Натисніть "подобається", щоб слідкувати за KHARKIV Today на Facebook

Після смерті Геннадія Кернеса позачергові вибори в містах призначатимуть без штучного затягування

 Фото: Сергей Козлов / KHARKIV Today
Брати до відома факт смерті сільських, селищних і міських голів пропонують в день смерті.

Харківська міськрада взяла до відома смерть міського голови Геннадія Кернеса через 70 днів. Без цього Верховна Рада не могла призначити позачергові вибори, тому вони відбудуться не в березні, а в жовтні 2021 року.

Після прецеденту в парламенті зареєстрували проєкт закону №5241 про внесення змін до деяких законів України щодо вдосконалення порядку дострокового припинення повноважень сільського, селищного, міського голови.

"Ряд випадків смертей сільських, селищних і міських голів, які мали місце в останні роки, виявив критичну необхідність спростити і "автоматизувати" процес призначення позачергових виборів для заняття вакантної посади. При неможливості вивести Верховну Раду України з процесу призначення позачергових виборів без внесення змін до Конституції України, спростити процес варто, принаймні, на рівні закону", — йдеться в пояснювальній записці.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Війна за спадщину Кернеса. Терехов і Добкін відкрили вогонь компроматів

Ініціатори законопроєкту пропонують:

  1. Створити альтернативний механізм повідомлення парламенту про дострокове припинення повноважень голови (якщо уповноважений на виконання обов'язків голови не зробив цього вчасно).
  2. Змінити підхід до визначення моменту дострокового припинення повноважень голови — замість прийняття додаткового рішення місцевою радою (про взяття до відома факту):
  • У разі звернення з особистою заявою до відповідної ради про складення ним повноважень голови — з дня оголошення особистої заяви на пленарному засіданні ради, якщо таке засідання проводиться протягом двотижневого терміну з дня отримання радою зазначеної заяви, якщо оголошення особистої заяви на пленарному засіданні не відбулося або пленарне засідання не проводилося — в останній день двотижневого терміну з дня отримання радою зазначеної заяви.
  • У разі припинення його громадянства України — з дати припинення.
  • У разі визнання його судом недієздатним, безвісно відсутнім або оголошення померлим — з дня, наступного за днем отримання радою або її виконавчим комітетом копії відповідного рішення суду без прийняття рішення відповідної ради.
  • У разі смерті — з дня смерті, визначеного в свідоцтві про смерть або в іншому документі, що засвідчує факт смерті особи, виданого компетентним органом іноземної держави.

"Окремо змінюється підхід до визначення моменту, з якого буде відраховуватися дев'яностоденний термін, протягом якого Верховна Рада повинна буде призначити позачергові вибори сільського, селищного, міського голови, повноваження якого припинені достроково. Пропонується, що 90 днів буде відраховуватися з дня Верховною Радою повідомлення про таке припинення, а не з дня припинення повноважень. Обґрунтування такої пропозиції полягає в тому, що в разі початку відліку цього терміну в день припинення повноважень голови, існує ризик, що Верховна Рада може не призначити позачергові вибори вчасно через відсутність підтвердженої інформації про таке припинення", — зазначено в пояснювальній записці.

14 квітня профільний комітет з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування підтримав законопроєкт і рекомендував парламенту прийняти його в цілому. Про це в своєму Telegram-каналі повідомив один з ініціаторів проєкту закону нардеп Роман Лозинський.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Депутати Харківської міськради зберуться на сесію

Нагадаємо, 25 жовтня 2020 року Геннадія Кернеса втретє обрали Харківським міським головою. У цей час він боровся з коронавірусом в берлінській клініці "Шаріте". 9 грудня на першій сесії міськради нового скликання депутати заочно визнали Геннадия Кернеса мером, 16 грудня він помер. Наприкінці січня профільний комітет ВР розглядав питання про призначення позачергових виборів у Харкові. Члени комітету не змогли передати питання парламенту, оскільки не отримали копії документів — свідоцтва про смерть мера Геннадія Кернеса або рішення Харківської міськради про визнання мера померлим. Харківська міськрада взяла до відома смерть Геннадія Кернеса 24 лютого, тоді ж депутати припинили його повноваження

Як писав KHARKIV Today, 30 березня Верховна Рада призначила вибори мера Харкова на 31 жовтня. Згідно із законом дострокові вибори можна призначати на дві дати — останні неділі березня і жовтня. Виборча кампанія повинна тривати 90 днів.

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.