Натисніть "подобається", щоб слідкувати за KHARKIV Today на Facebook

Режисер каже, що під час зйомок "Дау. Дегенерація" над харківськими сиротами не глумилися (відео)

Ілля Хржановський запевняє, що діти плакали під час переодягання.

Російський режисер Ілля Хржановський, який зняв фільм "Дау. Дегенерація", заявив, що на зйомках не проводили ніяких дослідів над дітьми, ті нібито плакали тому, що таким чином звикли висловлювати реакцію на світ.

Про це він розповів під час інтерв'ю, яке дав російському блогеру і кандидату в президенти Росії Ксенії Собчак.

Раніше харківські правоохоронці відкрили кримінальну справу щодо можливих знущань над дітьми під час зйомок цього фільму.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Режисера фільму про Льва Ландау звинуватили в психологічному насильстві на зйомках

"Над ними нічого не робили, ніяких дослідів. З усіма немовлятами були медсестри і няні — і це видно в кадрі. Діти плакали, коли їх переодягали, що їм, в принципі, властиво. Цей плач не означає вираз болю, а просто реакція на світло", — сказав Хржановський.

За словами режисера, зйомки дійсно проходили за участю дітей-сиріт з дитячого будинку, проте вони нібито були узгоджені з лікарями і "всілякими установами".

"Це були немовлята з дитячого будинку, від яких відмовилися батьки. Мені було важливо саме показати цих немовлят, різних, в тому числі тих, які не абсолютно здорові. Але це знову-таки погоджено з лікарями, з усілякими установами. Але мені було важливо показати ось цю крихкість людини, з якою незрозуміло що може вирости", — пояснив режисер.

Звинувачення в жорстокому поводженні з дітьми стало для режисера несподіванкою. Він зазначив, що все проходило "в легальному полі".

KHARKIV Today раніше писав про те, що діти-сироти з харківського будинку дитини потрапили до фільму "Дау. Дегенерація".

Багатосерійний фільм "Дау", знятий більше 10 років тому керівником меморіального центру Бабин Яр, російським режисером Іллею Хржановським, виявився в епіцентрі скандалу.

Це повинна була бути картина про великого фізика Льва Ландау. У Харкові тоді побудували ціле місто для зйомок, декорували кілометри вулиць, залучали сотні людей і раритетну техніку.

У серії під назвою "Дау. Дегенерація" був епізод з маленькими дітьми. Їх піддавали методу контрольованого плачу, щоб провести дослідження мозку. Під час експерименту актори-дорослі не підходили до дітей, які не заспокоювались, не брали на руки, а що називається давали "накричатись". У сцені плачуть одночасно кілька дітей віком до року. Один з них кричить спокійно, а у одного, здається, голос вже осип від крику.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Паризька префектура не дала дозволу на показ фільму про Льва Ландау

KHARKIV Today вдалося з'ясувати, що дітей для ідеї Хржановського брали "напрокат" у харківському Будинку дитини №3. Спочатку тут взяли хлопчика для ролі маленького Ландау, а пізніше задіяли ще кількох малюків, один з яких хворий на синдром Дауна.

У прокуратурі Харківської області повідомили, що вже відкрито кримінальне провадження за ч. 2 ст. 127 і ч. 3 ст. 300 КК України — катування, виготовлення і розповсюдження творів, що пропагують культ насильства (ч. 2 ст. 127, ч. 3 ст. 300 КК України).

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.