Натисніть "подобається", щоб слідкувати за KHARKIV Today на Facebook

Перший вирок меру. Суд обрав покарання зраднику з Харківщини

Олександр Брюханов. Фото: Південна громада
Олександр Брюханов 20 років очолює Південну міську раду.

Мер Піденного (Харківський район), який закликав жителів міста не чинити опір окупантам, розкаявся під час судового засідання. 

Київський районний суд Харкова визнав винним голову Південноміської ради Олександра Брюханова у посяганні на територіальну цілісність і недоторканність України. Вирок, винесений 20 червня, опубліковано в Єдиному державному реєстрі судових рішень. 

"Голова Південноміської громади близько 12:00 27 лютого, перебуваючи біля входу в будівлю Клубного закладу міста, діючи умисно, усвідомлюючи протиправний характер дій, виступаючи перед зібранням порядка 70 місцевих мешканців, усвідомлюючи, що він є представником влади, заявив, що в ході здійснення спроб військовими формуваннями країни-агресора РФ захоплення та подальшої окупації Південного, місцевим мешканцям не потрібно чинити опір таким діям, у звʼязку з чим і формування сил супротиву та видача вогнепальної зброї для його здійснення місцевим мешканцям здійснюватись не будуть. Разом з цим, з метою обґрунтування вказаної позиції та виправдовування своєї протиправної діяльності, Олександр Брюханов зазначив, що такого роду бездіяльність дасть змогу зберегти життя місцевих жителів та здійснення подальшого розвитку міста", — повідомляється у документі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Готувався до зустрічі окупантів. Депутат від "ОПЗЖ" на Харківщині отримав вирок

Разом із обвинувальним актом суд отримав угоду про визнання винуватості, укладену та підписану 11 червня між прокурором, мером Південного та його захисником. 

"Допитаний у судовому засіданні обвинувачений Олександр Брюханов винуватість у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 110 Кримінального кодексу України (посягання на територіальну цілісність і недоторканність України представником влади), визнав, розкаявся у вчиненому та просив затвердити угоду про визнання винуватості, укладену з прокурором", — говориться там.

Згідно з документом, обвинувачений беззастережно визнав свою винуватість у вчиненні кримінального правопорушення.

"За таких обставин суд вважає, що виправленню та перевихованню обвинуваченого Олександра Брюханова може сприяти покарання, узгоджене сторонами угоди про визнання винуватості", — зазначено у вироку.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Гауляйтером Балаклії став громадянин Росії

Суд затвердив угоду про визнання винуватості, укладену між прокурором, мером Південного та його захисником і визнав Олександра Брюханова винуватим за ч. 2 ст. 110 Кримінального кодексу України та призначив йому покарання у вигляді пʼяти років позбавлення волі з іспитовим терміном у два роки. Мера Південного звільнили з-під варти у залі суду. Вирок набере законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, що складає 30 днів із дня його проголошення.

Нагадаємо, 66-річний Олександр Брюханов — голова Південноміської ради з 2002 року. Серед інших у нього є почесна відзнака Харківської обласної ради "Слобожанська слава". Також наказом головного отамана Слобожанського козацького округу Брюханову присвоєне козацьке звання генерал-майора.

Як писав KHARKIV Today, на початку березня меру Піденного повідомили про підозру, суд відправив Олександра Брюханова до СІЗО.  

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.