Натисніть "подобається", щоб слідкувати за KHARKIV Today на Facebook

Проросійську партію Мураєва заборонив суд

Фото: pl.com.ua
За даними ЗМІ, політик перебуває у Росії.

Партія "Наші" стала четвертою проросійською партією України, яку заборонили через суд.

14 червня восьмий апеляційний суд Львова  заборонив партію "Наші", яку Мін'юст вважає проросійською. Про цей рух "Чесно" повідомила представниця Мін'юсту, яка була присутня на засіданні. Голова цієї партії — екснардеп Євген Мураєв. Він внесений до Реєстру держZрадників рухом "Чесно".

"Це вже четверта заборонена проросійська партія і сьогодні суд розглядатиме справи щодо ще чотирьох партій, зокрема справи щодо партій двох держзрадників Володимира Сальдо та Наталії Вітренко", — розповіли активісти.

У русі "Чесно" розповіли, що майно партії "Наші" та всіх її осередків, згідно з рішенням суду, передається державі. Вердикт може бути оскаржено у Верховному Суді.

"Аргументи міністерства поки що громадськості невідомі, оскільки колегія суддів у складі Матковської, Кузьмича та Улицького не допустила на засідання журналістів та представників громадськості. Причиною недопуску вказали карантинні обмеження та внутрішнє розпорядження суду, хоча ще 13 червня подібні обмеження не завадили публічності розгляду аналогічних справ стосовно партій "Соціалісти" та "Справедливість та розвиток" і рух "Чесно" висвітлював хід судових засідань", — пояснили у русі "Чесно".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Головним зрадникам Харківської області повідомили про підозру у держзраді

Відсутність публічності у подібних справах вони назвали негативною практикою.

"Відкриті судові розгляди подібних проваджень можуть суттєво допомогти уникнути успішних апеляцій з боку відповідачів. Питання проросійських політпартій вкрай болісне для українського суспільства. Українцям потрібно знати, як забороняють такі партії, які підтримують окупанта. Крім цього важливо, щоб у суді розглядали не лише справи щодо заборони партій, але й притягували до відповідальності зрадників та колаборантів, щоб вони не могли створити нові партії та знову балотуватися", — пояснила лідер руху "Чесно" Віта Думанська.

За даними руху "Чесно", партія "Наші" повстала з амбіцій Євгена Мураєва, який у політиці став помітним із 2006 року. Тоді він уперше став депутатом Харківської обласної ради від партії "Віче" (зараз "Акцент"). Після невдалої спроби потрапити до парламенту у списку блоку Кучми у 2007 році Мураєв знову вибрався до Харківської облради, але вже від Партії регіонів (2010). Від неї він уперше пройшов до парламенту у 2012 році (181 округ, Харківська область). 2014 року Мураєв знову переміг на 181 окрузі, вже як самовисуванець. У парламенті політик приєднався до фракції "Опозиційний блок". Цю партію суд заборонив 8 червня.

"У 2017 році Євген Мураєв спільно з ще одним держзрадником Вадимом Рабіновичем почав розвивати партію "За життя". Досвід швидкого зростання впізнаваності цієї партії Мураєв згодом використовує для розкручування своєї партії. Рейтинг "За життя" вдалося підвищити досить швидко — насамперед через однойменні авторські програми Вадима Рабіновича на телеканалах 112 та NewsOne. На той час NewsOne належав Євгену Мураєву (формально, його батькові), а сам він був головою політради партії. Влітку 2018 року до перспективної та рейтингової партії приєднався ще один держзрадник Віктор Медведчук, із чим Мураєв не погодився та залишив "За життя". Тоді ж він продав NewsOne соратнику Медведчука держзраднику Тарасу Козаку", — розповіли там.

Вже у жовтні 2018 року Мураєв буквально одночасно запускає рекламну кампанію своєї нової політичної партії "Наші" та нового телеканалу "Наш", лого якого також працювало на підвищення впізнаваності партії.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Шарія затримали в Іспанії

"Водночас у самостійному плаванні Мураєв був недовго. Після тривалої та досить масштабної кампанії політик зареєструвався кандидатом у президенти і в березні зняв свою кандидатуру на користь Олександра Вілкула. ​​Зняття своєї кандидатури на президентських виборах забезпечило Мураєву перше місце у списку партії "Опозиційний блок " до парламенту, у тому ж 2019 році. І для Мураєва, і для "Опозиційного блоку" ці вибори виявилися невдалими. Партія набрала всього кілька відсотків голосів і до парламенту не потрапила", — поінформували у русі "Чесно".

Там повідомили, що на місцевих виборах 2020 року "Наші" фактично ніяк себе не проявили та виставили кандидатів лише у кілька рад на Одещині та Дніпропетровщині. Надалі Мураєв розкручував не так партію, як себе і для цього він використав телеканал "Наш". Восени 2021 року від імені телеканалу по всій країні розмістили зовнішню рекламу із зображенням Мураєва та анонсом його "Формули країни", яку цей канал і транслював.

Надалі канал "Наш" знову розмістив по всій країні зовнішню рекламу з Мураєвим та його формулою. Гібридні рекламні кампанії, які, очевидно, мали конвертуватися у наступну президентську кампанію, припинилися лише після заборони телеканалу “Наш” і з початком повномасштабного вторгнення Російської Федерації. Зазвичай публічний та багатослівний Мураєв після російського вторгнення зник із медійного простору. Медіа повідомляють, що політик виїхав до Росії", — пояснили у русі "Чесно".

Нагадаємо, Мін'юст подав позови про заборону ще низки партій. Це сталося після того, як їхню діяльність "припинила" Рада нацбезпеки та оборони. Серед них "Опозиційна платформа — За життя", "Партія Шарія", "Ліва опозиція", "Союз лівих сил", "Прогресивна соціалістична партія України", "Соціалістична партія України", "Блок Володимира Сальдо".

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.