Натисніть "подобається", щоб слідкувати за KHARKIV Today на Facebook

Райнін і Святаш більше не почесні

У Райніна забрали почесне звання . Фото: Сергій Козлов / KHARKIV Today.
У двох депутатів забрали звання почесних жителів Харківської області.

Уперше депутати Харківської обласної ради позбавили регалій своїх колег, діючих депутатів. Причина - близькість до проросійських сил.

На сесії третього грудня депутати Харківської обласної ради позбавили почесних звань двох депутатів, Ігоря Райніна і Володимира Святаша. Одного за дружбу з партією кума Путіна Віктора Медведчука (Райнін очолював Харківський осередок ОПЗЖ), другого за те, що його син у разі захоплення Харківщини міг стати "гауляйтером".

Голосів за позбавлення почестей ледве вистачило: "за" проголосували 62 депутати (за необхідних 61). 

Ігор Райнін був присутній на сесії і не хотів "розжалування". Говорив колегам, що перебуває під російськими санкціями, проводив декомунізацію на Харківщині, коли був головою ХОДА і "взагалі мав патріотичну позицію". Про свою діяльність часів перебування в забороненій в Україні ОПЗЖ і дружбу з Юрієм Бойком нічого не сказав.

Звернення до обласної ради щодо позбавлення звань цих депутатів написали громадські організації і командир добровольчого підрозділу "Хартія" Всеволод Кожемяко.

Що цьому передувало

На засіданні Експертна рада рекомендувала обласній раді прийняти рішення про припинення виплати стипендій Райніну та Святашу з січня 2022 року.

Звання "Почесний громадянин Харківської області" було присвоєно Райніну 6 грудня 2018 року, Святашу – 27 лютого 2020 року.

Нагадаємо, Ігор Райнін довгий час вважався людиною Петра Порошенка, за його президентства очолював Адміністрацію президента, але восени 2019 року Райнін очолив обласний осередок "Опоплатформи — За життя". На представлення свого "друга" приїхав Юрій Бойко і сказав, що вони давно вели переговори з Райніним і просили його не йти з АП Порошенка.

Після цього Райнін обрався депутатом до Харківської обласної ради від проросійської "ОПЗЖ",  яку у вересні 2022 року остаточно заборонили в Україні. Фракцію ОПЗЖ у Верховній Раді ліквідували. У травні 2022-го "ОПЗЖ" припинила існування у Харківській облраді.

Володимир Святаш - батько Дмитра Святаша, який кілька років живе в Росії та "номінувався" окупантами на посаду гауляйтера Харкова у випадку захоплення міста. Володимир Святаш обрався до обласної ради від "Блоку Кернеса Успішний Харків". У 2021 році, за даними Руху ЧЕСНО, не відвідав 38% засідань своєї профільної комісії та 57% сесій обласної ради. Раніше обирався до облради від Партії регіонів, був членом ПР.

Нагадаємо, у квітні 2022 року заступник міністра інфраструктури Мустафа Найєм написав у соцмережах, що у Кремлі готували кандидатуру майбутнього гауляйтера Харкова. Ним мав стати Дмитро Святаш, депутат-регіонал та довірена особа Віктора Януковича у 2004 році. Він мав дочекатися окупації Харкова, а потім з'явитись у місті.

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.