Натисніть "подобається", щоб слідкувати за KHARKIV Today на Facebook

Терехов і російська мова: за три тижні має відбутись перше засідання по справі

Фото: KHARKIV Today.
Ігор Терехов пішов до суду як громадянин, а не міський голова Харкова.

Справу розглядатимуть у Київському районному суді Харкова. Відповідач - мовний омбудсмен Тарас Кремінь, який оштрафував Харківського міського голову за бажання використовувати мову країни-агресора у соцмережах.

Перше засідання по справі має відбутися 8 лютого. Про це стало відомо з порталу "Судова влада", повідомляє Харківський антикорупційний центр.

Нагадаємо, Харківський міський голова розпочав 2023 рік із захисту російської мови. Він подав скаргу на постанову, яку виніс наприкінці минулого року уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь. Ігор Терехов не хоче вдруге платити адміністративний штраф за любов до російської. Цього разу за користання нею в соціальних мережах, а саме у верифікованому акаунті "Харьковского городского головы Игоря Терехова". Наприкінці 2022 року Тарас Кремінь виписав терехову другу постанову і штраф у 3400 гривень. Перша була за користування російською під час національного марафону, міський голова його сплатив, але відповідати за законом за російську у Фесбуці відмовився.

Мовний омбудсмен вважає, що Ігор Терехов, використовуючи недержавну мову, обмежує права тих мешканців Харкова, які не володіють іноземними мовами. А під час війни загроза українській прирівнються до загрози національній безпеці.

Пізніше стало відомо, що Терехов вирішив судитися не як міський голова, а як громадянин.

Розглядати справу буде суддя Світлана Лисиченко, яка була призначена в грудні 2020 року, а до того працювала адвокатом, пише ХАЦ.

Представляти інтереси Ігоря Терехова в суді буде той Юрій Бабич, самий адвокат, що вів його справи під час передвиборчої кампанії і, зокрема, коли міський голова Харкова програв у справі про скасування постанови Харківської міської ТВК за позовом "Опори". Восьмого листопада 2021 року Другий апеляційний адміністративний суд залишив без змін рішення Харківського окружного адмінсуду за позовом до Харківської міської територіальної виборчої комісії від Ігоря Терехова, який добивався скасування постанови ТВК про розгляд скарг громадської організації "Опора". На результати голосування це рішення не вплинуло.

Нагадаємо, "робочою мовою діяльності органів державної влади, органів влади Автономної Республіки Крим, органів місцевого самоврядування, підприємств, установ та організацій державної і комунальної форм власності, у тому числі мовою засідань, заходів, зустрічей та мовою робочого спілкування, є державна мова". 

Раніше KHARKIV Today писав, чому Ігор Терехов тримається за російську. У Харкові систематично порушується мовне законодавство. Комунальна газета за гроші платників податків "Харьковские известия" досі видається російською, цією ж мовою користуються чиновники, але головний приклад порушення закону подає міський голова Ігор Терехов. Навіть дуже проросійський раніше мер Одеси Геннадій Труханов після 24 лютого перейшов на українську у публічних зверненнях та підтримав знесення пам'ятника російській імператриці Катерині ІІ, і лише Харків залишався заповідником "руського міра" — з російськомовним міським головою, який активно підтримував збереження на мапі міста імен російських поетів, бо "Пушкін не винен, що народився Путін".

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.