Натисніть "подобається", щоб слідкувати за KHARKIV Today на Facebook

У Харкові 16 тисяч сімей хочуть отримати доступне житло

Жилье в кредит. Фото: открытые источники
Брати участь у програмі будуть всього 1104 сім'ї.

Брати участь у програмі будуть всього 1104 сім'ї.

Станом на 1 січня 2020 року в черзі на отримання доступного житла перебувало 15 599 сімей харків'ян, які потребують поліпшення житлових умов, і 512 сімей, які бажають вступити до житлово-будівельного кооперативу. З них до реєстру кандидатів на участь в програмі доступного житла відібрали 1 104 сім'ї. Це стало відомо з рішення 35 сесії Харківської міськради "Про затвердження Програми розвитку соціального та доступного житла в Харкові на 2020-2025 роки".

У міськраді зазначили: не всі бажаючі поліпшити житлові умови можуть взяти участь в програмі, а тільки кілька категорій громадян. Так, це — молоді люди до 35 років, співробітники бюджетних установ Харкова, учасники бойових дій, які брали участь в антитерористичній операції, внутрішньо переміщені особи. Попит на участь у програмі — великий, люди чекають черги довго.

"Це пов'язано з обмеженою кількістю категорій громадян, які мають право на отримання за рахунок коштів бюджету Харкова довгострокових пільгових кредитів на будівництво (придбання) доступного житла, тривалим часом перебування в черзі на отримання бюджетної підтримки за рахунок коштів бюджету Харкова в розмірі 50% розрахункової вартості житла, і обмеженими фінансовими можливостями громадян, які потребують соціального захисту і не мають можливості самостійно вирішити житлові питання. Крім того, в місті зареєстровано близько 88 тисяч внутрішньо переміщених осіб, які також потребують вирішення житлових питань", — сказано в документації.

Всього в Харкові програмою скористалися 507 сімей. З них 162 отримали державну підтримку на будівництво (придбання житла) і 345 — пільгові кредити.

Відзначимо, програма доступного житла передбачає державну підтримку у вигляді оплати за рахунок коштів державного та / або місцевого бюджету:

  • 30% вартості будівництва (придбання) доступного житла та / або надання пільгового іпотечного житлового кредиту;
  • 50% вартості будівництва (придбання) доступного житла та / або іпотечного житлового кредиту для осіб, на яких поширюється закон "Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту";
  • 50% вартості (придбання) доступного житла та / або іпотечного житлового кредиту для внутрішньо переміщених осіб;
  • Громадянам, які потребують соціального захисту, соцжитло надається безкоштовно і приватизації не підлягає. Внутрішньо переміщені особи також мають право на отримання соціального житла.

Як писав KHARKIV Today, в жовтні 2019 року Кабінет міністрів України виділив 300 мільйонів гривень на будівництво доступного житла в приміських районах Києва, Дніпра, Львова, Одеси і Харкова. Доступне житло повинні побудувати для 950 сімей. З них 700 — внутрішньо переміщені особи, ще 200 — учасники АТО / ООС.

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.