Натисніть "подобається", щоб слідкувати за KHARKIV Today на Facebook

На користь Медведчука. Суд заборонив поширювати книгу харківського видавництва про Стуса

Такого рішення домігся кум Путіна Віктор Медведчук, який був адвокатом письменника.

Суд визнав, що деякі фрази в книзі "Справа Василя Стуса" порушують честь і гідність позивача.

19 жовтня Дарницький районний суд Києва заборонив розповсюдження тиражу книги Вахтанга Кіпіані "Справа Василя Стуса" без дозволу Віктора Медведчука. Згідно з рішенням суду, деякі фрази в книзі порушують честь і гідність кума Путіна, передає "Суспільне". 

За словами адвоката автора книги В'ячеслава Якубенка, суд заборонив поширювати книгу в тому вигляді, в якому є. Рішення не поширюється на ті екземпляри, які вже є в бібліотеках або перебувають у власності.

"Віктор Медведчук просив визнати недостовірними дев'ять фрагментів в книзі "Справа Василя Стуса". Суд задовольнив позов частково. Тобто три фрагменти визнані недостовірними, ще в трьох заборонив використання імені Медведчук як персонажа твору без його згоди", — пояснив він.

Сам Вахтанг Кіпіані підкреслив, "що ніхто вибачатися перед Медведчуком не буде".

"Рішенням суду повинні видалити ці епізоди. Я, звичайно, цього робити не буду", —додав він.

На своїй сторінці в Facebook автор книги уточнив, що не може вимовляти ім'я кума Путіна.

"Іменем України" суддя Заставенко вирішила, що 6 епізодів книги "Справа Василя Стуса" неправдиві. Два смішних моменти — не можу тепер згадувати всує тов. Медведчука, але називати "сином поліцая" можна", — написав Кіпіані.

Книгу "Справа Василя Стуса" можна купити на сайті видавництва Vivat. Ціна — 260 гривень.

Нагадаємо, в 2019 році Віктор Медведчук подав позов до видавництва Vivat через публікацію книги, це збірник документів з архіву колишнього КДБ УРСР. 26-річний Віктор Медведчук був адвокатом Василя Стуса на судовому процесі в 1980 році. Сам Стус протестував проти цього призначення, але не зміг домогтися заміни захисника. Лінія захисту Віктора Медведчука була занадто м'якою, латентною. Після цього — вирок для раніше судимого Стуса, 15 років таборів. Через десятиліття адвокат письменника вимагав від Кіпіані спростування дев'яти пунктів книги і заборони її поширення на будь-якій території.

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.