Натисніть "подобається", щоб слідкувати за KHARKIV Today на Facebook

Президент продовжив санкції стосовно харківського олігарха

Павло Фукс. Фото: liga.net
Павло Фукс виїхав з України у перші дні повномасштабної війни.

Володимир Зеленський продовжив санкції проти 390 олігархів та інших людей, що повʼязані з Росією.

Серед підсанкційних бізнесменів, зокрема Дмитро Фірташ, Павло Фукс та Олег Дерипаска. Обмеження уперше ввели в червні 2021 року. Тепер санкції проти низки олігархів подовжені на п'ять або 10 років.

"Увести в дію рішення Ради національної безпеки і оборони України від  24  червня 2024 року "Про застосування, скасування та внесення змін до персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій)", - йдеться в указі №376/2024, який ввів у дію рішення РНБО.

У переліку підсанкційних фізичних осіб – 390 людей, у переліку юридичних осіб – 366 компаній. Його складали за поданням СБУ.

Санкції передбачають:

  • блокування активів;
  • обмеження торговельних операцій;
  • повне припинення транзиту ресурсів, польотів та перевезень територією України;
  • запобігання виведенню капіталів за межі України;
  • зупинення виконання економічних та фінансових зобовʼязань (лише Фірташ);
  • анулювання або зупинення ліцензій та інших дозволів, одержання (наявність) яких є умовою для здійснення певного виду діяльності, зокрема, анулювання чи зупинення дії спеціальних дозволів на користування надрами ;
  • заборону участі у приватизації, оренді державного майна резидентами іноземної держави та особами, які прямо чи опосередковано контролюються резидентами іноземної держави або діють в їх інтересах;
  • повну заборону заходження іноземних невійськових суден та військових кораблів до територіального моря України, її внутрішніх вод, портів та повітряних суден до повітряного простору України або здійснення посадки на території України;
  • заборону передання технологій, прав на обʼєкти права інтелектуальної власності;
  • позбавлення державних нагород України, інших форм відзначення (лише Фірташ);
  • інші санкції, що відповідають принципам їх застосування, встановленим цим Законом, як-от заборона виплати дивідендів або інших платежів, повʼязаних із корпоративними правами (правом власності на частку, акції, паї) на користь санкційної особи та осіб, що діють від її імені.

Нагадаємоу 2021 році Володимир Зеленський підписав указ про рішення Ради національної безпеки і оборони України про введення санкцій проти 540 компаній та 538 людей.

Як писав KHARKIV Today, 18 червня 2021 року Рада національної оборони та безпеки України ухвалила рішення про введення санкцій щодо Павла Фукса. Це було пов'язано з діяльністю компанії "Голден Деррік". За словами секретаря РНБО Олексія Данилова, в один день були зареєстровані 19 підприємств у місті Олександрія на одну людину, які потім отримали дозвіл на видобуток вуглеводнів. 24 червня 2021 президент Володимир Зеленський підписав указ, яким, зокрема, були введені санкції відносно Павла Фукса.

Павло Фукс народився у Харкові, був другом дитинства Геннадія Кернеса. Більшу частину життя прожив у Москві, де створив бізнес-імперію, У 2015 році повернувся до України  і почав скупати бізнеси у команди Януковича, зокерма пов'язаний із видобутком корисних копалин. Саме Фукс повідомив про смерть Геннадія Кернеса. Від початку повномасштабної війни благодійний фонд Фукса роздає безкоштовні обіди харків'янам у різних районах міста. Павло Фукс залишається почесним жителем Харкова, живе за кордоном, проте збирається повернутися в Україну "після війни".

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.