Натисніть "подобається", щоб слідкувати за KHARKIV Today на Facebook

Вибори депутатів по мажоритарці в Харківській області пройдуть тільки в третині громад

Фото: Сергей Козлов/KHARKIV Today
Місцеві вибори в Україні призначені на 25 жовтня.

В інших громадах депутатів обиратимуть за списками партій.

Вибори депутатів до місцевих рад відбудуться за мажоритарною системою в 18 громадах Харківської області. В інших 38 громадах нашого регіону вибори депутатів до місцевих рад пройдуть за пропорційною системою, тобто за списками політичних партій. А в семи міськрадах зміниться кількісний склад депутатів. Про це стало відомо з інформації Центральної виборчої комісії, передає громадянська мережа "ОПОРА". 

Згідно з положеннями Виборчого кодексу, в громадах, де налічується менше 10 тисяч виборців, вибори депутатів пройдуть за мажоритарною системою відносної більшості в багатомандатних виборчих округах. Відповідно, громаду розділять на округи, в кожному з них виберуть від двох до чотирьох депутатів. Тут кандидати можуть балотуватися як від партій, так і самовисуванцями.

Всього в Харківській області таких громад 18: Коломацька, Савинська, Кунівська, Оскольська, Наталінська, Старовірівська, Ольховатська, Кіндрашівська, Курилівська, Петропавлівська, Біляївська, Олексіївська, Ольховська, Циркунівська, Малинівська, Печенізька, Старосалтівська, Чкаловська.

В інших 38 громадах вибори депутатів пройдуть за пропорційною виборчою системою. Це означає, що всі кандидати будуть балотуватися за списками партій. Самовисування тут неможливе.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Сформовані територіальні виборчі комісії в Харківській області — хто ввійшов

Збільшиться кількість депутатів в таких міськрадах: Богодухівській, Дергачівській, Зміївській (з 26 до 34 депутатів) і Лозівській (з 36 до 38).

Зменшиться кількість депутатів в таких міськрадах: Мереф'янській, Люботинській і Первомайській (з 34 до 26 депутатів). Виборців в цих громадах менше 30 тисяч.

Нагадаємо, в Харківській області місце голосування змінили майже 300 осіб. Брати участь у виборах в Харківській області будуть 154 людини, зареєстрованих в інших регіонах. Змінити місце голосування в Україні можна з 1 липня. Щоб взяти участь в місцевих виборах, які пройдуть 25 жовтня, це потрібно зробити до 10 вересня включно.

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.