Натисніть "подобається", щоб слідкувати за KHARKIV Today на Facebook

Харків'яни вийшли до пам'ятника Шевченку в День Гідності та Свободи (Відео)

Фото: Facebook / "Європейська Солідарність — Харківщина"
Сім років тому почалася Революція гідності.

Кілька сотень харків'ян зібралися на мітинг в центрі міста.

Увечері, 21 жовтня, біля пам'ятника Тарасу Шевченку згадують події Революції гідності, співають Гімн, скандують "Слава Україні" і збираються висунути вимоги до влади. Учасників мітингу просили не знімати маски і дотримуватися дистанції.

"Сьогодні ми зібралися на сьому річницю Революції гідності. В день Гідності та Свободи будемо не тільки згадувати, а й говорити про майбутнє. Ми повинні, я впевнений в цьому, в ці дні бути єдиними", — звернувся до харків'ян координатор євромайдану Володимир Чистилін.

Отець Віктор Маринчак вважає, що народ під час Революції гідності зробив неможливе — вистояв. Зміни в ментальності і психології вже незворотні.

"У нас був обов'язок вистояти і не здатися. Що буде далі ніхто не знав. Тоді настав історичний момент. Ми можемо сказати, що народ саме в той час зробив неможливе, вистояв проти тих, хто був озброєний до зубів", — згадав він.

На мітинг прийшов Микола Котляр — батько харківського Героя Небесної сотні Євгена Котляра.

"Люди, не дивлячись на коронавірус, ще якісь обставини, приходять. Сьогодні тут зібралися кращі люди Харкова і вся надія пов'язана з вами", — сказав він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Харків згадує початок Революції гідності

Як писав KHARKIV Today, Євромайдан в Харкові розпочався 19 листопада 2013 року — раніше, ніж в Києві, і вважається одним з найбільших за кількістю учасників. Тоді харків'яни вийшли на площу Свободи на мітинг на підтримку Асоціації з ЄС.

Через три дні — 22 листопада 2013 року відбувся перший мітинг євромайдану. Через добу міська влада огородили площу Свободи сіткою під приводом підготовки до Нового року.

Під час розстрілів на Євромайдані 20 лютого 2014 року в Києві загинули троє харків'ян: Владислав Зубенко, Євген Котляр і Юрій Паращук. Посмертно їм всім присвоїли звання "Герой України".

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.