Натисніть "подобається", щоб слідкувати за KHARKIV Today на Facebook

Кожен четвертий хворий коронавірусом в Харкові і області — медик

У Харківській області коронавірус підхопили 53 медики.

Головними осередками поширення COVID-19 в Харківській області стали медичні установи. Чиновники кажуть, що медики ігнорують правила роботи з хворими, лікарі ж бояться відкрито заявляти про брак захисних засобів.

27 квітня Харків став лідером України за темпами приросту інфікованих коронавірусом. За тиждень кількість хворих зросла в 2,5 рази. Перша причина великого приросту — тести, які почали застосовувати більш активно. Друга — кілька осередків вірусу в лікарнях. У медустановах, де контакт між лікарями і пацієнтами тісний, респіраторна інфекція передається дуже швидко.

Нові блокпости

За останню добу (27 квітня) кількість захворілих коронавірусом в регіоні зросла на третину. Додалося 49 нових пацієнтів. У антилідера всеукраїнського рейтингу по зростанню кількості хворих Харківську область вивела Обласна психіатрична лікарня №1 в селі Стрілеча Харківського району. Ще одним осередком стала Зміївська районна лікарня.

Невелике село Стрілеча недалеко від кордону з Росією відоме в Харкові в основному завдяки тому, що там знаходиться велика психіатрична лікарня. У неділю 26 квітня вона "прославила" село на всю Україну: медустанова стала осередком поширення коронавірусу. Захворіли відразу 14 чоловік: 11 пацієнтів і три медики. Імовірно, вірус в лікарню занесла санітарка, яка проживає в сусідньому селі Глибоке.

"Епідрозслідування поки не встановило, де саме вона підхопила хворобу, з'ясували, що вона бувала в Харкові. Всі особи, які там були протестовані, почувають себе добре. У лікарні перебуває лише санітарка, яка занесла цю хворобу", — розповів голова Харківської облдержадміністрації Олексій Кучер в ефірі  "Суспільного".

У відділенні, де виявили спалах COVID-19, знаходиться 83 пацієнти, їх усіх протестують на коронавірус. Всього в лікарні лікується більше 650 пацієнтів, працює більше 500 медиків, і всі вони зараз знаходяться під підозрою. Як показала практика, з майже 200 хворих в Харківській області 90% переносять коронавірус безсимптомно, тому в найближчі дні слід очікувати нових підтверджених випадків в цьому лікувальному закладі.

график

У самому селі поки що ніхто не захворів, але в обладміністрації вирішили вчинити по вже відпрацьованій в селі Високопілля Валківського району схемі. 15 квітня там померла перша хвора коронавірусом пацієнтка, через п'ять днів — її сусідка. Осередком хвороби стала не лікарня, а церква: передбачається, що коронавірус завіз з Лаври місцевий батюшка. Село закрили на суворий карантин, на дорозі поставили блокпости, нікого не впускали і не випускали. Зараз в штабі з протидії коронавірусу кажуть, що це дало ефект, у Валківському районі епідемія пішла на спад, нових хворих з кожним днем ​​стає менше.

Стрілечу закрили не так суворо. Люди з місцевою пропискою, а також медики можуть в'їжджати в село і виїжджати звідти. Продуктові магазини працюють, товари туди завозять.

"Всі жителі, які фактично проживають або прописані в населеному пункті, можуть вільно переміщатися. Від жителів я дізнався про іншу проблему — відсутність в селі банкомату і аптеки. Над її вирішенням почнемо працювати в понеділка", — заявив голова Харківської райадміністрації Артур Товмасян.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Коронавірус в селі Стрілеча. На кордоні з Росією перекопали дороги і обіцяють відкрити аптечний пункт​​​​​​​

Пенсії в цьому місяці місцевим жителям уже видали, тому у них немає необхідності їхати на пошту або в банки.

"Залишилася ще тисяча гривень, яку потрібно доплатити пенсіонерам, які отримують менше п'яти тисяч гривень на місяць. Будемо думати, як вирішити це питання, можливо, завеземо одноразово спеціальним інкасаторським автомобілем", — розповів KHARKIV Today начальник обласного управління соцзахисту населення Юрій Шпарага.

