Натисніть "подобається", щоб слідкувати за KHARKIV Today на Facebook

Депутати не змогли забрати у Суркіса звання почесного громадянина Харківської області

Половина депутатів Харківської обласної ради взагалі не голосували за це питання.

Харківська обласна рада не змогла забрати "регалії" у проросійського політика, народного депутата Верховної Ради IX скликання від "ОПЗЖ" Григорія Суркіса.

Напередодні сесії із зверненням про позбавлення Суркіса звання "почесний житель Харківської області" звернулася громадська організація "Хартія". Попередньо Експертна рада Харківської обласної ради з попереднього розгляду кандидатур на присвоєння звання "Почесний громадянин Харківської області" підтримала звернення, але більшість депутатів облради відмовилася голосувати. Половина депутатського корпусу взагалі не натискала кнопки під час голосування, по суті підтримавши тих, хто голосував проти.

1
Звернення "Хартії" щодо Суркіса. Фото: скрин.

За попередніми даними, "за" позбавлення Суркіса звання проголосували 32 депутати, 11 "проти" і двоє "утрималися". Перед голосуванням у залі були зареєстровані 88 депутатів. Відомо, що рішення підтримали "Європейська солідарність", "Слуги народу" і Блок Світличної. Не підтримали Блок Кернеса, яким керує Харківський міський голова Ігор Терехов, та колишні депутати від "ОПЗЖ".

"У ЗСУ немає жодного депутата з політичних сил, які збираються не голосувати за позбавлення Суркіса", - сказав депутат "ЄС" Олександр Скорик.

Але в залі знайшлися "адвокати" проросійського Суркіса. Зокрема, Сергій Гладкоскок, так само обраний від "ОПЗЖ", десять хвилин розповідав про заслуги Суркіса.

А голова фракції Блоку Кернеса Віталій Панов узагалі вважає, що звання можна забирати тільки після рішення суду.

Хто такий Григорій Суркіс

Григорій Суркіс був обраний до ВР від проросійської ОПЗЖ, покинув Україну 26 лютого 2022 і незаконно вивіз двох своїх онуків призовного віку. За даними "УП", родина Суркіса перебуває в Монте-Карло. Він повертався в Україну для вирішення бізнесових питань та іноді для відвідування засідань Верховної Ради. У соціальних мережах його немає, не артикулював власну позицію щодо повномасштабного нападу Росії на Україну. Тільки його молодший брат сказав, що у брата така сама позиція щодо війни, як і в нього. Григорій Суркіс їздив на футбольний матч у Польщі під час війни.

 У листопаді Суркіс-старший змушений був залишити Національний олімпійський комітет після того, як Андрій Шевченко заявив, що виходить зі складу НОКУ через його склад – Шуфрича та Суркіса. За часів Януковича очолював Федерацію футболу України.

Звання "Почесний громадянин харківської області" присуджують з 2006 року. У 2010 році харків'яни вимагали позбавити Суркіса цього звання, адже футбольний функціонер забрав у "Металіста" 9 очок, назвавши договірним матч з "Карпатами". Звернення до президента Януковича, губернатора Добкіна і голови облради Чернова з проханням відібрати звання у Суркіса тоді підписали багато почесних громадян Харкова. Але прохання залишилося без відповіді, Григорій Суркіс досі — почесний громадянин Харківської області.

Нагадаємо, наприкінці 2022 року депутатів від проросійської ОПЗЖ Ігоря Райніна і Володимира Святаша позбавили звань "почесних громадян Харківщини". Одного за дружбу з партією кума Путіна Віктора Медведчука (Райнін очолював Харківський осередок ОПЗЖ), другого за те, що його син у разі захоплення Харківщини міг стати "гауляйтером".

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.