Натисніть "подобається", щоб слідкувати за KHARKIV Today на Facebook

Один анестезіолог, три терапевти: працювати з коронавірусом в чорнобильській лікарні Харкова нікому

З учорашнього дня в обласний спеціалізований диспансер радіаційного захисту почали доставляти хворих коронавірусом, зараз там знаходяться 12 осіб. Медперсонал лікарні відмовився працювати.

З учорашнього дня в обласний спеціалізований диспансер радіаційного захисту почали доставляти хворих коронавірусом, зараз там знаходяться 12 осіб. Медперсонал лікарні відмовився працювати.

Історія з включенням так званої чорнобильської лікарні Харкова в боротьбу з коронавірусом не закінчилася в понеділок. Протистояння триває і зараз, коли вже 12 пацієнтів з діагнозом COVID-19 знаходяться в корпусі інтенсивної терапії. Тепер — на рівні співробітників. Якщо чорнобильці не хотіли, щоб до корпусу привозили пацієнтів з "інфекціонки", то медики відмовляються їх рятувати. Один за одним вони пишуть заяви: хто про звільнення, хто — про небажання працювати з коронавірусом.

За словами головлікаря лікарні Ірини Пирогової, зараз неможливо назвати точну кількість медиків, які відмовилися працювати у відділенні інтенсивної терапії, куди привозять хворих коронавірусом. Відділ кадрів поки не надав повну інформацію, цифри постійно змінюються, тому що співробітники продовжують писати заяви.

"Потрібно годину, щоб сказати точні цифри. Хтось написав заяву про звільнення, хтось пише відмову працювати з COVID", — повідомила KHARKIV Today Ірина Пирогова. За останньою інформацією, погодилися працювати з новими пацієнтами тільки 1 анестезіолог і 3 терапевти.

У той же час на сайті диспансеру сказано, що у них працюють тільки професіонали: "Персонал КНП ХОР "ОКСДРЗН" володіє високим професіоналізмом в сфері надання медичної допомоги. Всі лікарі установи мають великий медичний досвід роботи з пацієнтами, у яких спостерігаються поєднані патології різних органів і систем. У КНП працюють лікарі тільки першої та вищої кваліфікаційної категорії, в тому числі і кандидати медичних наук".

Волонтери підключилися до пошуку співробітників для чорнобильської лікарні. Платформа "Разом проти COVID" пропонує вийти на роботу інтернам. Їх обіцяють офіційно працевлаштувати. Про це KHARKIV Today повідомила координатор-аналітик Олена Шержукова.

"По кваліфікованому медперсоналу — там потрібно п'ять чоловік, це — анестезіологи, які можуть працювати з пацієнтами, хворими COVID-19 на кисні, яким потрібно кисень давати і інтубувати. Решта — молодший медичний персонал, медсестри, санітарки, які вміють ставити крапельниці, 25 осіб потрібно", — пояснила волонтер.

Шержукова уточнила, що велика частина медперсоналу чорнобильської лікарні відмовляється працювати з хворими коронавірусом.

"Почав масово звільнятися персонал. Ми зараз не розуміємо, звільняються вони, йдуть за свій рахунок, теж не можемо людям сказати — "давайте". Це як на війні, не хоче людина воювати, її не можна змусити. Ми звертаємося до інтернів, тому що вони тільки закінчили медичний університет і у них проблема з працевлаштуванням завжди стоїть, і батьки платять шалені гроші, щоб працевлаштувати дітей в нормальні лікарні. А для них це хороша практика, якщо вони хочуть допомогти — будемо раді", — розповіла Шержукова.

Українців, охочих працевлаштуватися в обласний спеціалізований диспансер радіаційного захисту, просять телефонувати за номером: 0961272727.  

Нагадаємо, вранці 22 червня, під стінами Харківського обласного спеціалізованого диспансеру радіаційного захисту населення по вулиці Новгородській почалася акція на знак протесту проти відкриття медзакладу для прийому хворих з коронавірусом.

Після полудня на територію чорнобильської лікарні на вулиці Новгородській змогли в'їхати кілька машин "швидкої" допомоги. З ранку тут чергувала поліція. Близько 100 мітингувальників не розходилися, чекаючи перших пацієнтів. У той момент, коли кілька найактивніших представників чорнобильців поїхали на прийом до голови ХОДА Олексія Кучера, на територію заїхали перші "швидкі". Під автомобіль намагалися кинутися чорнобильці, поліції довелося зняти з петель ворота  для в'їзду "швидких".

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.