Цей план розробили ще в середині квітня для того, щоб виплатити пенсії жителям Високопілля на той випадок, якщо листоноші побояться їх розносити через коронавірус, але він не знадобився — листоноші не злякалися.

Коронавірус впливає на імідж

Не бояться COVID-19 і медики. У штабі з протидії коронавірусу вважають, що лікарі не дотримуються всіх протоколів МОЗу по роботі з зараженими пацієнтами, тому часто хворіють самі. Зараз в Харківській області коронавірус підхопили 53 медики, в їх числі — і троє із Стрілечої. Ще одним осередком поширення вірусу стала Зміївська районна лікарня. У цьому районі зараз більше інфікованих, ніж у Валківському — 27 чоловік, 16 з них виявлені за останню добу (27 квітня), 11 —медики.

"У дитячому відділенні була дитина з пневмонією, вона одужала, її виписали, але тільки після цього встановили, що у неї був коронавірус. Дитина, швидше за все, лежала у загальній палаті, там зробили більше 50 тестів контактним особам. Епідрозслідування показує, що лікарі не цілком дотримувалися рекомендацій Міністерства охорони здоров'я", — розповів Олексій Кучер.

Районна лікарня через тотальне зараження стала непридатною для лікування пацієнтів, їх переведуть в іншу медустанову, а стаціонар в Змієві закриють. Але інші лікарні-осередки COVID-19 в області продовжують працювати. Зокрема, військовий госпіталь, де коронавірусом заразилися вісім лікарів і п'ять пацієнтів.

"Лікарі не вірять, що вони хворіють, мене це турбує. Головний лікар каже, що не розуміє, як це можливо. Вони контактували з хворими виключно в костюмах, лікарі кажуть, що вони повністю забезпечені спецодягом і не розуміють, як ця хвороба могла до них потрапитих", — розповів губернатор.

скорая
Чиновники перевірять підстанції медицини катастроф. Фото: Сергій Козлов/KHARKIV Today

Трохи світла на цю таємницю пролив на засіданні у губернатора бізнесмен Юрій Сапронов, який купує респіратори для лікарів "швидкої допомоги". За словами мецената, працівники "швидких" не забезпечені захисними засобами, але бояться про це заявити.

"Принизливість системи, страх втратити роботу, брехня, залежність працівників "швидкої" від керівників змушують медичних працівників ризикувати більше, ніж потрібно в рази", — написав тоді благодійник на своїй сторінці в Facebook.

Директор "Центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф" Віктор Забашта спростував його слова. За його даними, співробітники забезпечені всім необхідним, а між волонтерами і начальством однієї з підстанцій просто виник конфлікт. Голова ХОДА Кучер обіцяв на цьому тижні навідатися на підстанцію з перевіркою.

Не тільки медики "швидкої допомоги" не люблять говорити про коронавірус і ризик їм заразитися. У 13-й лікарні, де кілька медиків заразилися після контакту з хворим, пояснили, чому.

"Це погано позначається на іміджі лікарні та іміджі системи охорони здоров'я. Співробітники до цього ставляться погано. Слава Богу, ніхто не помер, і ми робимо все, що передбачено в законодавчій базі, але, на жаль, будь-яка інформація в ЗМІ про хворих співробітників погано позначається на іншому, налаштованому нормально працювати персоналі", — розповіла KHARKIV Today головний лікар 13-ої лікарні Алла Бобейко.

За її словами, медики лікарні повністю забезпечені захисними костюмами на 10 днів. Витрати матеріалів великі, але вони постійно поповнюються за рахунок міського бюджету, власних коштів лікарні та волонтерів.

За даними облдержадміністрації, в середньому по області засобів захисту для лікарів вистачить на три тижні. Однак, судячи з того, скільки медиків заражається кожен день, їх або використовують неправильно, або вони — недостатньо якісні, щоб уберегти медперсонал. За словами Олексія Кучера, він не зможе втрутитися в ситуацію до тих пір, поки співробітники лікарні не будуть відкрито розповідати йому про ті випадки, коли їм видають недостатньо костюмів або масок. 

Автор: Олена Павленко

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.