Натисніть "подобається", щоб слідкувати за KHARKIV Today на Facebook

Харківський лабцентр отримає нове обладнання для досліджень на коронавірус

Ампліфікатор і автоматична станція посилять потужності лабораторії.

В лабораторії є дві автоматичні станції і чотири ампліфікатори, в планах — отримати ще по одній одиниці цього обладнання.

Наступного тижня Харківський лабцентр отримає новий ампліфікатор — прилад, за допомогою якого виявляють вірус. В майбутньому очікують ще одну автоматичну станцію, що виділяє РНК-вірусу. Про це повідомила KHARKIV Today директор Харківського обласного лабораторного центру Любов Махота.

"Ми очікуємо ампліфікатор наступного тижня. Процес ПЛР-тестування складається з двох складових: спочатку виділяється РНК-вірус (вручну або на станції автоматичного виділення), потім відбувається виявлення вірусу на ампліфікаторі (ампліфікація). Також замовляли ще одну станцію, але не в такий ближній перспективі, як ампліфікатор", — сказала Махота.

Сьогодні в Харківському лабцентрі є чотири ампліфікатори — два застарілих і два нових. Ампліфікатори і автоматичні станції прискорюють процес дослідження. Біоматеріали до лабцентру надходять з усіх лікарень області, на добу доставляють 1500-1900 зразків. При цьому, кількість біоматеріалів, що надходять, знаходяться приблизно на тому ж рівні, як і в вересні.

"Завдяки роботі другої станції тільки лабораторний центр може робити до 1,5 тисячі досліджень. Наприклад, вчора — 1200 досліджень ми зробили. Всього — понад 2000 по Харківській області, з огляду на результати досліджень інших лабораторій, в тому числі приватних форм власності. Якщо порівнювати з вереснем, то кількість біоматеріалів залишилась на тому ж рівні, можливо, тоді трішки менше доставлялося", — зазначила Махота.

На питання, чи вистачає співробітників, директор Харківського лабцентру відповідає: "Справляємося. Немає іншого виходу". Однак при збільшенні штату лабцентр міг би працювати в кілька змін.

Як писав KHARKIV Today, в кінці вересня в Харківській області не вистачило витратних матеріалів, тому біоматеріал змушені були відправити в лабораторії Києва, Дніпра і Кропивницького

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.