Натисніть "подобається", щоб слідкувати за KHARKIV Today на Facebook

"Партію Шарія" заборонив суд

Фото: Укринформ
Заборонити проросійську партію вдалося з другої спроби.

Коли рішення суду набуде чинності, майно політсили передадуть на користь держави. 

Восьмий апеляційний суд Львова заборонив "Партію Шарія". Це друга спроба Мін’юсту заборонити цю проросійську партію, і вона нарешті стала результативною. Вперше Служба безпеки України вимагала заборонити "Партію Шарія" в Окружному адміністративному суді міста Києва рік тому. Про це 16 червня повідомив рух "Чесно". 

Майно цієї політсили мають передати на користь держави, але рішення суду ще можна оскаржити у Верховному Суді, розповів аналітик з партійних фінансів руху "Чесно" Ігор Фещенко.

"Про доводи Міністерства юстиції та СБУ щодо підстав для заборони партії нам нічого не відомо — журналістів не допустили на засідання, хоча вчора головуюча в іншій справі дозволила нам бути присутніми. Про заборону партії ми дізналися зі слів представника суду, який просто вийшов повідомити про результат розгляду. За словами представниці Мін’юсту, представники партії мали бути на засіданні через відеозв’язок, але так і не з'явилися", — поінформував він.

Таким чином, "Партія Шарія" — це вже дев'ята партія, діяльність якої заборонено в судовому порядку. Формальному лідеру політсили Анатолію Шарію 16 лютого 2021 року СБУ оголосила підозру за статтею про державну зраду і порушення рівноправності громадян. 4 травня 2022 року правоохоронні органи Іспанії затримали Шарія, а вже 5 травня місцевий суд відпустив проросійського блогера під підписку про невиїзд. Генпрокурорка Ірина Венедіктова припускає, що екстрадиційний арешт і видача Шарія Україні може затягнутися на рік. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Проросійську партію Мураєва заборонив суд

"Партія Шарія” — іменний політичний проєкт блогера Анатолія Шарія. У 2012 році він втік з України від кримінального переслідування, а у 2014 році почав вести блог на YouTube. Канал закрили у березні 2022 року після початку повномасштабної війни. Шарій відзначився активним "розвінчуванням фейків" українських ЗМІ, хоча його самого неодноразово ловили на брехні та маніпуляціях. Відтоді він критикує українських політично-громадських діячів. 

На президентських виборах 2019 року Шарій підтримував кандидата від ахметівського крила "Опозиційного блоку" Олександра Вілкула. У другому турі Шарій підтримав Володимира Зеленського та закликав українців голосувати за нього, що не завадило потім пропагандисту критикувати нинішнього президента. За результатами парламентських виборів 2019 року "Партія Шарія" отримала 2,2% та посіла десяте місце з-поміж 22 партій. Найбільшу підтримку політсила отримала на Донеччині (четверте місце в області), Одещині (четверте місце), Харківщині (п'яте місце) та Луганщині (четверте місце). На місцевих виборах 2020 року представники партії взяли 52 мандати, в основному це Схід і Південь країни.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У харківського депутата-зрадника забрали мандат "Слуги народу"

Як писав KHARKIV Today, у травні фракцію "Партії Шарія" розпустили у Харківській міськраді. Вона складалася з чотирьох депутатів: Володимира Плетньова, Давіто Матвейченка, Олександра Мільшина та Сергія Терещука. Ці депутати стали позафракційними. У серпні 2021 року депутатів Харківської міськради із фракції "Партії Шарія" Микиту Роженка і Сергія Сироту виключили з партії. До цього у Харківській міськраді змінили голову фракції цієї партії — із Сергія Сироти на Володимира Плетньова.

Нагадаємо, ексдружина голови Харківської районної ради Володимира Кацуби — Наталія Гордієнко курирувала "Партію Шарія" у Харкові. Гроші партії надходили від дев'яти фірм, пов'язаних з династією Кацуб. Штаб партії у Харкові знаходився на вулиці Суздальські ряди, 9. За цією адресою було зареєстровано кілька фірм, засновники яких перераховували гроші партії. Раніше бенефіціаром цих фірм вважалася Гордієнко.

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.