Натисніть "подобається", щоб слідкувати за KHARKIV Today на Facebook

"Козирі є, їх безліч!", — екс-прокурор Олександр Ганілов про перспективу справи Кернеса

Александр Ганилов — экс-обвинитель по делу Кернеса. Фото: youtube.com
Екс-прокурор Генпрокуратури, який з першого дня підтримував обвинувачення, розповів KHARKIV Today про те, як йому передавали "привіт" від Пшонки і кликали на полювання через справу Кернеса.

У п'ятницю, 31 січня, Апеляційний суд Полтавської області повернув справу по обвинуваченню Геннадія Кернеса в побитті і тортурах євромайданівців в суд першої інстанції. Мера і двох його охоронців знову судитимуть за трьома статтями Кримінального кодексу України.

KHARKIV Today поспілкувався з Олександром Ганіловим - екс-прокурором Генеральної прокуратури України, який з першого дня підтримував обвинувачення, але за крок до фінішу полтавського процесу раптово не пройшов переатестацію, маючи за плечима 19 років стажу.

"Суд першої інстанції допустив кричущі правопорушення і прийняв явно незаконне рішення, закривши справу в 2018 році. І те, що його повернули на повторний розгляд, - логічний результат розгляду апеляцій держобвинувачення і потерпілих. Коли спілкувалися з колегами з суду та інших інстанцій, люди не вірили, як законним шляхом можна було прийняти таке рішення. Ні секунди не виникало сумніву, що його буде скасовано",- говорить Ганілов.

Судовий процес у Київському суді Полтави тривав більше трьох років. Ще півтора - розглядали апеляційну скаргу. Екс-обвинувач запевняє: справу спеціально затягували.

"За час судового розгляду засідання неодноразово переносилися. То обвинувачені відмовилися від одних адвокатів, а інших ще не встигли вибрати, то вказували на нібито раптові хвороби, що  виникли за день до засідання, то на укладання угод, які не мають важливого значення в масштабах держави і регіону, які необхідно робити саме в день засідання. Півтора року їм це  вдавалося робити, тому фактично до грудня минулого року ми не могли почати розгляд в апеляційній інстанції ", - говорить Олександр Ганілов.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Геннадий Кернес впервые приехал в Полтавский апелляционный суд

За час досудового розслідування і судового розгляду кримінального провадження близько десяти разів змінювалися групи прокурорів. За цей час обвинувачення підтримували 19 представників прокуратури, багато з яких зійшли з дистанції з різних причин. Сам же Ганілов продовжував весь цей час підтримувати обвинувачення, навіть незважаючи на двозначні натяки.

"До того, як суд виніс рішення закрити цю справу, складалося враження, що крім мене і ще одного мого колеги, з яким я підтримував обвинувачення, ця кримінальна справа взагалі більше нікому не була потрібна. Якщо не брати до уваги окремі натяки деяких учасників, які передавали "великий привіт" від Віктора Пшонки (екс-генпрокурор України, який 22 лютого 2014 року втік з України в Росію. - Авт.). Були натяки разом поїхати на полювання. А ви розумієте, чим такі речі іноді закінчуються і на що натякають. Я на це не реагував і продовжував підтримувати звинувачення так, як вважав за потрібне це робити, за законом, і з повною віддачею, як це повинен робити професіонал. Я став персоною нон грата для обвинувачених, адже будь-які їх спроби порушити закон ми припиняли ", - говорить Ганілов.

Екс-прокурор вважає, що довести провину Кернеса і його охоронців можливо, для цього є певні докази.

"Це справа непроста, але, як і в будь-якій ситуації, головне -  знайти слабкі місця в діях співучасників, так би мовити діри, які доводять їх причетність до скоєння злочину. Я вважаю, що ми їх знайшли, слідством зібрані всі можливі докази. Якщо нові учасники процесу будуть об'єктивними, думаю, ці місця будуть показані. Всіх так би мовити козирів під час судового розгляду не показують, тому ми розраховували виступити в дебатах з повним аналізом доказів, однак за станом здоров'я я перебував на лікарняному  і не зміг брати участь у дебатах. Козирі у вигляді доказів є, їх безліч! Потрібно правильно зібрати ці так би мовити пазли, які є у справі, і грамотно викласти в суді. Тоді все буде очевидно ", - говорить Олександр Ганілов.
 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Из прокуратуры уволили "кость" в деле Кернеса

За день до розгляду справи в Апеляційному суді Полтавської області прокурору раптово призначили переатестацію, яку він не пройшов. З того часу Ганілов не представляє сторону обвинувачення в полтавській "битві" Кернеса.

"Прямих доказів того, що ці дві події пов'язані, немає, але відкрию вам маленький секрет: коли я повинен був піти на атестацію, її перенесли на два тижні, нібито через відсутність кворуму, хоча це не завадило провести атестацію колег напередодні. Моя переатестація проходила останньою, і це сталося за день до засідання у справі Кернеса. Мало хто знає, що перед тим, як повинно було відбутися засідання 20 грудня, посилено намагалися поміняти підсудність і перенести розгляд апеляційних скарг з Полтави до Києва, була дана команда згори, але мені не називали прізвище. Я став на заваді цьому, тому що законних підстав на те не було. Крім того, мою атестацію почали з питань по цьому  кримінальному впровадженню. Я до цього часу не отримав копію рішення кадрової комісії, тому не знаю, які причини згідно з рішенням кадрової комісії стали приводом для звільнення. Але висловлюю своє глибоке переконання, що головною причиною стала саме ця справа", - говорить Ганілов.

Рішення атестаційної комісії екс-прокурор вже оскаржив, і суд прийняв його позов до розгляду.

У той же час колишній обвинувач радить пильно стежити за подальшим ходом розгляду. Якщо учасники процесу спробують перенести розгляд справи з Полтави в інше місто, це буде свідчити про домовленості по результату розгляду даної справи.

Як писав KHARKIV Today, 2 березня 2015 року міському голові Харкова і двом його охоронцям повідомили про підозру за трьома статтями Кримінального кодексу України. Їх звинувачують у викраденні, тортурах і погрозі вбивством двом активістам євромайдану - Сергію Ряполову і Олександру Кутяніну.

 

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.