Натисніть "подобається", щоб слідкувати за KHARKIV Today на Facebook

Сесія онлайн: харківські студенти здають іспити з дому

Знання студентів оцінять через Інтернет.

Вперше в історії сесії в університетах Харкова пройдуть дистанційно. Найскладніше здавати іспити в цих умовах артистам і музикантам, іноземним студентам, а також фізикам і хімікам, які не можуть провести лабораторні заняття.

У майбутніх скульпторів приймають іспити по фотографії, хіміки чекають кінця червня, щоб здати лабораторні роботи, а викладачі студентів з арабських країн проводять ZOOM-конференції вночі, щоб підготовка до іспитів не порушувала умови Рамадану. В університетах Харкова готуються завершити навчальний рік онлайн.

Хімікам не пощастило

Другий семестр в університеті ім. Каразіна продовжили на два тижні, але на деяких факультетах студенти вже здають заліки, а на інших вступлять в екзаменаційний період тільки в липні. Як кажуть в прес-службі, ректор надав деканам право самостійно вирішувати, коли і в якій формі приймати іспити і заліки.

Другокурсниця факультету соціології Катерина Тимоніна готується здавати сесію в додатках ZOOM, Moodle або Google Клас — викладачам дозволили приймати іспити і заліки на тій платформі, на якій буде зручно. Катерина і її однокурсники вже приблизно уявляють собі, як буде проходити іспит: процес освоїли ще під час контрольних робіт.

"Це будуть тести в Moodle або в Google-формі, дається певний час, за який потрібно відповісти. У додатку повинна бути фотографія студента, ім'я та прізвище, а не ніки, обов'язково хоча б раз включити веб-камеру під час іспиту одночасно, щоб викладач бачив, що всі зібралися в точний час і зміг зробити скріншот екрану. Ці скріншоти потім відправлять декану для звіту", — розповіла Катерина KHARKIV Today.

За словами студентки, на онлайн-іспиті перед камерою списати набагато важче, ніж в аудиторії, але зате можна написати одногрупникам і попросити "допомогу залу".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Відомі дати проведення ЗНО

Всі факультети ХНУ ім. Каразіна склали розклад занять так, щоб завершити навчання до 13 червня — за рахунок більш щільного графіка і робочих субот. До 30 червня викладачі планують прийняти іспити. Винятком стануть студенти-хіміки. Для них навчальний рік розтягнеться до 19 липня.

"У хіміків є лабораторні практичні заняття, і вони розраховують на те, що в кінці червня студентам дозволять повернутися в університет і все-таки виконати ці роботи в нормальному режимі", — повідомила KHARKIV Today керівник прес-служби ХНУ ім. В. Н. Каразіна Лілія Змій.

химики
Хіміки розраховують повернутися до лабораторії. Фото: ХНУ ім. Каразіна

Фізики з "Інженерно-фізичного інституту "НТУ "ХПІ" теж повинні виконувати лабораторні роботи, щоб отримати підсумкову семестрову оцінку. Але на кафедрі знайшли вихід, як це зробити в умовах карантину. Більше 10 років тому викладачі розробили для своїх студентів спеціальну програму, в якій вони проводили виміри й обчислення для лабораторних дослідів. З початку карантину всі лабораторні роботи виконуються на комп'ютері.

"В умовах звичайного процесу навчання хлопці виконують експеримент в лабораторії, а потім моделюють його в цій програмі. Це — доповнена реальність, але перш, ніж щось доповнювати, потрібно зробити це руками. У ситуації, що склалася, ми дали студентам вихідні дані для кожного експерименту, сам експеримент вони виконати не зможуть, але всі результати оцифровані, тому вони моделювали ситуацію", — розповіла доцент кафедри фізики "Інженерно-фізичного інституту "НТУ ХПІ" Ксенія Мінакова.

