Натисніть "подобається", щоб слідкувати за KHARKIV Today на Facebook

"Місто нуль відходів" з'явилося під Харковом

Фото: Евгений Смирнов
Фото: Евгений Смирнов
У місті зменшиться утворення відходів і збільшиться їх роздільне збирання і переробка.

Люботин став другим містом в країні, який приєднався до проекту "Місто нуль відходів".

9 лютого Люботин офіційно став другим містом поза Європейським Союзом, який приєднався до програми Zero Waste Cities — "Міста нуль відходів". Таке рішення прийняв виконавчий комітет Люботинської міськради. Першим містом, яке заявило про свої наміри переходу до нуля відходів в Україні, був Львів. Про це повідомили в Kharkiv Zero Waste.

"Львів і Люботин стали першими українськими містами, де буде реалізована європейська практика вторинної переробки твердих матеріалів і компостування органічних відходів та впроваджена програма по запобіганню появи нового сміття. Зокрема, за рахунок повторного використання і ремонту", — розповіли вони.

В Люботині, як і у Львові, активно діють організації-засновники громадської спілки "Український Альянс Нуль Відходів", який представляє Україну в мережі Zero Waste Europe: Kharkiv ZeroWaste і Zero waste Lviv. Завдяки участі в проєктах, обидва міста отримають експертний супровід і знання для формування стратегії, плану дій та кращих практик поводження з відходами.

"Люботин ми вибрали не випадково. У місті живе проактивна громада, яка ще в 2013 році активно виступила проти будівництва у них нового полігону. З 2012 року ми системно працюємо в місті з громадськістю і владою. Проводили просвітницькі заходи з енергоефективності, управління відходами у відповідності до принципів zero waste. Також це було перше місто поза Харковом, де ми відкрили Екохаб. Ми плануємо масштабування проєкту: розширення кількості міст, які мінімізують свої відходи. Люботин стане першим і показовим невеликим містом, в якому це введуть. Віримо, що інші міста захочуть повторити ці практики і звернуться за досвідом до Люботина, який має хорошу транспортну розв'язку для цього, що теж важливо", — розповіла координатор Kharkiv Zero Waste Ганна Прокаєва.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Життя без сміття. Як активісти роблять Харків чистішим

Відзначимо, в Люботині живе близько 50 тисяч чоловік. Програма, в якій бере участь місто, — Zero Waste Cities призведе до суттєвого зменшення утворення відходів та збільшення роздільного збору та переробки сміття. Львів і Люботин з'являться на карті мережі Zero Waste Europe.

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.