Натисніть "подобається", щоб слідкувати за KHARKIV Today на Facebook

Згорілий пансіонат для літніх людей працював з 2019 року, а наркоцентр по сусідству — мінімум п'ять років

Два заклади, про які нібито не знали чиновники і співробітники поліції, надавали послуги протягом декількох років.

Співробітник наркологічного диспансеру Ігор Мирончук сам підшукував робочих для "Золотого часу". Власники пансіонату для літніх людей не працевлаштували його і платили зарплату "в конверті". Наркодиспансер раніше потрапляв в поле зору співробітників поліції, але незважаючи на незаконну діяльність, його не закрили.

Два заклади за адресою: Нижня Гієвська, 150 і 150-б, де 21 січня сталася трагедія, працювали на цьому місці не один рік. У матеріалах кримінального провадження немає точної дати, коли подружжя Кравченків почали свій бізнес на пенсіонерах. Орієнтовно це 2019 рік.

"Приблизно в 2019 році, більш точного часу не встановлено, особи, які перебували в шлюбі і мали спільні бізнес-інтереси, з метою отримання вигоди домовилися між собою про об'єднання зусиль і матеріальних ресурсів для загального ведення підприємницької діяльності в сфері надання послуг з догляду за особами похилого віку та інвалідами в Харкові шляхом створення ТОВ "Щаслива старість", — сказано в матеріалах справи.

Всією оперативною господарською діяльністю займався Ігор Мирончук — він колишній наркозалежний, сам був клієнтом реабілітаційного центру, який знаходиться по сусідству. Подружжя Кравченків платили йому зарплату щомісячно, а він підшукав доглядальниць, прибиральниць, кухаря і пралю. Цих людей теж не працевлаштовували.

У реабілітаційному центрі "Ренесанс", розташованому через стіну від згорілого пансіонату для літніх людей "Золотий час", нарко- і алкозалежних лікували психотропами мінімум з 2015 року. Уже в 2016 році Ленінський районний суд Харкова засудив медсестру, яка працювала в наркологічному відділенні №1 "Харківського обласного наркологічного диспансеру" за те, що вона "підробляла" в незаконному реабілітаційному центрі. Відповідний вирок опублікований в Єдиному реєстрі судових рішень.

Згідно з документом, медсестра працювала в обласному наркодиспансері з лютого 2009 по жовтень 2015 року, в червні 2015 року їй запропонували підробіток в "Ренесансі", розташованому на вулиці Нижня Гієвська, 150.

"У червні 2015 року, перебуваючи за місцем роботи, до медсестри звернулися двоє громадян, які представилися співробітниками організації "Наркологічний центр "Ренесанс", яка надає послуги з лікування людей від наркотичної та алкогольної залежності. Під час розмови зазначені люди запропонували останній за матеріальну винагороду здійснювати незаконну лікувальну діяльність, а саме проводити медичний огляд наркотично- і алкозалежних людей, призначати їм лікарські засоби і здійснювати медичні процедури, зокрема інфузії та ін'єкції, в приміщеннях "Ренесансу". Медсестра усвідомлюючи, що зазначена організація не має необхідних дозвільних документів у сфері лікувальної діяльності або поводження з наркотичними засобами та психотропними речовинами, а також те, що вона не має права надавати зазначені послуги в приміщенні "Ренесансу", надала свою згоду", — йдеться у вироку.

В матеріалах справи зазначено, що медсестра обласного наркодиспансеру почала підробляти в незаконному реабілітаційному центрі з середини червня 2015 року.

"Під час здійснення зазначеної незаконної лікувальної діяльності медсестра, з метою усунення найбільш вираженого абстинентного синдрому [ломки — ред.] у людей, що знаходилися в приміщеннях реабілітаційного центру "Ренесанс", прийняла рішення на вчинення незаконного придбання, перевезення з метою збуту та подальшого збуту психотропної речовини "Діазепам", яка входить до лікарського засобу "Сибазон", що використовується для лікування нарко- і алкозалежних людей. З цією метою медсестра на початку листопада 2015 року підшукала невстановленого чоловіка, який здійснював незаконний продаж лікарських засобів, у нього разом з іншими лікарськими засобами, без необхідних дозвільних документів, придбала сім ампул по два мілілітри "Сибазону". Після цього медсестра незаконно принесла "Сибазон" до приміщення "Ренесансу", де керуючись єдиним злочинним умислом, спрямованим на введення в організм нарко- і алкозалежних осіб "Сибазону", з метою усунення у них абстинентного синдрому, в період з 30.11.2015 по 25.02.2016 шляхом тотожних діянь — ін'єкцій, здійснила збут раніше придбаного "Сибазону", — пояснюється у вироку.

Згідно з документом, за майже три місяці медсестра в приміщенні "Ренесансу" ввела в організм трьох людей 14 мілілітрів "Сибазону". При цьому вони не давали згоди і не знали, що в їх організм вводять психотропну речовину.

Медсестра визнала провину за ч.1 ст.307 (незаконне зберігання, покупка і збут психотропних речовин) і ч.2 ст.314 (незаконне введення психотропних речовин в організм іншої людини проти його волі, вчинене повторно) Кримінального кодексу України. Максимальне передбачене покарання — п'ять років позбавлення волі, але від нього медсестру звільнили і призначили випробувальний термін на три роки. У залі суду вона вийшла з-під варти, куди медсестру поміщали на місяць.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У згорілому пансіонаті для літніх людей в Харкові за рік померло 50 осіб

Нагадаємо, 21 січня в приватному пансіонаті "Золотий час" сталася пожежа. У будівлі виявили 15 загиблих, п'ятеро осіб постраждали, один з них помер в хоспісі. Секретар Харківської міськради Ігор Терехов повідомив, що за стіною цієї будівлі працював незаконний реабілітаційний центр 

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.