Натисніть "подобається", щоб слідкувати за KHARKIV Today на Facebook

Майбутній локдаун без дати: що точно закриється в Харкові цього разу

Фото: Сергей Козлов / Facebook
Українців хочуть відправити на віддалену роботу і заборонити відвідувати розважальні заходи.

Про дату старту жорсткого карантину все ще не говорять. Його точно введуть, коли в Україні будуть завантажені 35-40 тисяч ліжок для хворих коронавірусом.

Під час зимового локдауна українців відправлять на дистанційну роботу, аеропорти закривати не планують. Працюватиме службовий транспорт і критична інфраструктура. Про це заявив голова комітету Верховної Ради з питань здоров'я нації, медичної допомоги і медичного страхування Михайло Радуцький в ефірі "Україна 24".

"Коли буде локдаун, працювати можна буде тільки дистанційно. Крім критичної інфраструктури — атомні електростанції, лікарні, аптеки, маленькі магазини, все інше має бути закрито. Люди повинні піти. Що стосується транспорту. Я думаю, що міжнародне авіасполучення немає сенсу закривати, тому що ми вводимо локдаун, щоб зменшити скупчення людей в якихось місцях. Якщо люди можуть собі дозволити поїхати десь на відпочинок, то це ж зменшення концентрації людей тут на місці. Це теж дасть можливість розірвати ланцюг. Але транспорт повинен бути закритий, крім службового транспорту, щоб люди могли дістатися на ту роботу, де вони працюють навіть під час локдауна. Повинні бути закриті торгово-розважальні центри, припинені всі розважальні заходи, обмеження на скупчення людей навіть на свіжому повітрі", — сказав Радуцький.

На його думку, "карантин вихідного дня" не дав істотних результатів, проте зменшив навантаження на медичну систему — хворими коронавірусом були завантажені 27-28 тисяч ліжок з 52 тисяч, які озвучує Міністерство охорони здоров'я. Дати зимового локдауна поки не називають. Але запевняють: його введуть при 35-40 тисячах завантажених ліжок. Це дасть відпочинок медперсоналу і зменшить кількість хворих.

"Локдаун робиться, щоб перервати ланцюжок поширення коронавірусу. Локдаун не лікує COVID. Він дає можливість перервати ланцюжок, перезавантаження, відпочинок системі охорони здоров'я, медичному персоналу, який виснажений. Локдаун дасть зменшення хворих, госпіталізованих. За словами міністра охорони здоров'я, сьогодні в Україні є 52 тисячі спеціалізованих ліжок для прийняття хворих коронавірусом. "Карантин вихідного дня" дійсно не дав очікуваних результатів, але у нас за останній тиждень на сьогоднішній день кількість завантаженості ліжок в українських стаціонарах становить 27-28 тисяч. Тобто приблизно половину від наявних ліжок. Якщо завантаженість ліжок буде зростати, якщо буде 35-40 тисяч, то це перший показник, що потрібно вводити локдаун, оскільки система ляже, не витримає", — пояснив Радуцький.

Він додав, що населення попередять про введення нового виду карантину як мінімум за тиждень, його не впровадять "за два дні або годину". Це буде карантин за прикладом Польщі чи Бельгії — де було понад 40 тисяч заражень, але з введенням локдауна кількість зменшилася до 6-7 тисяч.

Як писав KHARKIV Today, 2 грудня на засіданні Кабінету міністрів України скасували "карантин вихідного дня". По всій території України знову почали діяти обмеження для "помаранчевої" зони епідемічної небезпеки.

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.