Натисніть "подобається", щоб слідкувати за KHARKIV Today на Facebook

Місяць узаперті. Як змінився Харків за час карантину

Фото: Сергей Козлов/KHARKIV Today
За місяць у городян стало набагато менше свобод.

12 березня Президент України Володимир Зеленський оголосив локдаун — режим ізоляції. Зупинилися пасажирські перевезення, закрилися школи і університети, кафе і театри. KHARKIV Today з'ясовував, що змінилося в місті під час життя на карантині.

Харківська міськрада чинила опір карантинним заходам до останнього. 11 березня, коли президент розпорядився закрити школи, Геннадій Кернес заявив, що робити цього не збирається, і тільки після того, як Зеленський пригрозив кримінальною справою, повів дітей на карантин. Розпорядження уряду про зупинку міських автобусів все-таки вдалося проігнорувати,  людей, які гуляють в парках,  теж поки не штрафують, як і прихожан Московського патріархату, які щосили порушують карантин.

Все змінилося: школи і вузи

Під час будь-якої епідемії першими закривають школи, не стали вони винятком і під час епідемії коронавірусу. У Харкові учнів відправили по домівках рівно місяць тому, 13 березня.

"Куди батькам діти своїх дітей на час тритижневого карантину зовсім незрозуміло і для багатьох з них — цей період стає важким випробуванням", — такий аргумент приводив міський голова, коли чинив опір з рішенням Міносвіти про карантин.

Відповідь на питання мера незабаром з'явилася сама собою. З 17 березня по розпорядженню президента в Києві, Харкові та Дніпрі зупинилося метро, ​​і багатьох батьків перевели на віддалену роботу, так що вони змогли допомагати дітям, але все одно перший тиждень до канікул пройшов у паніці.

"Перший тиждень до канікул була, як в кам'яному столітті. На одну пошту класу скидали домашні завдання, а потім потрібно було виконати їх і відправити фото на пошту вчительки. Батьківські чати "горіли", всі не розуміли як, що і куди", — розповіла KHARKIV Today мама двох школярів із 169 гімназії Наталія Поспєлова.

За її словами, після канікул все налагодилося: з'явилися уроки по телевізору, спілкування з вчителями в ZOOM, а вчитель фізкультури навіть залив для своїх школярів в YouTube відео з вправами, які можна робити вдома на карантині. Втім, багато шкіл все ще залишилися в кам'яному столітті і обмежуються розсиланням домашніх завдань на пошту. Та й деякі телеуроки вийшли з помилками. Україну насмішили ведмеді, що живуть на Південному полюсі на уроках географії, і на уроці історії імператора Росії Миколу Першого учитель переплутала з Миколою Другим.

телешкола
Вчителі теж помиляються. Фото: прес-служба Офісу президента

"Ситуація, коли в ефір виходить матеріал з помилками, неприпустима. Основна причина цього — брак часу. Від ідеї створення курсу до першого виходу в ефір пройшло всього два тижні. Всі уроки виходили з продакшена вночі напередодні виходу в ефір — майже 30 відео на добу . При таких темпах на обов'язкову експертну перевірку уроків не вистачило часу", — розповіли про причини помилок в прес-службі Міністерства освіти.

У Міністерстві обіцяли залучити експертів для подальших записів. Але головний санітарний лікар України Віктор Ляшко в інтерв'ю  Lb.ua зробив прогноз, що навчальний рік для всіх, крім випускників, по суті, вже закінчився.

Детальніше про те, як і коли школярі та студенти зможуть повернутися до занять, читайте в статті Карантин не зайшов. Як харківські школярі навчаються вдома.

Часткові обмеження: транспорт, парки, храми

Зупинка громадського транспорту в Харкові, в основному, не вдалася, на щастя для тих пасажирів, хто все ще продовжує їздити на роботу на інший кінець міста. Проконтролювати закриття метрополітену виявилося найпростіше: 17, березня між 19 і 20 годинами вечора останні поїзди на лініях пішли в депо, пасажирів вивели, скляні двері закрили на засув.

Із трамваями і тролейбусами складніше. Розпорядження не пускати більше 10 пасажирів в транспорт виявилося нездійсненним. При спробі висадити зайвих оскаженілі пасажири нападали на водіїв і розбивали скла трамваїв. Ситуація ускладнилася тим, що в перші дні локдауна автобусів ходило ще мало (в основному автобусні маршрути були зав'язані на станції метро), багато пасажирів метрополітену пересіли в трамваї.

З 6 квітня карантин в Україні посилили. Меріям міст було наказано скасувати маршрутки і залишити тільки трамваї і тролейбуси для перевезення співробітників стратегічних підприємств. У Харкові заявили, що маршруток у нас немає, а ті, що є — це автобуси в режимі експрес.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Харкові через карантин до літа закриються 70% дрібних підприємств

"Здійснюються автобусні перевезення в режимі експрес, тобто обслуговування до 75% зупинок на маршрутах", — заявив тоді заступник міського голови з питань інфраструктури Євген Водовозов.

