Натисніть "подобається", щоб слідкувати за KHARKIV Today на Facebook

Депутат Харківської обласної ради отримала попередження за російську

Фото: KHARKIV Today.
Заступниця голови Харківської облради, депутат від "Блоку Кернеса" Валерія Мураєва хоче вести соцмережі недержавною мовою.

Мураєва вважає попередження щодо використання мови-окупанта в соцмережах "рубанням людей під коліна" і продовжує писати пости російською і додавати переклад.

Заступниця голови Харківської обласної ради отримала лист від Уповноваженого із захисту мови Тараса Креміня щодо використання російської у соціальних мережах. Валерія Мураєва визнає, що веде соціальні мережі недержавною мовою, зокрема й для звітів про роботу. Вона обурюється, що хтось побачив це і повідомив мовному омбудсмену, а далі розлого пояснює, чому, на її думку, може користуватися російською.

"Отримала листа від мовного амбунднсмена пана Кремня про те, що йому, як уповноваженій особі, надійшла скарга від когось Х (ікс), який нарікає, що не може отримувати на моїй сторінці у ФБ інформацію державною мовою, тобто українською , та цим я обмежую його права, як громадянина. Сказати чесно — я була Мега-здивована. Як офіційна особа у робочому режимі, з моменту ухвалення закону я говорю українською. Даю коментарі, веду наради, листування тощо, тобто здійснюю свою професійну діяльність з дотриманням чинного законодавства. Я володію державною і це не питання. Вся офіційна інформація про мою діяльність, як офіційної особи, про діяльність обласної ради — висвітлюється на сторінках офіційних джерел, зрозуміло українською мовою. Тобто права громадянина Х жодним чином не можуть бути ущемлені у цій частині. Але! Так уже склалося, що у мене, як у жителя Слобожанщини, побутова мова спілкування — руська. Підкреслюю, руська, слобожанська, якщо хочете, а не російська. Відповідно до законодавства я, як вільний громадянин своєї країни, маю право в особистому спілкуванні використовувати будь-яку мову, яку вважаю за потрібну. Так ось, блог у ФБ це — особисте спілкування. Це зона мого особистого простору, в якій я неофіційно поділяюся подіями свого життя", — пише Мураєва (авторська орфографія збережена - Ред.).

Наостанок Мураєва додає пост в українському перекладі, але зрозуміло, що вона й надалі користуватиметься російською попри закон, бо "нічого хорошого силовим методом досягти не вийде".

ПРО ЩО ГОВОРИТЬ ЗАКОН

"Робочою мовою діяльності органів державної влади, органів влади Автономної Республіки Крим, органів місцевого самоврядування, підприємств, установ та організацій державної і комунальної форм власності, у тому числі мовою засідань, заходів, зустрічей та мовою робочого спілкування, є державна мова" — Закон України "Про забезпечення функціонування української мови як державної".

З 16 липня набула чинності частина друга та шоста статті 27 Закону про мову. Згідно з новими нормами, сайти та сторінки в соціальних мережах мають вестися українською мовою. Йдеться про YouTube-, Viber-, Telegram-канали, мобільні застосунки представників органів влади та місцевого самоврядування, підприємств, установ і організацій державної і комунальної форм власності, ЗМІ, зареєстрованих в Україні, а також суб'єктів господарювання, які зареєстровані в Україні і надають тут свої послуги чи продають товари.

Нагадаємо, Харківський міський голова Ігор Терехов на початку 2023 року також не погодився, що має вести соцмережі українською і пішов до суду. Він оскаржив постанову мовного омбудсмена та адміністративний штраф, накладений на нього за використання російської мови у Фейсбуці. Перший штраф за мову агресора під час телеефіру він сплатив.

Мовну політику Харківського міського голови мовознавець Шевчук називає сепаратизмом.

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.