Натисніть "подобається", щоб слідкувати за KHARKIV Today на Facebook

Скандальний фільм "Дау": поліція закрила кримінальне провадження

Слідчі не знайшли складу злочину.

Правоохоронці допитали учасників зйомок фільму, які проходили в Харкові більше 10 років тому.

Слідчі харківської поліції закрили кримінальне провадження за фактом тортур і поширення творів, що пропагують культ насильства і жорстокості у фільмі "Дау", для якого знімали сиріт з Будинку дитини в Харкові. Про це повідомляє відділ комунікації поліції Харківської області.

"На підставі зібраних під час досудового розслідування неспростовних доказів працівники поліції дійшли висновку, що в діях осіб, які займалися організацією та проведенням зйомок фільму "Дау. Дегенерація" за участю малолітніх дітей в Харкові, відсутні ознаки кримінальних злочинів", — пояснили правоохоронці.

Нагадаємо, в квітні 2020 року, після того як інформація про участь немовлят в зйомках фільму з елементами насильницьких дій з'явилася в інтернеті, Харківська обласна прокуратура відкрила кримінальне провадження за двома статтями КК України (ч. 2 ст. 127 (катування) та ч. 3 ст. 300 (ввезення, виготовлення або розповсюдження творів, що пропагують культ насильства і жорстокості, расову, національну чи релігійну нетерпимість та дискримінацію).

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Харкові покажуть фільм "Дике поле" і поділяться історіями зі знімального майданчика

В рамках проведення слідчих дій поліцейські допитали директора Будинку дитини №3 Тамару Скульську в якості свідка — вихованці саме цієї установи брали участь у зйомках фільму. Також в поліції повідомили, що допитали медсестер, які супроводжували немовлят і інших працівників установи, а також представників творчої групи, які працювали над створенням фільму. Відзначимо, що більша частина зйомок картини проходила в Харкові з 2008 по 2011 роки — понад 10 років тому.

"Слідчі встановили, що в фільмі "Дау. Дегенерація", поширеному у відкритому доступі у всесвітній мережі Інтернет, не містяться твори, що пропагують культ насильства і жорстокості. З огляду на викладене, на підставі ст.110, п. 2 ч. 1 ст. 284 Кримінально-процесуального кодексу України, винесено постанову про закриття кримінального провадження", — резюмували в поліції.

Нагадаємо, після відкриття кримінальної справи російський режисер Ілля Хржановський, який зняв фільм, заявив, що на зйомках не проводили ніяких дослідів над дітьми, а малюки нібито плакали тому, що у такий спосіб звикли висловлювати реакцію на світ.

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.