Натисніть "подобається", щоб слідкувати за KHARKIV Today на Facebook

Готувався до зустрічі окупантів: депутат від "ОПЗЖ" на Харківщині отримав вирок

Фото: Facebook/Андрій Лазуренко
Андрій Лазуренко був головою фракції "Опозиційна платформа — За життя" у Солоницівській селищній раді.

Під час судового засідання Лазуренко визнав провину. 

13 червня Київський районний суд Харкова виніс вирок депутату Солоницівської селищної ради від "ОПЗЖ" за підготовку дій, спрямованих на захоплення державної влади. Документ опублікований у Єдиному реєстрі судових рішень. У перші дні війни він почав шукати способи і людей, які могли би стати новою владою до приходу РФ.

"Не пізніше 2 березня у депутата Солоницівської селищної ради, який перебував на території Харківської області, виник злочинний умисел, направлений на вчинення дій з метою зміни державної влади та повалення конституційного ладу в Україні шляхом знищення української влади та встановлення іншої влади, шляхом застосування фізичного насильства до представників державної влади та осіб, що виконують функції з її охорони", — говориться у вироку.

У документі зазначено, що Андрій Лазуренко для реалізації злочинного умислу, у період з 2 по 5 березня перебуваючи у селищі Високий, діяв з ідеологічних міркувань щодо насильницької зміни державної влади та повалення конституційного ладу в Україні, за допомогою мобільного звʼязку, розпочав підшукування осіб для спільного здійснення злочинних дій.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Суд заборонив партію "ОПЗЖ" в Україні

"Так, у період з 2 по 5 березня депутат, будучи представником політичної партії "Опозиційна платформа — За життя", за допомогою додатку для спілкування WhatsApp здійснив телефонні дзвінки представникам молодіжного крила політичної партії "Опозиційна платформа — За життя" та повідомляв, що у найближчий час Харків та Харківська область буде окупована представниками збройних сил РФ, які будуть підтримувати політичний рух вказаної політичної партії. У звʼязку із цим, депутат надавав вказівки вказаним особам підготовитись та за його вказівкою спільно здійснити насильницькі дії з метою встановлення на території міста Харкова та Харківської області іншої влади, підконтрольної представникам РФ з числа прибічників депутата. Зокрема, вказані насильницькі дії повинні полягати у насильстві щодо представників державної влади України та осіб, що виконують функції з її охорони, а саме представників підрозділів територіальної оборони Збройних сил України, інших збройних формувань та правоохоронних органів, які здійснюють захист України від ведення агресивної війни з боку РФ. За злочинним умислом депутата, вказані насильницькі дії мали призвести до насильницької зміни та захоплення державної влади на території Харкова та Харківської області", — зазначено у вироку.

Згідно з документом, обвинувачений Андрій Лазуренко визнав себе повністю винуватим за ч. 1 ст. 14, ч. 1 ст. 109 Кримінального кодексу України (підготовка дій, спрямованих на захоплення державної влади). 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На окуповані території Харківщини приїздили депутати Держдуми Росії

"Депутат розкаявся у вчиненому кримінальному правопорушенні та активно сприяв розкриттю даного злочину. Потерпілих від кримінального правопорушення немає. Шкода внаслідок вчинення кримінального правопорушення не завдана, тяжкі наслідки відсутні", — повідомляється там. 

Суд визнав Андрія Лазуренка винним та призначив йому покарання у вигляді позбавлення волі строком на два роки без конфіскації майна. До строку відбуття покарання йому зарахують термін перебування під вартою з 15 березня по 13 червня. Запобіжний захід депутату залишили у вигляді тримання під вартою, продовживши його до набрання цим вироком законної сили.

Вирок може бути оскаржений протягом 30 днів з дня його проголошення.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У харківського депутата-зрадника забрали мандат "Слуги Народу"

На своїй сторінці в Facebook Андрій Лазуренко зазначає, що він з команди Юрія Бойка, а також — депутат, голова фракції "Опозиційна платформа ­— За життя" Солоницівської селищної ради. 

Нагадаємо, в середині березня депутатові повідомили про підозру

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.