Натисніть "подобається", щоб слідкувати за KHARKIV Today на Facebook

З маскою на підборідді або без: як в Харкові не стежать за карантином

KHARKIV Today прогулявся центром, щоб зрозуміти, як в місті дотримуються маскового режиму.

Людей в масках в Харкові з кожним днем стає все менше.

На минулому тижні наш регіон знову поставив антирекорд за кількістю хворих COVID-19 за добу. У суботу в області зареєстрували 56 нових випадків, потім цифра не опускалася нижче позначки 50. Це, однак, не заважає жителям і гостям Харкова нехтувати карантинними правилами, зокрема — носінням масок або респіраторів в громадських місцях і транспорті. Кореспондент KHARKIV Today в понеділок, 15 червня, сховав маску в кишеню і пройшов по місцях масового перебування людей, щоб побачити, де про вимоги МОЗ ще пам'ятають, а де безпека вже не в пріоритеті.

"Продавець в масці — подивіться самі"

Початок маршруту —  Харківський національний університет імені Каразіна. На вході, поруч з турнікетами, стояв охоронець — пускати кореспондента всередину він не став, бо засумнівався в мотивах візиту, а під час розмови все ж попросив надіти маску. Однак не все так райдужно — були помічені і викладачі, і студенти, які заходили всередину без засобів захисту, а серед тих, хто виходив з вузу, таких була більшість. Хоча перед входом майже всі їх надягали.

Наступним пунктом була Харківська міська студентська лікарня на вулиці Дарвіна, 10. Тут ніхто не контролює дотримання режиму — навіть у продавця піци і тістечок, чий прилавок розташований у вестибюлі, маска спущена на підборіддя.

Інформатор на питання про причини ігнорування маскового режиму відповів коротко: "Продавець в масці — подивіться самі. І взагалі підніміться вище, там все контролюють". Побачене на третьому поверсі жахнуло — в Центрі первинної медико-санітарної допомоги більшість студентів або без масок зовсім, або спустили їх на підборіддя. Більше того, зустрічалися навіть люди в білих халатах без маски.

Шок від побаченого кореспондент вирішив заїсти в сендвіч-барі Fresh Line біля станції метро "Архітектора Бекетова". На вході, як і належить, попередження — "вхід в масках". Але всередині продавець сиділа зі своїми знайомими на дивані, і всі вони були без масок. Помітивши нас, вона тут же маску надягла і вже в ній готувала сендвіч. А потім знову зняла маску і повернулася до друзів.

Наступним пунктом став маркет "АТБ" на Площі Поезії. Зайти всередину без маски не вийшло, оскільки підходи до магазину обклеєні попередженнями про сувору заборону на відвідування без засобів захисту, а перед самим входом стоїть охоронець. Кожного, у кого немає маски, він сумлінно зупиняв і розвертав у зворотному напрямку. Журналіст не став винятком. Безпосередньо в магазині всі люди були в масках, хоча деякі їх приспускали. На самій касі розрахуватися за куплений товар без маски теж не вийшло — касир попросила її надіти.

Далі — торговий центр Ave Plaza. На вході в центр стоїть охоронець і просить кожного надіти маску. Кореспондент зробив вигляд, що тягнеться за нею в кишеню, і так спокійно пройшов без неї. Отже,  тут носіння засобів захисту носить виключно рекомендаційний характер. Купівля кока-коли в ресторані McDonald's супроводжувалася проханням з боку продавця Вікторії надіти маску. На питання про те, чи є відсутність маски підставою для відмови в обслуговуванні, дівчина негативно покивала головою: "Це лише рекомендація".

При спробі зайти без маски в Roshen в тому ж ТЦ представника KHARKIV Today зустріла співробітниця магазину солодощів і ввічливо попросила надіти маску.

У тролейбусі — одні порушники

Наступною метою були банки. Першим на шляху виявилося відділення "Альфа-банку" на вулиці Гоголя, 10. На вході — попередження про те, що зайти можна тільки в масках, але за дотриманням маскового режиму ніхто не стежить — без засобів захисту, ні про що не турбуючись, сиділи навіть співробітники.

Наступним пунктом став "Приватбанк" на вулиці Гіршмана, 4. Там ситуація аналогічна — на вході попередження, але по факту ніхто ні за ким не стежить. Правда, тут співробітників без масок зустріти не вдалося.

Спроба зайти без маски у відділення "Нової пошти" №42 на вулиці Свободи 11/13 закінчилася фіаско: на вході стояв співробітник відділення і стежив за кожним відвідувачем.

Щоб виїхати з центру міста, було вирішено скористатися підземкою. При спробі зайти на станцію "Університет" кореспондент почув незадоволений крик співробітниці станції: "Молода людина, надіньте маску!". Тест пройдено, а ось наземний транспорт відверто розчарував.

У тролейбусі № 2 на "скляшці" всі були схожі на кореспондента KHARKIV Today — в масці не було жодного пасажира.

ПІДСУМУЄМО

Подекуди в Харкові все ще дотримуються жорсткого маскового режиму, зокрема — в метрополітені і в "АТБ". Але це вже рідкість — часто, на наявність або відсутність засобів захисту або зовсім не звертають уваги, або досить м'яко рекомендують надіти їх. Але найсумніше, що в таких багатолюдних місцях, як тролейбуси або студентська лікарня, за дотриманням правил карантину зовсім ніхто не стежить.

KHARKIV Today раніше писав про те, чи потрібно носити маску під час спеки.

Автор: Богдан Затула

 

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.