Натисніть "подобається", щоб слідкувати за KHARKIV Today на Facebook

Політик, учений, арештант і багатодітний батько. 10 фактів про Каразіна

247 років тому народився засновник Харківського університету Василь Каразін.

10 лютого (30 січня за старим стилем) народився засновник Харківського університету Василь Каразін. Харків'яни знають його як просвітителя і вченого, але в біографії невгамовного слобожанського поміщика є і дуже цікаві факти, про які знають тільки історики.

1. Правнук болгарського архієпископа

Справжнє прізвище предків Василя Каразіна — Караджі. Вони були болгарами, за іншими відомостями — сербами. Прадід засновника Харківського університету Григорій Караджі служив архієпископом у Софії.

2.  З дитинства на службі

Коли маленькому Васі Каразіну виповнилося 10 років, батько віддав його на службу в Орденський кірасирський полк. Втім, хлопчик там не служив. Звичай записувати синів на службу з малолітства був поширений у Російській імперії кінця XVIII — початку XIX століття.

3. Одружився на 14-річній дівчинці

Першу дружину Василя Каразіна звали Домна. Вони одружилися в 1796 році, коли Василю Назаровичу було 23 роки, а його юній нареченій — всього 14 років! У наш час такий шлюб був би неможливий, більш того — нареченого відправили б у в'язницю за розтління неповнолітньої, але в кінці XVIII століття звичаї були інші. Наступного року після весілля дружина померла під час пологів. Василь Каразін незабаром знову одружився.

4. Був нелегалом

У проміжку між двома шлюбами Василь Каразін захотів подорожувати і навчатися в європейських університетах. Але в той час імператор Павло заборонив виїжджати за кордон без особливого дозволу. Молодий Каразін у 1798 році вирішив поїхати нелегалом, але в Ковно (нинішній Каунас, Литва) його затримали.

каразин
Василь Каразін в молодості.

5. Придумав нове міністерство

На початку XIX століття Василь Каразін зацікавився громадським життям і почав листуватися з  імператором Олександром І. Харківський поміщик фонтанував ідеями, які припали до душі молодому царю, він запросив його на службу в Петербург. Василь Каразін запропонував заснувати Міністерство народної освіти і деякий час прослужив там на різних посадах.

6. Тричі сидів у тюрьмі

Поважний службовець і засновник університету тричі побував під арештом. Вперше Каразін потрапив до в'язниці після тієї самої невдалої поїздки за кордон. Другий раз у 1808 році, коли він впав у немилість у імператора Олександра, залишив службу в Петербурзі і повернувся в рідну садибу, яка знаходилась у селі Кручик (зараз — Богодухівський район). Там Каразін продовжив бомбардувати імператора листами, деякі з них здалися Олександру до того зухвалими, що він повелів заарештувати Каразіна і заборонив йому писати листи на свою адресу. Цей арешт був дуже нетривалим, незабаром царська милість повернулася, і Василь Назарович знову поїхав в Петербург.

каразины
З дружиною Олександрою.

Але там він потрапив у нову халепу: в 1820-му році у розквартированих в столиці полках прокотилися солдатські бунти. В руки поліції потрапила прокламація, в якій невідомий автор закликав солдатів Семенівського полку повалити царя. В авторстві запідозрили Каразіна. Його заарештували і посадили до Шліссельбурзької фортеці, а відпустили лише через вісім місяців, коли не знайшли доказів провини.

7. Винайшов штучний алмаз

У періоди царської немилості Василь Каразін жив у своєму маєтку в Кручику і займався наукою. Відомо, що він зумів синтезувати штучний алмаз, а також винайшов дешевий спосіб виробництва селітри, нові барвники та високоякісний цемент, вирощував нові сорти зернових і придумав спосіб просушування плодів за допомогою водяної пари.

8. Майже не залишив листів

У біографії Василя Назаровича є значні прогалини. А все тому, що його паперовий архів та особисті щоденники майже повністю були втрачені. Щоденникові записи згоріли в Кручику в 1838 році, а листи з багатьма видатними особистостями початку XIX століття були втрачені під час революції.

памятник Каразину
Пам'ятник встановили у 1904 році.

9. Був багатодітним батьком

У Василя Каразіна та його другої дружини Олександри було вісім дітей, дві дочки і шість синів. Про дівчаток мало що відомо, хлопчики в основному стали військовими. Найвідоміший син засновника університету носив химерне ім'я Філадельф, служив в різних міністерствах в Петербурзі і вийшов у відставку дійсним статським радником. 

10. Пам'ятник - мандрівник

Пам'ятник Василю Каразіну в Харкові міняв місце розташування чотири рази. У 1904 році його встановили в університетському саду, в 1934 році на цьому місці поставили пам'ятник Тарасу Шевченку, а пам'ятник Каразіну перенесли на Університетську вулицю. Але вже через три роки радянська влада вирішила, що він взагалі не потрібен і відправила його в ливарний цех ХТЗ. Там він дивом уцілів і протягом двадцяти років простояв на внутрішній території заводу. Потім про  монумент згадали і знову повернули в сад Шевченка. А в 2004 році пам'ятник встановили перед центральним входом в ХНУ.  

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.