Натисніть "подобається", щоб слідкувати за KHARKIV Today на Facebook

"Законопроєкт про встановлення індивідуальних лічильників поверне соціальну справедливість" — Олександр Литвинов

Раз на місяць Олександр Литвинов приїжджає на свій округ, щоб вислухати проблеми жителів. Парламентські канікули не стали на заваді.

10 серпня народний депутат від партії "Слуга народу" (178 округ, куди входить місто Первомайський, Балаклійський, Барвінківський, Близнюківський і Первомайський райони) зустрівся з жителями свого округу. На зустрічах в Первомайському, Грушине і Олексіївці обговорили питання децентралізації, ремонту доріг, навчання школярів під час пандемії коронавірусу і підбили підсумки року роботи нардепа.

Верховна Рада IX скликання відпрацювала свій перший рік в прискореному режимі. Литвинов увійшов в число депутатів, які жодного разу не пропустили засідання, подав 29 законопроєктів, шість з яких стали законами.

"Я хотів би відзвітувати про свою роботу за минулий рік. Було проведено три сесії. Це 110 засідань Верховної Ради. Всі 110 засідань я був присутній. Цей рік запам'ятався тим, що вперше в історії України було створено монобільшість, куди увійшли депутати зі "Слуги народу". Також турборежимом, який був присутній на перших засіданнях. Він дав можливість прискоритися і прийняти закони, необхідні для запуску багатьох питань розвитку нашої держави, — пояснив Литвинов. — Я співавтор 29 законопроєктів. Головні спрямовані на профіль роботи мого комітету (прим. — підкомітету з питань житлової політики та житлового господарства). Це — питання управління будинків, об'єднань будинків багатоповерхових. 6 з 29 вже прийняті і в першому, і в другому читанні, і в цілому. протягом всього періоду часу мною було проведено 43 зустрічі з виборцями" .

Александр Литвинов

Питання доріг

Одним з питань, яке турбує жителів Грушине, став ремонт доріг. Бюджету громади на це не вистачає, допомоги просять у держави. За словами Грушинського сільського голови, дороги латати вже не можна — потрібен капремонт.

"Нас дуже підкосив коронавірус, бюджет зменшився на 140 тисяч гривень. Відповідно ми не можемо виконати всі соціальні питання, які закладали. Без підтримки держави ми дороги комунальної власності самі не відремонтуємо. У нас по Грушинський сільській раді 24 кілометри 700 метрів в комунальній власності. Ви все знаєте, скільки коштує зараз один кілометр дороги. "Слуга народу", наш президент, прем'єр-міністр, всі сказали, що потрібно робити капітальним ремонтом, ямковий ремонт нічого не дає. Він і справді нічого не дає, тому що дороги були зроблені у нас у 80 - початку 90-х. Всі дороги покриті павутиною, квадратиками. А це означає, що там під асфальтом сама щебенева суміш вже не тримає. Дороги потрібно робити капітально", — сказав Олександр Гавшин.

Литвинов обіцяє жителям Грушиного: дорогу для шкільних автобусів відремонтують до 1 вересня. Крім того, ремонт зроблять на трасі Балаклея — Первомайський, проте поки аварійний, а капітальний — у планах тільки на наступний рік.

Александр Литвинов

Школа під час карантину

Про навчання під час пандемії запитували Олександра Литвинова і в Олексіївці, де він продовжив звіт.

Батьки просили депутата не відправляти дітей на дистанційне навчання та забезпечити засобами індивідуального захисту. На думку нардепа, держава здатна це зробити, допомагати буде і він сам.

"Я буду намагатися до 25 серпня зустрітися з головою комітету з питань освіти. Питання справедливе, я вас розумію. Я хочу сказати, в рамках держави це невеликі гроші на засоби індивідуального захисту. Ми в силах забезпечити і школярів, і вчителів. Я особисто за рахунок акумулювання зарплати на 100 тисяч гривень купив в перший місяць маски і дезінфектори. Якщо буде можливість, я буду брати участь, якщо держава не буде забезпечувати. В рамках моїх коштів, які у мене є, я готовий фінансувати", — зазначив він.

Александр Литвинов

Газ для людей 

Нардеп приїжджає в округ регулярно — не рідше одного разу на місяць. За словами Грушинського сільського голови, вникає в питання громади і допомагає в питаннях розподілу бюджету.

Нардеп каже: відкритий для всіх і готовий допомагати цілодобово навіть по телефону. Так сталося з жителями дев'ятиповерхівки в Первомайському, коли під час карантину вони залишилися без газопостачання. Частина з них — працівники на місцевому хлібному підприємстві "Рома", яке в ході візиту відвідав Олександр Литвинов.

"Було у нас відключення газу місяці два тому "Харківгазом". У нас працюють люди, які живуть в цьому будинку, — говорить керівник комерційно-виробничої фірми "Рома" Сергій Цимбалов, — шість годин вечора, ми сидимо без газу. Вони зупинили подачу газу з метою включити ще додатковий тариф, змусити платити за технічне обслуговування. Спочатку, коли не було загальнобудинкових лічильників, це робив "Харківгаз". А зараз вони передали на баланс внутрішньобудинкові мережі нашому комунальному підприємству і зобов'язують їх брати з людей гроші за обслуговування, яке вони будуть виконувати. Це ще 4,5,10 гривень до тарифу. Це було незаконно. Я звернувся за допомогою до депутата Олександра Миколайовича ".

Працювали разом, газопостачання відновили в той же день. За словами Цимбалова, після незаконного відключення від газу дев'ятиповерхівки щодо "Харківгазу" відкрили кримінальне провадження. Крім того, випадок дав старт законопроєкту про встановлення лічильників, ініціатором якого виступив Литвинов.

"Раніше працювала по "Харькогазу" програма з установки індивідуальних газових лічильників. Їх встановлювали в приватному секторі, потім в квартирах з газовими колонками, потім — з варильними плитами. Коли перейшли до варильних плитах — це 75-80% населення, які користуються газом, — в "Харківгазі" порахували, що це не зовсім економічно вигідно. Тому було прийнято рішення встановити один будинковий лічильник на весь будинок. Умовно маємо будинок з 80 квартир. У цьому будинку 20 квартир мають індивідуальні обліки, залишається 60 квартир. На 60 квартир ті свідчення, які показав загальнобудинковий лічильник, діляться і пропорційно розкидаються. Але тут не врахований фактор, що в одній квартирі прописана бабуся, яка може тільки два рази чайник на плиту поставити, а в іншій квартирі може бути прописана одна людина, а проживати десять і споживати газу в десятки разів більше. Тут немає соціальної справедливості. Суть даного законопроекту — ми намагаємося зобов'язати газовиків продовжити програму установки індивідуальних лічильників газу, поквартирних", — підкреслив нардеп.

Олександр Литвинов заявив — буде зроблено все можливе, щоб законопроєкт був прийнятий.

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.