Натисніть "подобається", щоб слідкувати за KHARKIV Today на Facebook

Під харківським судом мітингують противники і прихильники Potonівців

Суд розглядає апеляцію на запобіжний захід лідеру "Poton" Павлу Онищенку, потім буде засідання по Миколі Маслову.

Суд розглядає апеляцію на запобіжний захід лідеру "Poton" Павлу Онищенку, потім буде засідання по Миколі Маслову.

18 червня за будівлею Харківського апеляційного суду зібралися 40 осіб — представники "Правого сектору" і "Фрайкору", а також підтримка "потонівців", серед них — мати Миколи Маслова. Ще 40 осіб — поліцейські в захисних шоломах, які розділяють мітингувальників.

Противники "потонівців" стоять з плакатами — "Ні псевдоактивізму", "Ватяний потон за ґрати" і "Ні проросійським колаборантам". "Фрайкор" вигукує "Потоно — проросійські шавки", після чого закидає яйцями підтримку "Poton".

За словами представника "Правого сектору" Юрія Ліхоти, "Poton" — псевдопатріотична організація, мета якої не захищати інтереси країни, а заробляти.

"Ми ні в якому разі не претендуємо на якусь унікальність, що тільки ми повинні займатися там хорошими справами. Тобто, встановлювати законність, але ми бачимо, коли сюди приходять люди під приводом, скажімо, там встановлення справедливості, починають займатися рекетом, починають "продавати квитки", вони не просто шкоду завдають, а вони взагалі вносять недовіру до справжніх патріотів, які з 2014 року і на фронті, і в тилу борються за незалежну Україну, за справедливість, за те, щоб все було по закону. Останнім часом дуже багато розвелося всяких там "Накипіло", "Ми — харків'яни", якісь "Нон-стопи". Їх чітко можна розрізнити, наприклад, ті нові організації патріотичні дійсно, вони якось приєднуються, намагаються знайти контакт з іншими організаціями, вони не тільки з приводу аптек, наливайок роблять акції, а якісь патріотичні, до загальноукраїнських приєднуються. Це, звичайно, чіткий індикатор. Найголовніше — вони прийшли сюди заробляти", —сказав Ліхота.

Крім того, він заявив про докази вимагання грошей представниками "Poton" у жителів області.

"Зараз, за ​​нашими даними, на них звернула увагу ФСБ, тому ця січ. Ви ж розумієте, січ зробити в кінці області і їздити щодня, скільки потрібно бензину, скільки ресурсів. Ми теж більше року тому почали займатися незаконними вирубками, але ми розуміємо, там, де нас викликають — ми їдемо, ми підняли це питання по Сисі, потім вже почали роздувати ці всі "потони" і так далі. Ми сьогодні виклали відео, де жінка розповідає, називає прізвища, що вони приходили в магазин і вимагали гроші, заява написана. Тобто, це не вигадані факти. Знову ж таки, ми не зачищаємо там патріотичне це поле від патріотичних організацій, ми їх зачищаємо від бур'яну, який заважає Україні рухатися вперед", — підсумував представник "Правого сектору".

Митинг под Харьковским апелляционным судом. Фото: KHARKIV Today
Мітинг під Харківським апеляційним судом. Фото: KHARKIV Today

Мати Миколи Маслова біля стін суду розплакалася і заявила, що її син — чесна людина.

"Я його виховувала чесним, а треба було бандюг виховати, тоді б було добре", — сказала Ганна Маслова.

Засідання з розгляду апеляції було призначено на 9:45, але почалося воно з невеликим запізненням. До зали впустили дружину Павла Онищенка — Марину. Самих підозрюваних — Павла Онищенка та Миколи Маслова — в залі немає, вони присутні по відеозв'язку.

Як писав KHARKIV Today, 3 червня співробітники поліції затримали п'ятьох учасників "Poton", які брали участь у збройному конфлікті з співробітниками правоохоронних органів. Після вручення підозр за ч. 1 ст. 345 (погроза або насильство щодо правоохоронця) і ст. 348 (посягання на життя правоохоронця) Кримінального кодексу України, їх взяли під варту, зокрема до СІЗО відправили лідера і учасника організації "Poton"  Павла Онищенка і Миколу Маслова.

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.