Натисніть "подобається", щоб слідкувати за KHARKIV Today на Facebook

Верховна Рада зняла мораторій з ринку землі: що це значить

Фото: открытые источники
За продаж землі голосували фракції "Слуга народу", "Голос" і "Європейська солідарність".

За продаж землі голосували фракції "Слуга народу", "Голос" і "Європейська солідарність".

Вночі 31 березня Верховна Рада проголосувала за відкриття ринку землі. Це голосування по суті розбило президентську фракцію "Слуги народу" — стало очевидно, що тепер монобільшості немає.

За відповідне рішення о 00:24 проголосувало 259 народних депутатів: "Слуга народу" — 206 голосів, "Європейська солідарність" — 23, "Голос" — 13, "Довіра"— 12, позафракційні — 5, ОТЗЖ — 0, "Батьківщина" — 0 , "За майбутнє" — 0. Володимир Зеленський перебував під час фінального голосування в залі.

Зняття мораторію — одна із вимог співпраці України з Міжнародним валютним фондом. Закон почне працювати із середини 2021 року, але відразу і для всіх ринок землі не відкриється.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Рухнут "страшилки об олигархах": что думают о земельном законе известные харьковчане

КОНКРЕТНО

1. Із 2021 до 2023 року право купувати землю буде тільки у фізичних осіб. Юридичним особам забороняється купувати землю сільськогосподарського призначення до 2024 року.

2. До 2023 року  буде діяти заборона на продаж державної землі.

3. До 2023 року будуть діяти обмеження на купівлю землі — не більше 100 га в одні руки.

4. Із 2023 року обмеження складе до 10 тис га в одні руки.

5. Продаж землі іноземцям буде винесений на референдум.

Із текстом "Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обігу земель сільськогосподарського призначення" можна ознайомитися за посиланням.

ЯК ГОЛОСУВАЛИ ХАРКІВСЬКІ НАРДЕПИ

У залі в ніч голосування були відсутні четверо харківських депутатів: Марія Мезенцева і Вікторія Кінзбурська, Дмитро Микиша ( "Слуга народу"), Дмитро Шенцев (позафракційний) і Олександр Фельдман (ОПЗЖ). Решта мажоритарників із "СН" проголосували "за": Андрій Одарченко, Олександр Бакумов, Дмитро Любота, Олександр Куницький, Євген Пивоваров, Юрій Здебський, Олексій Красов, Олександр Литвинов.

Списочники голосували "за": Павло Сушко, Павло Якименко, Ганна Колесник, Федір Веніславський, Олег Бондаренко (всі — "СН"). Віталій Данилов із "Батьківщини" і Микола Кириченко із "Слуг" були відсутні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Харьковские фермеры внесли предложения по открытию рынка земли

Нагадаємо, 27 березня на засіданні фракції "Слуга народу" президент Володимир Зеленський повідомив, що Україна домовилася з МВФ про збільшення програми до 10 мільярдів доларів. Умова надання допомоги — прийняття закону про банки і закону про землю. Відразу після виконання вимог МВФ Україна може отримати перший швидкий транш, приблизно у 2 мільярди доларів протягом двох тижнів.

Парламент розглядав поправки до закону "Про обіг землі" з початку лютого 2020 року. Всього в документ внесли 4018 поправок, і їх розгляд планувався завершитись до другого читання — 19 березня.

Як писав KHARKIV Today, 13 листопада 2019 року Верховна Рада прийняла в першому читанні законопроект про відкриття  ринку землі в Україні. За відповідне рішення проголосували 240 депутатів. Законопроект чітко унормовує перелік тих, хто може купувати право власності на землю — громадяни України, територіальні громади, держава, юридичні особи України та іноземні громадяни та особи без громадянства в разі придбання в порядку спадкування і обов'язком відчуження ділянки протягом року. Згідно із прогнозами Світового банку, відкриття ринку землі сільгосппризначення може щорічно приносити українській економіці додатково від 700 млн до 1,5 млрд доларів.

2 вересня Президент України Володимир Зеленський доручив Кабміну до жовтня розробити законопроєкт про продаж землі сільськогосподарського призначення і до кінця 2019 року запустити ринок землі. В уряді пообіцяли не вводити ринок землі без дешевих кредитів для фермерів. 

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.