Натисніть "подобається", щоб слідкувати за KHARKIV Today на Facebook

Зрада і саботаж. Колишньому начальнику СБУ Харківської області загрожує довічне ув'язнення

Фото: KHARKIV Today.
Роман Дудін саботував підготовку до повномасштабного вторгнення Росії і намагався захопити владу у перші дні війни.

Державне бюро розслідувань завершило досудове розслідквання справи ексначальника УСБУ в Харківській області Романа Дудіна.

Дудін постане перед судом за державну зраду, йому загрожує довічне ув’язнення. 

"Встановлено, що експосадовець напередодні 24 лютого 2022 року знав про високу ймовірність початку повномасштабного наступу на територію України збройних сил рф. Але замість організації роботи щодо протидії ворогу він фактично зайнявся саботажем. Вважаючи, що наступ буде успішним й сподіваючись, що це буде враховано окупаційною владою рф, керівник спецслужби прикордонного регіону зайнявся підривною діяльністю проти України, що заподіяла шкоду обороноздатності та державній безпеці", - повідомили в ДБР.

Слідчі з'ясували, що Дудін організував спробу усунення голова обласної адміністрації Олега Синєгубова від виконання обов’язків. Нагадаємо, для цього він завів до кабінету голови ХОДА озброєних співробітників.

"Метою цього акту було перешкодити здійсненню керівником ХОДА необхідних заходів правового режиму воєнного стану та намагання захопити державну владу в регіоні. Також він через ЗМІ дискредитував чинну владу Харкова та області, надаючи неправдиву інформацію. Намагався паралізувати й органи безпеки регіону – для цього він перешкоджав функціонуванню єдиної системи управління сил безпеки та сил оборони регіону", - йдеться в повідомленні Держбюро розслідувань.

Окрім того, під час досудового розслідування було встановлено, що Дудін дав наказ своїм підлеглим, особовому складу УСБУ в Харківській області, покинути адміністративне приміщення УСБУ та територію Харкова та виїхати до Кременчука у перші дні війни. У результаті будівля СБУ залишилася відкритою і без охорони.

"Умисно створив умови для здачі ворогу наявних на зберіганні в адміністративній будівлі УСБУ в Харківській області зброї, бойових припасів, засобів забезпечення бойових дій, засобів індивідуального захисту військовослужбовців. До того ж, в умовах воєнного стану самовільно залишив місце несення служби без поважних причин", - повідомили в ДБР.

Дудін підозрюється у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 2 ст. 111 (державна зрада), ч. 5 ст. 407 (самовільне залишення військової частини або місця служби), ч. 4 ст. 402 (непокора) КК України. Йому загрожує довічне ув’язнення. Зараз із справою знайомиться сторона захисту, після чого її передадуть до суду.

Нагадаємо, напередодні повномасштабного вторгнення Росії Роман Дудін заспокоював усіх мешканців Харківщини, що бойового угруповання росіян на кордоні недостатньо для вторгнення, вони деморалізовані і не підуть в наступ. У перші дні війни він наказав своїм підлеглим покинути Харків і сам виїхав, а тих, хто залишивя, обіцяв звільнити "за статтею". До міста Дудін повернувся на початку березня.

Президент України Володимир Зеленський звільнив начальника УСБУ в Харківській області 29 травня, після приїзду до Харкова. Зеленський зазначив, що Роман Дудін не працював на захист міста з перших днів повномасштабної війни. Після звільнення Дудін опублікував кілька відео, де заявляв, що його "знесли" недоброзичливці. Власну провину не визнає. 

Як писав KHARKIV Today, Романа Дудіна затримали в одній з областей на заході України.

19 липня головою УСБУ Харківщини був призначений генерал-майор СБУ Олександр Куць. 

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.