію, що компенсацію вони теж приймати не хочуть. Будемо тоді виходити за судовими рішеннями, компенсувати те, що вони пред'являть в судових позовах", — сказала Вікторія Габишева..

Після засідання мати підозрюваного намагалася поспілкуватися з Любов'ю Азаренковою, але вона відмовилася.

Суддя прийняв рішення про продовження запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою до середини березня.

Як писав KHARKIV Today, перед засіданням суду щодо продовження запобіжного заходу  Дмитру Габишеву Любов Азаренкова, яка втратила в ДТП чоловіка і дочку, пояснила, що хоче для підозрюваного максимального покарання — десять років позбавлення волі.

Нагадаємо, вранці, 21 жовтня, рятувальник Дмитро Азаренков з донькою Анастасією їхав з дому в Липцях до Харкова. На Окружній дорозі в районі моста в бік Олексіївки в їх авто в'їхала Toyota Land Cruiser. В результаті аварії Азаренков з дочкою загинули.

За кермом позашляховика був 19-річний Дмитро Габишев у нетверезому стані. Молоду людину затримали на місці аварії, наступного дня вручили підозру. 23 жовтня обрали запобіжний захід у вигляді тримання під вартою на два місяці без права внесення застави. Потім продовжили раніше обраний запобіжний захід до середини січня.

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.