Натисніть "подобається", щоб слідкувати за KHARKIV Today на Facebook

Доказів для усунення заступника голови Харківської облради достатньо — ДБР

Для відсторонення Богдана Мальованого депутати облради повинні зібратися на голосування в режимі офлайн.

Державне бюро розслідувань ініціювало відсторонення заступника голови Харківської облради Богдана Мальованого від займаної посади через можливу наявність у нього російського громадянства.

Доказів для відсторонення заступника голови Харківської обласної ради Богдана Мальованого достатньо. Про це 7 липня заявила радник із комунікацій Державного бюро розслідувань Тетяна Сапьян у національному телемарафоні.

"Як ми розуміємо, зараз м'яч — на полі Харківської обласної ради, щоб вони зібралися і вирішили усунути його від посади. Наскільки я розумію і підтверджую, що є достатньо доказів для того, щоб це зробити. Уже облрада буде вирішувати", — сказала Сапьян.

Зазначимо, про наявність у Богдана Мальованого російського паспорта стало відомо ще на початку лютого, проте відсторонення заступника голови облради ініціювали лише зараз. Як пояснила Тетяна Сапьян, обмін інформацією між Україною та Росією був призупинений із 2014 року, тому для перевірки інформації щодо наявності у Мальованого громадянства РФ знадобилося досить багато часу. Наразі ініціатива відсторонити Мальованого від займаної посади підкріплена перевіркою конкретних фактів.

Держбюро розслідувань з'ясовуватиме, чому Мальованого допустили до посади без перевірки подвійного громадянства, та перевірятиме причетність заступника голови облради до диверсійно-розвідувальної роботи.

"Я думаю, тут питання не лише до Державного бюро розслідувань. Коли людина обіймає певну посаду, я так розумію, що її мають перевіряти на наявність громадянства іншої країни і на можливу причетність до якихось кримінальних угруповань. Я думаю, що тут питання будуть до багатьох посадовців. Але зараз мова йде про відсторонення від посади. Його причетність до диверсійно-розвідувальної роботи буде перевірятися, якщо з'являться докази, які будуть підкріплені конкретними фактами. Тоді ми з вами будемо говорити уже про кримінальні провадження", — пояснила Тетяна Сапьян.

Нагадаємо, ще до початку російської війни народний депутат Ірина Фріз опублікувала документи про російське громадянство Богдана Мальованого. Водночас Мальований сказав, що вперше чує про своє подвійне громадянство.

Після цього голова Харківської облради Тетяна Єгорова-Луценко попросила СБУ ще раз перевірити громадянство свого заступника із "ОПЗЖ". За її словами, спецперевірку перед призначенням він пройшов.

Питання відсторонення Мальованого через паспорт РФ намагалися підняти на сесії облради, яка відбулася 2 липня. Але тоді Тетяна Єгорова-Луценко сказала, що у неї є відповідь харківського управління СБУ і немає механізму для відсторонення.

Уже 5 липня Єгорова-Луценко ініціювала відсторонення Богдана Мальованого з посади заступника голови Харківської облради. Причиною назвала суспільний резонанс та поширення у засобах масової інформації копій документів, які підтверджують наявність у Мальованого російського паспорта. 

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.