Натисніть "подобається", щоб слідкувати за KHARKIV Today на Facebook

На будинки для бегемотів і жирафів з бюджету Харкова хочуть витратити 111 мільйонів гривень

Фото: Сергей Козлов / KHARKIV Today
Харьковский зоопарк. Фото: Сергей Козлов / KHARKIV Today
У зонах "Африканська савана" і "Африканське сафарі" побудують приміщення для утримання жирафів і бегемотів навіть з річкою.

Жирафи будуть жити одні, а ось до бегемотів планують підселити нільських крокодилів.

У Харківському зоопарку побудують приміщення для утримання жирафів і бегеметов за 42 153 126 гривень і 69 294 842 гривень відповідно. Тендери оголошені 17 і 13 лютого на сайті державних закупівель Prozorro.

Згідно з документацією, будинок для утримання жирафів розташується в зоні "Африканська савана", бегемотів — в зоні "Африканське сафарі".

Для жирафів побудують двоповерхову будівлю розміром 32 на 22 метри і заввишки дев'ять метрів. На першому поверсі розташується хол для відвідувачів, експозиційний вольєр для жирафів, зовнішній вольєр під навісом, вольєр для самця і два вольєри для самиць, коридор для жирафа, приміщення для утримання.

На цьому ж поверсі обладнають приміщення для сурикатів (ссавці сімейства мангустових), кормокухню, кабінет зоолога, кімнату для тимчасового зберігання корму і підстилки, комору, гардероби для спецодягу з душовою і санвузлом, підсобки для зберігання інвентарю і техприміщення.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Туалет за 17 миллионов гривен: в зоопарке Харькова идут на "рекорд"

На другому поверсі розташують тільки службовий коридор для обслуговування годівниць і вентиляційну камеру.

Будиночок жирафів ззовні облицюють фасадною плиткою і пофарбують силікатної фарбою, зсередини — керамічною цеглою і акриловою фарбою, підлогу покриють асфальтобетоном, керамічною і керамогранітною плитками.

Для другого тендеру Харківський зоопарк шукає підрядника, який спочатку демонтує старі будівлі і вольєри на території зони "Африканське сафарі", а потім на цьому місці побудує нові — для утримання бегемотів.

У будинку для бегемотів хочуть виділити приміщення з невеликим акваріумом для утримання нільських крокодилів, єгипетських летючих собак, ієрогліфових пітонів і зелених мавп.

Також в будівлі встановлять зимовий вольєр з басейном для бегемотів, окремий ветеринарно-карантинний вольєр, клітки для переведення тварин в транспортний контейнер, вольєри для крокодилів, майданчик для мавп, зал для відвідувачів і технічний коридор.

На другому поверсі будуть службові приміщення: кімнати для персоналу з санвузлом і душем,  кабінети спеціалістів, а також технічні приміщення.

Стіни у двоповерховій будівлі задекорують скульптурним бетоном під природний камінь і облицюють дощатими конструкціями. Басейн для бегемотів буде нагадувати африканську річку. Навколо басейну для крокодилів встановлять штучні дерева.

Згідно з документацією, приміщення обладнають водоспадом, живими і штучними рослинами. Серед яких — десять видів пальм, бамбук, монстера і інші екзотичні екземпляри. У самому будинку бегемотів встановлять штучні дерева, канати, гамаки і пеньки.

Для двох приміщень будувати новий водогін не будуть, а вже до існуючого прокладуть труби. Каналізацію вже зараз реконструюють. Всі роботи повинні бути виконані до 31 грудня 2021 року.

Як писав KHARKIV Today, вольеры для амурских тигров обойдутся Харьковскому зоопарку в 76 миллионов.

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.