За місяць перевізники перебудували більшість своїх маршрутів так, щоб вони курсували з околиць до центру міста і назад. Інтервали руху збільшилися: у вечірній час більшість автобусів, які йдуть від площі Конституції, відправляються раз на годину. Якщо раніше багато хто з них підлаштовувалися під останній поїзд в метро (близько 00:00), то зараз більшість відправляється в останній рейс не пізніше 21:00.

І, зрозуміло, мало хто виконує припис не возити більше 10 чоловік. Поліцейські склали на водіїв 9 адміністративних протоколів, але нікого поки що не оштрафували. Наприклад, днями відбувся суд про притягнення до адмінвідповідальності водія 296 автобуса, який їхав з центру в П'ятихатки і віз 17 пасажирів, як було сказано в адмінпротоколі. Як говориться в рішенні Київського районного суду, водій на засіданні заявив, що він попереджав пасажирів, щоб більше 10 чоловік не заходили, але вони його не послухали, а перешкодити їм зайти він не міг. Поліцейські зупинили автобус на Білгородському шосе і склали протокол, але не змогли довести в суді, що водій порушив закон — у них не було понятих. Так закінчується більшість справ про порушення карантину.

пенсионер
У поліції кажуть, що не будуть "ганяти" пенсіонерів з вулиць. Фото: Сергій Козлов /KHARKIV Today

У парках теж буває по-різному: в центральних регулярно ходять патрульні і нацгвардійці і попереджають людей про те, щоб вони не гуляли без масок. У парках на околицях досі виходять на пікнік із шашликами. У Саржиному Яру довго боролися з відпочиваючими за допомогою гучномовця, але, в кінцевому підсумку, на минулому тижні перекрили воду. Винахідливі моржі привозять воду із собою, але не відмовляються від звичних обливань в звичному місці.

У поліції кажуть: перехожих не штрафують, лише проводять роз'яснювальні бесіди.

"Ми прекрасно розуміємо, що 17 000 гривень штрафу жоден пенсіонер не потягне, тому просто обмежуємося роз'яснювальними бесідами, особливо з людьми старше 60 років, пояснюємо, чому необхідно залишатися вдома", — розповів KHARKIV Today прессекретар Управління патрульної поліції в Харківській області Дмитро Гайдук.
Жодного адмінпротоколу не виписано і парафіянам Московського патріархату, хоча в храмах УПЦ МП на Вербну неділю зібралося чимало віруючих, і далеко не всі вони тримали соціальну дистанцію.В даний момент православна Пасха, яка випадає на цю неділю, становить найбільшу загрозу для карантину. За прогнозами МОЗ, пік епідемії коронавірусу в Україні  прийдеться на 17 квітня і, якщо масові заходу не скасувати, епідемія може затягнутися.

храм
У храми ходять в масках і без. Фото: Сергій Козлов /KHARKIV Today

"Про вчорашнє скупчення людей в ряді церков. Безвідповідальність і неповага до людського здоров'я не має до Бога ніякого відношення! Церковникам в трьох випадках поліцією винесені адмінштрафи. Ще по 12-ти — матеріали вивчаються. У нас свобода совісті, але, майте ж совість! ", — написав міністр МВС Арсен Аваков в Twitter.
При цьому Києво-Печерську Лавру довелося закрити через те, що майже сотня ченців заразилися коронавірусомв. При цьому священнослужителі все одно закликають на Великдень приходити в храм. Сказали, правда, що всередину церкви більше 10 чоловік не пустять.

Коли все це закінчиться?

Політики починають давати обережні прогнози про те, коли ж закінчиться карантин. Погані новини: 24 квітня вже ніхто не сподівається повернутися до звичного життя. Хороші новини: з травня Харків і вся Україна поступово почне виходити з локдауна.

"Україна не може собі дозволити два-три місяці сидіти вдома. У травні Україна повинна піти на роботу. В яких умовах, в яких нових соціальних стандартах, в яких тимчасових рамках — це ті питання, над якими уряд працює разом з аналітиками, — заявив прем'єр-міністр Денис Шмигаль в ефірі програми "Свобода слова Савіка Шустера". Голова Кабміну говорить, що продовжити карантин рекомендували у Всесвітній організації охорони здоров'я.

Про те, що карантин скасують не раніше травневих свят, побічно свідчить і рішення мера Харкова Геннадія Кернеса не проводити 9 травня ходу "Безсмертного полку" в Лісопарку на Меморіалі, а вийти з портретами дідів, які воювали, на балкони. Отже, раніше, ніж через місяць, життя в місті не оживе.

Автор: Олена Павленко 

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.