Натисніть "подобається", щоб слідкувати за KHARKIV Today на Facebook

На сході України молодь не проявила особливого інтересу до місцевих виборів

выборы. Фото: KHARKIV Today
Соціологічна група "Рейтинг" провела дослідження в день голосування 25 жовтня.

Більшість тих, хто прийшов на виборчі дільниці, — українці старше 60 років.

В основному брали участь в місцевих виборах на сході України, які відбулися в неділю, 25 жовтня, люди зрілого та пенсійного віку. Про це свідчать результати дослідження, проведенного социологической группой "Рейтинг".

Частка виборців у віці від 60 років, які прийшли на вибори, в східних регіонах склала 43% (при тому, що серед загальної кількості виборців, незалежно від участі або неучасті в голосуванні, їх частка складає всього 30%). Ще 17% тих, хто проголосував — громадяни у віці від 50 до 59 років (частка представників цієї вікової категорії серед усіх виборців — 17%). 13% тих, хто прийшов на вибочі дільниці, — українці віком від 40 до 49 років (частка цієї категорії серед усіх виборців — 17%). Громадяни у віці від 30 до 39 років склали 17% від загальної кількості тих, хто прийшов на дільниці, (частка виборців цього віку — 20%). Найменш чисельною віковою категорією, яка прийшла на вибори, виявилися люди у віці від 18 до 29 років (частка таких виборців — 15% від загальної їх кількості).

м

Віковий перекос в сторону старшого електорату більш характерний для виборців-чоловіків з міст.

В цілому по країні частка виборців у віці від 18 до 29 років склала всього 11%, хоча їх загальна частка серед всіх громадян, що мають право голосу, становила 18%.

Найчастішою причиною відмови від голосування в східних регіонах став стан здоров'я — 21% .19% відповіли, що не пішли голосувати, оскільки в їх населеному пункті не проходили вибори. По 14% громадян відповіли соціологам, що вибори не цікаві або що вони не проживають за місцем реєстрації. 9% громадян, які мають право голосу, так і не визначилися зі своєю кандидатурою, тому проігнорували голосування. 8% громадян заявили, що причиною відмови від участі у виборах є пандемія коронавірусу і наявність важливіших справ. 4% українців сходу повідомили, що їх немає в списках виборців. Ще по 1% громадян повідомили, що не хочуть стояти в чергах на виборчих дільницях або назвали іншу причину.

с

Жінки частіше відмовлялися голосувати за станом здоров'я або через страх заразитися коронавірусом, чоловіки ж частіше посилалися на зайнятість або відсутність інтересу до виборів.

Соціологічне дослідження проводилося у всіх областях України, крім тимчасово окупованих територій Криму і Донбасу. Було опитано 8747 респондентів, які взяли участь у виборах, на виході з 140 виборчих дільниць. Помилка репрезентативності — не більше 1,4%.

Серед тих, хто на вибори не прийшов, було опитано 1200 осіб на основі рандомної вибірки номерів телефонів. Тут статистична похибка — не більше 2,8%.

KHARKIV Today раніше писав про те, що явка на місцевих виборах в Харківській області стала рекордно низькою за всі роки незалежності.  Харківська область — на третьому місці в Україні з кінця, на дільниці прийшли всього 32% виборців.

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.