Натисніть "подобається", щоб слідкувати за KHARKIV Today на Facebook

Водія позашляховика, по якому відкрив стрілянину патрульний, до цього часу не встановлено

Фото: ГБР
За словами адвоката патрульного, водій Subaru переховувався від погоні і спеціально виїхав за межі міста, оскільки машина Toyota Prius, на якій його переслідували патрульні, не пристосована до їзди по заметах і в сільській місцевості.

Адвокат патрульного вважає, що потерпілим є саме його підзахисний – медики зафіксували у нього травми стегна і забої.

Адвокат Євген Мельниченко займається юридичним супроводом патрульного, командира роти, який 13 лютого відкрив вогонь по автомобілю Subaru Forester і поранив одного з пасажирів. Він повідомив KHARKIV Today, що водій позашляховика був у нетверезому стані і скоїв наїзд на його підзахисного в районі села Хроли.

За словами Мельниченка, водій автомобіля Subaru спеціально виїхав за межі міста, оскільки машина Toyota Prius, на якій його переслідували патрульні, не пристосована до їзди по заметах і в сільській місцевості.

"Коли спробували автомобіль зупинити в лісі, то водій скоїв наїзд на командира 4-ої роти Патрульної поліції. Це злочин, стаття 345 Кримінального кодексу України (погроза або насильство щодо працівника правоохоронного органу). Якби наїхав –  убив би. Щоб його зупинити, були випущені по колесах автомобіля кулі. Але, мабуть, вони зрикошетіли і був поранений пасажир. Це була законна спроба зупинити порушника із застосуванням табельної зброї, що передбачено статтею 146 закону про Нацполіцію, і здоровим глуздом ",– розповідає адвокат.

Тож, говорить Мельниченко, патрульний в даній ситуації є потерпілим, проте водій Subaru не тільки не був затриманий, але співробітники місцевого райвідділу навіть не встановили його особу.

"Слідство має вестися в райвідділі за місцем події, але вже о 12 ранку слідчі ДБР з Полтави були тут і мали чіткий план – затримати саме патрульного. Не розбираючись, хоча він нікуди не ховався –прийшов здавати в зброярню зброю, написав рапорти, відзвітував. На місце відразу було викликано слідчо-оперативну групу, він допомагав слідчим працювати на місці, незважаючи на травми. Він по суті потерпілий, у нього зафіксовані тілесні ушкодження. Це ігнорується. Було прийнято рішення затримати саме патрульного. Але затримання проводиться, якщо людина як мінімум намагається сховатися ", –  говорить адвокат.

Проблема, каже Мельниченко, полягає в тому, що патрульним займається ДБР, а водієм Subaru повинен займатися райвідділ.

"У всьому звинувачують патрульного. Він був затриманий за ст. 208, вилучили навіть водійське посвідчення. Чомусь вилучили весь одяг, зброю. Природно, вони будуть вимагати утримання під вартою, хоча у нього маленька піврічна дитина і він позитивно характеризується", – стверджує Мельниченко.

Юрист вважає, що ця історія завдає серйозні репутаційні ризики патрульній поліції.

"Незабаром може так статися, що працюватимуть в патрульній поліції ті, хто боятиметься запобігати скоєнню правопорушення, а просто стоятимуть і спостерігатимуть, щоб не вляпатися в історію через якогось п'яного неадеквата за кермом ", – говорить він.

14 лютого о 14:00 в Полтаві патрульному почнуть обирати запобіжний захід. Звинувачення, швидше за все, буде вимагати взяття поліцейського під варту. Адвокат Мельниченко проситиме м'якшого запобіжного заходу, не пов'язаного з арештом.

Патрульному також вручать підозру про перевищення службових повноважень співробітником правоохоронного органу. Санкція статті передбачає від 7 до 12 років позбавлення волі.

У поліції нам підтвердили, що особа водія Subaru на сьогоднішній день не встановлена.

"Ми ще не встановили його особу, проводимо розшук. Але встановимо, це нескладно. Можливо, чоловік, який спілкувалася з людьми на камеру, і не був водієм автомобіля", – розповів KHARKIV Today керівник Нацполіціі у Харківській області Валерій Сокуренко.

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.