Натисніть "подобається", щоб слідкувати за KHARKIV Today на Facebook

"Юридичний бар'єр знято": бюст Жукова більше не у реєстрі пам'яток культури

Фото: KHARKIV Today
Бюст Жукова пытались разбить, но не вышло. Фото: KHARKIV Today.
Міністерство культури України не включило бюст Жукова у Державний реєстр нерухомих пам'яток культури України.

Після того, як Мінкультури не вніс бюст радянському маршалу Жукову в реєстр, на виконавчому комітеті Харківської міськради повинні прийняти рішення про демонтаж пам'ятника.

Міністерство культури України не включило пам'ятник Георгію Жукову на проспекті Петра Григоренка у Харкові до Державного реєстру нерухомих пам'яток України. Відповідний наказ №957 "Про невключення до Державного реєстру нерухомих пам'яток України пам'ятника Г. К. Жукову на проспекті Петра Григоренка, 15 в Харкові" був виданий Мінкультури 24 грудня. Тепер рішення про демонтаж бюста Жукову повинні прийняти на виконкомі ", - повідомив KHARKIV Today голова громадської організації "Світанок" Вадим Поздняков.

У липні 2019 року активісти вже отримували відповідь від Мінкультури про невнесення бюста Жукову в Харкові в реєстр пам'яток. Однак це була лише рекомендація комісії, зараз у "Світанку" наказ Мінкультури - на руках. Тепер за законом скандальний бюст повинні демонтувати.

"Відповідь, яка була в липні, це відповідь про те, що комісія рекомендувала не включати його до реєстру, але остаточний наказ вийшов тільки 24 грудня. Це одна з бюрократичних процедур Міністерства культури України. Це - фінал процедури. Тепер він уже по закону - НЕ пам'ятка стопроцентно. До цього однією з причин відмови в демонтажі пам'ятника Жукову була наявність його в реєстрі, а за законом не можна демонтувати пам'ятку архітектури. А тепер цей юридичний бар'єр вже знято ", - сказав KHARKIV Today Поздняков.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Горсовет готовится вынести Жукова в сессионный зал — комиссия дала "добро"

Однак за словами Позднякова, найімовірніше міськрада рішення про демонтаж бюста Жукову приймати не буде. У цьому випадку активісти готові йти до суду. А поки "Світанок" звернеться до Українського інституту національної пам'яті з проханням нагадати міськраді про необхідність виконувати вимоги закону.

"Якщо діяти у відповідності до закону, має бути прийняте рішення виконкому Харківської міськради і  здійснений демонтаж.  Але ми розуміємо, що цього не буде. Тому швидше за все буде судовий позов з цього приводу. Я підготую звернення до Українського інституту національної пам'яті, щоб вони нагадали міській раді, і сам нагадаю своїм зверненням. Коли будемо мати відповідь Харківської міськради на руках,  думатимемо, як юридично вирішувати цю ситуацію ", - пояснив голова громадської організації.

Поздняков додав: після наказу Мінкультури про невнесення пам'ятника Жукову в реєстр пам'яток біля погруддя може з'явитися охорона.

"Я думаю, що до міськради інформація вже донесена і бажаючі  знести бюст вже є. Ймовірно, що в ці дні буде посилена охорона", - підсумував активіст.

Нагадаємо, пам'ятник Жукову повалили активісти під час мітингу проти партії Кернеса "Довіряй справам". Однак в той же день Кернес пообіцяв відновити його за гроші благодійного фонду народного депутата Хомутинника. І вже 11 липня Кернес повернув пам'ятник Жукову на колишнє місце. Через кілька днів активісти з "Світанку" отримали рекомендацію експертної комісії Мінкультури про невключення бюста Жукову до реєстру пам'яток України.

 

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.