Натисніть "подобається", щоб слідкувати за KHARKIV Today на Facebook

Під покровом карантину. Як в Харкові збираються обійти локдаун

Фото: Сергей Козлов/KHARKIV Today
Одні підприємці виходять на протест, інші йдуть в тінь.

З суботи, 14 листопада, в Харкові, як і в усій Україні, вступає в силу "карантин вихідного дня". Ресторани, кафе, перукарні, салони краси, спортивні студії повинні припинити роботу на дві доби.

Підприємці новим заборонам не зраділи. Головні постраждалі від локдауна вихідного дня — ресторатори. У п'ятницю, 13 листопада, вони знову виходять на мітинг.

Краще — повний карантин

О 9:30 власники і співробітники кафе, ресторанів, закусочних збираються на площі Свободи біля сухого фонтана, вимагатимуть скасування локдауна вихідного дня. Мітинг буде неполітичним, хоча, кажуть організатори, деякі партії вже пропонували свою підтримку.

Напередодні мітингу, в четвер, учасники акції протесту зустрілися з головою ХОДА Олексієм Кучером, який висловив співчуття бізнесменам, але повідомив, що як чиновник зобов'язаний підкорятися рішенням Кабміну. Проте, ресторатори не втрачають надії на те, що карантин вихідного дня ще скасують. В іншому випадку, кажуть, їх чекає банкрутство, тому що 50% прибутку приносить саме робота у вихідні дні.

"Основний час роботи — вечір п'ятниці, субота. Коли людина приходить до ресторану у вівторок, вона там просто перекусить, а свята, дні народження всі відзначають на вихідних. Уявіть, що оборот ресторану на місяць — 1000 якихось одиниць грошей. Прибуток зараз становить не більше 150, решта 850 одиниць грошей йде на утримання самого ресторану. Зараз нам від цієї суми залишать 400 одиниць — і де ми візьмемо інші, щоб покрити витрати?" — розповів KHARKIV Today гендиректор сім'ї ресторанів "Альтбір" Сергій Коваленко.

рестораторы
13 листопада о 9:30 ресторатори знову будуть мітингувати. Фото: Сергій Козлов/KHARKIV Today

Для рестораторів, каже Коваленко, був би більш прийнятним повний локдаун на три тижні після звільнення підприємців від оренди. Солідарний з ним і президент Асоціації приватних роботодавців Олександр Чумак.

"Я б погодився і з повним локдауном, якби при цьому забезпечили лікарні киснем і передбачили якісь компенсації бізнесу. Я говорив недавно з підприємцем з Німеччини, там теж є карантинні обмеження, в цей час не працюють ресторани, але їм виплачують компенсації", — вважає експерт.

Поки що ресторатори не розробляють ніякого "плану Б" на випадок, якщо уряд до них не прислухається. У четвер постанови Кабміну ще не було на сайті уряду, без неї спланувати свою роботу підприємці не могли.

Працюємо за будь-якого карантину

Локдаун вихідного дня, за інформацією уряду, поширюється не тільки на громадське харчування, але і на сферу обслуговування, а також непродовольчі магазини і торгові центри. Підприємці розділилися на законослухняних і порушників.

Перукар Оксана Федорова працює по непарних числах. 15 листопада вирішила на роботу не виходити, а візити клієнтів перенести на інші дні.

"На цьому тижні працюю в п'ятницю, в неділю — вихідний. Наступного тижня — вівторок і четвер, а далі буду дивитися за ситуацією", — попередила клієнтів майстер.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Харків приєднався до всеукраїнської акції проти "карантину вихідного дня"

Інші представники сфери краси вирішили проігнорувати дводенний локдаун. Наприклад, один невеликий салон на Пушкінській записує на процедури на суботу.

"Все, як завжди", — лаконічно відповідає адміністратор на питання про те, як зміниться їхня робота в умовах карантину. Цей салон рятує розташування: вони знаходяться в глибині двору, приймають тільки за попереднім записом — сторонні не зайдуть.

В "Центрі поводження з тваринами" теж змушені перебудовувати роботу. Волонтери, які гуляли з собаками вихідними, тепер не зможуть потрапити до них.

"У зв'язку з рішенням Кабінету міністрів України щодо впровадження в країні "карантину вихідного дня" традиційний недільний вигул собак і відвідування будиночка котів скасовані до кінця карантину", — попереджають в адміністрації Центру.

У цей час деякі торговельні мережі навіть не приховують, що збираються проігнорувати розпорядження уряду.

 

эпицентр

"Увага! Вводимо 72-годинну п'ятницю", — такий веселий банер розмістила на офіційній сторінці в соцмережах мережа будівельних супермаркетів "Епіцентр К". У магазині на Героїв Праці кажуть, що поки планують працювати в звичному режимі. Ця мережа супермаркетів працювала і під час весняного локдауна, коли всім іншим було заборонено.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Фарс на здоров'ї людей? ": В МОЗ обурилися реакції мережі торгових центрів на локдаун на вихідні

Тим, хто не буде дотримуватися обмеження, уряд загрожує штрафами — від 17 тисяч гривень. Ловити порушників повинні патрульні, вони поки на посилений режим роботи не переходять.

"Патрульні працюють 24 години 7 днів на тиждень. Якщо в ході патрулювання будуть виявлені порушення — будемо виписувати штрафи", — заявив в коментарі KHARKIV Today спікер Патрульної поліції в Харківській області Дмитро Гайдук.

Штрафів бояться не всі. Деякі готелі та курортні комплекси вже почали продавати номери для святкування Нового року. Один з таких — Carnaval Resort, готель в Коробових хуторах Зміївського району. З 31 грудня по 2 січня тут обіцяють аніматорів, танці з Дідом Морозом і караоке. Про можливий повний або частковий карантин гостей просять не хвилюватися.

"Ми працювали в умовах повного карантину навесні і проведемо Новий рік за будь-яких умовах", — обіцяють в готелі.

Автор: Олена Павленко

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.