Натисніть "подобається", щоб слідкувати за KHARKIV Today на Facebook

Харків'янка збирає гроші на лікування чоловіка від коронавірусу в інфекційній лікарні

Юрій Дурсанов лікував застуду вдома, пізніше рентген показав двосторонню пневмонію. В інфекційній лікарні підтвердили коронавірус. Зараз чоловік у реанімації.

Юрій Дурсанов лікував застуду вдома, пізніше рентген показав двосторонню пневмонію. В інфекційній лікарні підтвердили коронавірус. Зараз чоловік у реанімації. Його дружина знайшла протоколи лікування COVID-19 і, порадившись з лікарями, вирішила збирати гроші на дорогий препарат.

60-річний Юрій Дурсанов відчув нездужання в кінці квітня. Спочатку тиждень лікувався вдома, призначення від кашлю і підвищеної температури йому зробив сімейний лікар. Після травневих свят Юрій Дурсанов зробив рентген, оскільки температура вже не збивалася. Виявилося, що у нього двостороння пневмонія. Другий тиждень чоловік знаходиться в інфекційній лікарні і п'ятий день — у реанімації. Про це KHARKIV Today розповіла його дружина.

За словами Олени Дурсанової, її чоловік нечасто хворів, але у нього є хронічне захворювання —гіпертонія. В лікарні його відразу поклали до палати, де було ще двоє людей, наступного дня у нього підтвердився коронавірус.

"Викликали "швидку", його одного взяли, я коли приїхала, він уже був у відділенні. В палаті ще двоє людей було. Йому відразу виписали антибіотик, спочатку лікували від пневмонії, а тест провели наступного дня. Мабуть, приходить з лабораторії людина вранці, а ми потрапили, напевно, годині о 11-12. У нього підтвердився коронавірус. Мені подзвонили, сказали, що його переводять в інше відділення, на кисень. Він вдома дихав нормально, кашляв трохи вдень, вночі не кашляв. Там йому відразу дали маску [кисневу — ред.], і він тепер не може без неї жити. Я думала, що йому стане легше, тому що почнуть вводити все-таки антибіотики та противірусні внутрішньовенно", — розповіла Олена Дурсанова.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Тести на коронавірус в Харкові: хто привозив, куди і скільки залишилося

У боксі, куди перевели чоловіка після підтвердження діагнозу, були хороші умови, тоді він ще міг знімати маску і спілкуватися по телефону. Але незабаром стан почав погіршуватися, Юрія Дурсанова перевели до реанімації.

"Він встиг тільки написати, що переводять в інше відділення, телефон просять вимкнути. Я зрозуміла, що це реанімація, відразу поїхала, лікар заспокоювала: все нормально, просто трішечки знизилася сатурація [насичення крові киснем — ред.], Він там подихає і все буде добре. Так мене заспокоювали, я бачу, другий-третій день — поліпшень ніяких немає, і у мене самої температура почала підвищуватися", — говорить дружина.

Олена Дурсанова здала тест на коронавірус, до неї додому за біоматеріалом оперативно приїхали з районної поліклініки, але результатів поки немає. Зараз для неї головне — врятувати чоловіка. На його лікування в реанімації щодня йде по три тисячі гривень, а вчора Юрію Дурсанову почали вводити препарат, одна доза якого коштує 25 тисяч гривень.

"Безкоштовно тести, палата і кисень, наскільки я розумію, а решта — людям виносять списки, я не одна така. Три тисячі гривень мені обходилася одна реанімація щодня без ось цих ліків, які ввели йому", — уточнила дружина хворого.

Про препарат, який може врятувати від цитокинового шторму (стан, при якому імунна система занадто сильно і нерозбірливо реагує на інфекцію), Олена Дурсанова дізналася з Інтернету. Вона думала, що ліки, які піднімають "за одну крапельницю", коштують 5 тисяч гривень, але їх ціна виявилася в рази більшою. У протоколи лікування коронавірусу різних країн він включений як препарат, який усуває шторм. Олена порадилася з лікарями і, отримавши дозвіл, вирішила збирати на нього гроші своїми силами.

"Мені дали телефон представника фірми швейцарської, тільки дози, яка мені потрібна, більше в Харкові немає, її треба тепер знову везти. Я звернулася і мені сказали, так, можна зробити, препарат є в протоколі. Але його ж нікому не роблять, тому що, як мені сказали, треба було зробити спочатку аналіз, а ці аналізи роблять в лабораторіях і ще не в усіх. Ще й час пройде, поки його зроблять, щоб розуміти, наскільки йому потрібні ці ліки. Мені просто сказали, що вони йому потрібні. Я вже просто відступити назад не могла ніяк, тому що я розумію, мені потрібно чоловіка якось рятувати", — пояснила Олена Дурсанова.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Сказали, що за два дні згоріли легені": в харківській інфекційній лікарні помер чоловік із Золочівського району

Вчора Юрію ввели першу дозу препарату від цитокинового шторму, він став почувати себе краще.

"За його відчуттями, йому краще, лікарі кажуть — не гірше. Сьогодні буде консиліум, вирішуватимуть, чи треба вводити другу, третю дозу. Він мені просто написав вранці рано, не знаю, попросив медсестру, напевно, щоб дали телефон. Телефон у нього вимкнений, він просить — його включають і пише повідомлення, навіть розмовляти не може, під маскою. Поки він під маскою, не під трубкою, у мене є надія, бо якщо його інтубують, то це вже все. Або введуть в штучну кому, підключать до апарату ШВЛ, це вже останній етап. Я не хочу до цього доводити", — розповіла жінка.

Нагадаємо, 7 травня в інфекційній лікарні помер чоловік з підтвердженим коронавірусом, за словами родичів, він заразився в лікарні. Поки чоловік був у реанімації, щодня рідні купували ліки із списку призначень на суму близько 4000 гривень на день, однак ці ліки не використовували.

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.