Натисніть "подобається", щоб слідкувати за KHARKIV Today на Facebook

Третій термін пішов: Кернеса знову обрали мером Харкова

Сюрпризів немає: харків'яни обрали Геннадія Кернеса на третій термін.

Міська виборча комісія оприлюднила результати виборів Харківського міського голови.

У міськвиборчкомі порахували всі 100% бюлетенів. Результати голосування трохи відрізняються від даних екзитполу, але в тому, що чинний мер переміг, сумніватися не доводиться. Він набрав більше 60% голосів і відірвався від найближчого конкурента в чотири рази.

Мер втрачає прихильників

60,34%, або 195 тисяч 44 голоси — такий результат отримав чинний міський голова на чергових виборах мера. Геннадій Кернес з великим відривом випередив своїх суперників, не дивлячись на те, що з 23 серпня не з'являвся на публіці. Він
захворів коронавірусом і досі лікується в німецькій клініці "Шаріте".

Народний депутат Олександр Фельдман, який балотувався від ОПЗЖ, набрав в чотири рази менше — 14,32%, він займає друге місце. З дуже великим відривом і від лідера гонки, і від найближчого суперника прийшов до фінішу голова ХОДА Олексій Кучер. За нього віддали голос 7,24% виборців. Примітно, що за даними екзитполу, який проводився в день виборів на замовлення Студії Савіка Шустера і телеканалу "Україна 24", результат у Кучера був кращим (майже 12%), а у Фельдмана — гіршим (12,12%). Як би там не було, для перегляду результатів виборів підстав немає: перемога чинного мера беззаперечна.

Геннадій Кернес обирається на посаду Харківського міського голови втретє. У 2015 році у нього було більше шанувальників: тоді він набрав 65,8%. Якщо рахувати голоси, то втрати міського голови виглядають переконливо: п'ять років тому за Геннадія Кернеса проголосувало 318 556 харків'ян, в 1,6 раза більше, ніж на нинішніх виборах. За п'ятирічку мер втратив більше 123 тисяч шанувальників.

1

Його найближчий суперник на минулих виборах —Тарас Сітенко від партії "Самопоміч" — набрав 12,3% або 59 637 голосів — результат співставний з Фельдманом, а за кількістю голосів — навіть більший, тому що явка на місцеві вибори була вищою. Третє місце тоді посів бізнесмен Юрій Сапронов, за нього проголосувало трохи більше 5% виборців. Ні Сапронов, ні Ситенко в нинішніх виборах участі не брали.

У 2010 році Геннадій Кернес виграв вибори вперше і насилу. Тоді його відрив від Арсена Авакова склав 0,63%. За тодішнього секретаря міськради віддали голоси 130 346 виборців, 30,09%. Арсен Аваков звинуватив Геннадій Кернеса в фальсифікації підрахунків, він подав на виборчком до суду і зажадав перерахувати бюлетені на 56 дільницях, де були зафіксовані масштабні порушення. Нинішній міністр МВС тоді програв усі суди, а Геннадій Кернес на довгі роки сів в крісло мера.

Чи є життя після виборів?

Головна інтрига чекає харків'ян попереду. Виборців хвилює, чи зможе законно обраний, але важко хворий міський голова керувати міськрадою. У мерії обіцяють пред'явити Кернеса електорату на першій сесії.

"Хвиля чуток про смерть, запущена з зливних інтернет-бочків, пов'язана виключно з тим, що 6-го листопада Кернеса вже офіційно оголосять переможцем виборів, а цього дуже не хочеться його опонентам", — заявив сьогодні, 3 листопада, директор департаменту у справах інформації Юрій Сидоренко після того, як в соцмережах знову почала поширюватися інформація про смерть мера.

У міськраді пообіцяли, що перша сесія нового скликання відбудеться до 20 грудня.

фельдман
Фельдман залишається у Верховній Раді. Фото: facebook.com/pochta.feldman

Номер 2 мерського змагання, Олександр Фельдман, про свої післявиборні плани поки що не заявляв. Ймовірно, він продовжить роботу у Верховній Раді, куди був обраний по 174 округу, отримавши 29 тисяч голосів (37%). Також йому доведеться боротись з Кернесом за головний актив — ринок "Барабашово", дорога до якого невблаганно наближається.

Олексій Кучер, який посів третє місце, продовжує працювати головою облдержадміністрації. Ходили чутки, що на першому ж засіданні уряду після виборів Кабмін звільнить тих голів регіонів, які не забезпечили "Слузі народу" гідний результат, але вони зазнали краху.

Несподівано високий результат отримав кандидат від "Європейської солідарності" Олег Абрамичев. За волонтера і новачка у великій політиці віддали голоси 6,6% харківських виборців. Взагалі, якщо скласти всі голоси, віддані за представників так званого демократичного табору, то вийде 12, 92% (6,6% Абрамичева + 3,12% Черняка від Блоку Світличної + 1,94% Нарижної від "Голосу" + 1,3 % Соловйова від Демсокири). Тобто, май представники так званих промайданних партій єдиного кандидата, вони могли б розраховувати на результат, який можна порівняти з відсотками Олександра Фельдмана.

кучер
Голова ХОДА фінішував третім. Фото: Сергій Козлов/KHARKIV Today

Після виборів Абрамичев, ймовірно, очолить фракцію "ЄС" в міській раді.

П'ятий номер гонки Ігор Черняк відразу заявив, що залишить депутатську діяльність  в міськраді, куди він був обраний за списками "Блоку Світличної — "Разом" і зосередиться на адвокатській кар'єрі та антикорупційній діяльності в "Харківському антикорупційному центрі", але пізніше взяв час подумати. Олександра Нарижна продовжить роботу в Харківській школі архітектури, а Микита Соловйов буде і далі керувати обласним осередком "Демсокири".

В кінці списку

Інші кандидати, які брали участь у виборах, набрали 1% голосів і менше.

Денис Ярославський — 1% (3233)
Сергій Кушнарьов — 0,76% (2470)
Ігор Приходько — 0,58% (1888)
Ірина Денисова — 0,42% (1371)
Валерій Безлепкін — 0,17% (564)
Наталія Пилипенко — 0,17% (558)
Георгій Лаговський — 0,11% (349)
 

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.