За семестр студенти встигали виконати 7-8 лабораторних робіт, половину з них ще встигли провести в лабораторіях, інші моделювали на комп'ютері. Щоб перевірити, чи сам студент виконував роботу, викладачі проводили тести за підсумками лабораторних і співбесіди зі студентами, на яких ставили їм запитання по темі. В "ХПІ" використовують рейтингову систему оцінювання знань: студент в кінці семестру отримує середній бал від усіх оцінок. Бажаючі підтягнути бали зможуть пройти додаткове тестування або усний іспит — університет поки що не отримав від Міністерства освіти точних інструкцій про те, як краще організувати перевірку знань.

Творчість по "Вайберу"

Викладачі творчих вузів теж йдуть на всілякі хитрощі, щоб оцінити знання студентів через Інтернет. В Університеті мистецтв професори слухають гру музикантів у запису

"Студенти записують сольні завдання і надсилають нам, а ми робимо зауваження. Якщо потрібно оцінити соліста з концертмейстером, ми окремо записуємо партію фортепіано, відсилаємо студенту, студент накладає сольну партію на акомпанемент і висилає мені назад. Так я вже прийняв кілька іспитів і в музичній школі. З оркестром складніше, ми можемо тільки прослухати окрему оркестрову партію або поставити залік за середнім балом за семестр", — розповів Гаррій Абаджян, професор кафедри оркестрових духових інструментів і оперно-симфонічного диригування Інституту мистецтв (клас фагота).

За словами музиканта, такий формат не замінить повноцінного навчання, але є в дистанційному навчанні і плюси: викладач може послухати запис студента кілька разів і помітити нюанси, які пропустив би на іспиті "вживу".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Плавно виходимо з карантину: як зміниться життя харків'ян з 22 і 25 травня

Жодного позитивного моменту в дистанційних іспитах не бачить доцент кафедри скульптури "Харківської державної академії дизайну і мистецтв" Олександр Рідний. Його студенти з березня позбавлені можливості працювати в майстернях, а підсумкові роботи викладачеві довелося оцінювати по фотографіях, скинутих в додаток "Вайбер". Особливо важко довелося іноземним студентам.

"З місцевими студентами ми іноді зустрічалися в майстерні, тому з ними навчальний процес був під контролем. З китайцями складно, тому що нереально їм пояснити щось по інтернету. Вони надіслали підсумкові роботи, але це не навчання. Коли студенти тут, в майстерні , вони вчаться і у нас, людей похилого віку, і один у одного, це все атмосфера, тусовка. Навчитися бути скульптором віддалено не можна, все це нагадує майстер-класи в інтернеті. Скульптору потрібна майстерня, глина, простір, тому в квартирі скульптури не зробиш", — поскаржився скульптор KHARKIV Today.

скульпторы
Студенти-скульптори з березня не були в майстернях. Фото: Харківська академія дизайну і мистецтв

Труднощі зі студентами-іноземцями відчувають і викладачі НТУ "ХПІ". В університеті навчається багато вихідців з мусульманських країн, де зараз святкують Рамадан, тому їм не можна вчитися в світлий час доби. У Харкові студенти не так суворо дотримувалися релігійних приписів і відвідували лекції, але вдома за ними стежать члени громади. Тому викладачам довелося влаштовувати для таких груп лекції та іспити після заходу сонця.

Всі студенти — і фізики, і лірики — в цьому році будуть позбавлені практики. Соціологи з ХНУ ім. Каразіна в кінці навчального року повинні були презентувати свій проєкт, але його не вдалося виконати — організація вимагала спілкування з людьми. Швидше за все, не поїдуть на розкопки і студенти-археологи.

"На мене виписаний відкритий лист з дозволом на проведення розкопок, але я не можу його отримати, тому що Інститут археології в Києві не працює. Більшість колег ще навіть заявки на розкопки не подавали, а студенти сидять по домівках. Якщо розкопки прирівняють до масових заходів, їх не дозволять проводити", — говорить керівник Середньовічної археологічної експедиції Харківського національного педуніверситету Володимир Колода.

Без літньої педагогічної практики залишилися і майбутні вчителі: дитячі оздоровчі табори так і не відкрилися. Вся надія на те, що у вересні можна буде попрактикуватися в школах, якщо учні на той час повернуться за парти.

Автор: Олена Павленко 

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.